Vágólapra másolva!
Vasárnap ünnepelte a 90. születésnapját az Austria Wien, s a Bajnokok Ligája-győztes német elsőt, a Bayern Münchent hívták meg vendégségbe a bécsiek. El is mentek, és ha nehezen is, de 2-1-re győztek a bajorok.

Külön kérdés, hogy az Austria tudott ilyen neves ünneplő partnert szerezni, s egyenlő ellenfele volt a világhírű gárdának - pedig nálunk sokan mondják, milyen rossz az osztrák foci -, s a Práterben az európai első játszott, az Üllői úton meg a száztagú cigányzenekar.

Ami viszont ennél fontosabb, és számunkra is tanulságos, az a meccs előtti botrány klubon belüli kezelése. A német drukkerek és a hazai lila-fehér kemény mag tagjai ugyanis nem kímélték egymást a meccs előtt. Állítólag kétszáz ember verekedett össze, s a pofonok végén nyolc sérültet vittek kórházba, s 42 embert letartóztatott a rendőrség. Néhány verekedőnek még a pálya kerítése sem volt akadály, a játéktérre vitték a csatájukat.

Markus Kraetschmer, az Austria menedzsere kínosan magyarázkodott szégyenében, hogy így elrontották a jeles napot a vandálok, viszont kedd este már a konzekvenciákkal is a közvélemény elé tudott állni: "Azonnal tárgyalni hívtuk a szurkolói klub vezetőit" - mondta -," és közöltük velük, inkább játszunk üres lelátók előtt, mint a sportot tönkretevőkkel, a mások biztonságát veszélyeztetőkkel és a klubra szégyent hozókkal egy stadionban. A rendőrség pedig megígérte, segít, hogy mindezt megvalósítsuk."

A magukat szurkolóknak vallók nem csak egymást püfölték, összesen 350 ezer schilling kárt okoztak, és nagy értékű berendezéseket loptak el a DSF televízió közvetítőkocsijaiból is. "A fényképeink megvannak, a randalírozók azonosítása folyik, és legkésőbb a hét végéig elkészül azoknak a listája, akik nem tehetik be többé a lábukat hazai meccseinkre. És továbbra is ilyen következetesek leszünk. Ha végül csak százan lesznek, akiket a szezonban ki kell tiltanunk, akkor százan, ám, ha ötezren, akkor ötezren. Nem hátrálunk meg" - mondta a menedzser.

Katona Horváth János

Korábban az [origo]-ban:

Végső győzelmet ért a bajorok akarata

Ajánlat:

Austria Wien

Bayern München