Vágólapra másolva!
Meglehetősen érdekesen alakultak az események a Copa América B csoportjában, amelyben az utolsó forduló előtt még mind a négy válogatottnak volt esélye a továbbjutásra. Végül egyedül Paraguay esett ki a négy gárda közül, mivel vereséget szenvedett Brazíliától, amely annak ellenére nyerni tudott, hogy a második félidő nagy részét emberhátrányban játszotta végig. A kvartett másik találkozóján a már korábban továbbjutott Mexikó kissé kiengedve kikapott Perutól, és így ez utóbbi csapat is ott lesz a negyeddöntőben.

A brazil válogatott legutóbbi mérkőzésén végre nyerni tudott, és a rendkívül babonás szövetségi kapitány, Luiz Felipe Scolari szerint ebben döntő szerepe volt annak, hogy a selecao nem a megszokott sárga mezében lépett pályára, hanem kékben. Éppen ezért meglepetést okozott, hogy Paraguay ellen a brazilok visszatértek a sárga színhez, igaz, Scolari mester érezhette, hogy nem csak ezen múlt a dolog, mert együttese ugyanabban az összeállításban kezdett, mint Peru ellen, márpedig erre meglehetősen régen volt példa Brazíliában.

A selecaónak egy döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz, Paraguaynak azonban mindenképpen nyernie kellett, és a guaraník gyorsan meg is szerezték a vezetést. A tizedik percben ugyanis tizenegyest kaptak, és a büntetőt Guido Alvarenga értékesítette. A brazilokat tehát megérintette a kiesés szele, de ez csak megkettőzte erőiket, és a selecao régen nem látott, remek formában kezdett játszani. Valósággal a kapujához szegezte a paraguayi válogatottat, de játékosai képtelenek voltak bevenni a kiválóan védő Ricardo Tavarelli kapuját, amikor pedig a kapus is verve volt, akkor a szerencse is elpártolt tőlük: Éwerthon röpke öt perc alatt kétszer is a felső kapufát találta telibe. A támadó balszerencséje tovább folytatódott, mert az első félidő utolsó percében megsérült, és le kellett cserélni. Helyére Denílson állt be, és mint később kiderült, ő főszereplővé lépett elő.

A szünet után azonban eleinte úgy tűnt, hogy minden összeesküdött a brazilok ellen, hiszen az 55. percben a csapat egyik legjobbja, Roque Júnior megkapta második sárga lapját, így Scolari együttese emberhátrányba került. Ennek ellenére tovább folytatta a rohamozást, és ennek öt perccel később meg is lett az eredménye: Denílson átadását követően Alex egalizált. A gót feletti örömében Scolari a bíró felé mutogatott, mire az felmutatta neki a piros lapot. A tréner csak a játékoskijáró lépcsőjéig ment, és onnan nézte végig a találkozó hátralévő részét. Nem sokkal később asszisztense, Murtosa is csatlakozott hozzá, mert a játékvezető őt is kiállította. Az argentin bíró kilenc perccel a lefújás előtt egy paraguayit is leküldött a pályáról, és egyenlő létszámban a brazilok két gólt is szereztek: előbb Denílson beadásából Belletti volt eredményes, majd a meccs legjobbja maga is betalált.

A csoport másik mérkőzése csak egy gólt, viszont két kiállítást is hozott. A mexikóiak azzal a tudattal léptek pályára, hogy ők már mindenképpen ott vannak a legjobb nyolc között, így szövetségi kapitányuk, Javier Aguirre tovább kísérletezhetett: kihagyta a csapatkapitányt, García Aspét, a kapuba pedig Óscar Sánchez állt. A közép-amerikaiak a kezdés előtt egyébként egy transzparenst vittek magukkal a pályára, amelyen Cali városának mondtak köszönetet a szívélyes vendéglátásért.

Maga a mérkőzés már nem ilyen barátságos hangulatban zajlott, bár az első félidőben még inkább a labdarúgás játszotta a főszerepet. Annak ellenére, hogy a peruiak számára volt létfontosságú a győzelem, Mexikó előtt adódott több helyzet, de a perui gárda kapusa, Óscar Ibánez ihletett formában védett. A szünet után aztán felpörögtek az események, két perccel az újrakezdés után ugyanis Perunál volt az előny, Roberto Holsen találatának köszönhetően. Ez felpaprikázta a hangulatot, pár perc alatt három sárga lapot is ki kellett osztania a játékvezetőnek, sőt, Jared Borgetti, illetve Darío Muchotrigo (akit az utóbbi napokban a Ferencvárossal és az Újpesttel is kapcsolatba hoztak) a kiállítás sorsára jutott, mivel kissé összeszólalkoztak a pályán.

Peru - Mexikó 1-0 (0-0)
Cali, Pascual Guerrero-stadion, 20 000 néző, vezette: Ortubé (bolíviai)
Peru: Ibánez - Zevallos (P. García 46.), José Soto, Pajuelo, Hidalgo, Jayo, Muchotrigo, Jorge Soto, Del Solar, Lobatón (Tempone 65.), Holsen (Ascoy 89.). Szövetségi kapitány: Uribe.
Mexikó: Ó. Sánchez - A. Rodríguez, R. H. Morales, Vídrio, R. C. Morales, Arellano, Torrado, J. Rodríguez (Zepeda 46.), Reyes (Mercado 46.), Victorino (De Nigris 66.), Borgetti. Szövetségi kapitány: Aguirre.
gól: Holsen (48.)
kiállítva: Muchotrigo (62.), Borgetti (62.).

Brazília - Paraguay 3-1 (0-1)
Cali, Pascual Guerrero-stadion, 25 000 néző, vezette: Sánchez (argentin)
Brazília: Marcos - Belletti, Cris, Roque Júnior, Juan, Emerson, Eduardo Costa (Juninho Pernambucano 53.), Alex (Fábio Rochemback 65.), Júnior, Guilherme, Éwerthon (Denílson 44.). Szövetségi kapitány: Scolari
Paraguay: Tavarelli - Caniza, J. Cáceres, Sanabria, Escóbar, Garay, Morinigo, Enciso (Struway 57.), Alvarenga, V. Ferreira (Robles 75.), Masi (J. González 63.). Szövetségi kapitány: Markarian
gól: Alex (60.), Belletti (89.), Denílson (90.), ill. Alvarenga (11-esből 11.)
kiállítva: Roque Júnior (58.), Caniza (81.).

A csoport végeredménye:

1. Brazília 6 pont
2. Mexikó 4
3. Peru 4
4. Paraguay 2

(FOCIVILÁG)

Korábban az [origo]-ban:

Ecuador még reménykedhet

Ajánlat:

A 40. Copa América eredményei