Vágólapra másolva!
Szerda éjfél előtt néhány perccel felszállt Rómában a fehér füst: Gaizka Mendieta, a Valencia csapatkapitánya ettől a perctől fogva a Lazio játékosa. Az egyetlen problematikus pontban is megállapodás született: Mendieta szerződésébe - a valenciaiak kívánságára - beépítettek egy olyan záradékot, melynek értelmében a 27 éves karmester az olasz csapattól bárhová elszerződhet, kivéve egyetlen klubot: a Real Madridot.

A tárgyalások az olasz fővárosban Mendieta ügynökei, Ginés Carvajal és Alberto Toldra, illetve Cergio Cragnotti, a Lazio elnöke között folytak. (A két klub között már két nappal korábban megállapodás született.) Az átigazolási díj összegét 8 milliárd pesetában (az átváltási kurzus ingadozásának megfelelően körülbelül 38-40 millió dollárban) szabták meg. Mendieta egy éven belül nem térhet vissza a spanyol futballba, ha mégis így történne, akkor a Lazio 2 milliárd pesetás (10 millió dollár) büntetést köteles fizetni. A lelépési záradék összege 10 milliárd peseta (50 millió dollár).

Eredetileg arról volt szó, hogy Mendieta minimum két évig nem játszhat szülőhazájában. A játékos hat szezonra írt alá a rómaiakhoz, évi fizetése 800 millió peseta (bő négymillió dollár) lesz, azaz egyike lesz az olasz liga - s ezzel együtt a világ - legjobban dotált labdarúgóinak. Mendieta szerdán érkezik meg Rómába, hogy ünnepélyes keretek között aláírja a szerződést, s átessen az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálaton.

Mendieta elengedésével nagy mennyiségű pénzhez jut a Valencia, amellyel alaposan be szeretne vásárolni a játékospiacon. Az első számú jelölt, a szerb Darko Kovacevic azonban kijelentette: jól érzi magát a Juventusban, nem akar onnan elmenni.

Ch. Gáll András

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]-ban:

Mendieta menni akar

Mendieta a Lazióé

Ajánlat:

Valencia CF

S.S. Lazio