Vágólapra másolva!
Mostanában a legtöbb futballhír az átigazolásokról szól, sorra dőlnek meg a különféle rekordok a transzferek terén. A minap például a svéd rekordot írták át az angol Aston Villa képviselői, amikor 5,7 millió fontot fizettek ki a spanyol Racing Santanderben futballozó Olof Mellbergért, korábban ugyanis egyetlen háromkoronás futballista sem került ilyen sokba.

A birminghami egyesületnek mindenképpen védőre volt szüksége azok után, hogy csapatkapitánya, az angol válogatott Gareth Southgate a Middlesbrough-ba igazolt. A Villa trénere, John Gregory már régóta szemmel követte Mellberget, aki csapata egyik legjobbja volt a spanyol élvonalban, és nem rajta múlott, hogy a Santander kiesett a Primera Divisiónból.

Noha a svéd játékost több más klub is szerette volna megszerezni (Olaszországból is volt kérője), ő mégis a birminghamieket választotta, mivel elmondása szerint egy igazi nagy egyesülethez akart szerződni. Valószínűleg nagyobb motiváló tényezőt jelenthetett, hogy a Villában szinte biztosan kezdő ember lesz, míg mondjuk az AS Romában (mert ez a csapat is vitte volna) inkább a kispadot koptatta volna.

Mellberg 1977. szeptember 3-án született, és mint annyi más svéd kisgyerek, először a tenisszel kezdett ismerkedni. Később azonban figyelme inkább a futball-labda felé irányult, és 16 évesen már a Gullspangs IF játékosa volt. Az első osztályban a Degerfors IF színeiben mutatkozhatott be 1996-ban, és hamar kiszoríthatatlan lett a kezdő tizenegyből. Bekerült az utánpótlás-válogatottba is, és 1998-ban az AIK Stockholm vásárolta meg. Ebben az esztendőben a fővárosiak bajnokságot nyertek, mégpedig úgy, hogy az egész mezőnyben ők szerezték (!), de ők is kapták a legkevesebb gólt, vagyis a védelem egészen kiválót nyújtott.

Nem csoda, hogy Mellberg hamar eligazolt Svédországból, és a Racing Santander játékosa lett. Az utánpótlás-válogatottban összesen negyven alkalommal szerepelt, majd 2000 márciusában a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, és ott volt a tavalyi Európa-bajnokságon is. Érdekesség, hogy pályafutása során több mint kétszáz élvonalbeli bajnokin lépett pályára Svédországban, illetve Spanyolországban, de gólt még egyszer sem szerzett.

Korábban az [origo]-ban: