Vágólapra másolva!

Egy hét múlva Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik a Ferencváros a horvát első Splittel, s hiába szurkolunk, hogy jusson el a harminckettes főtáblára, ennek - ma még - kicsi a realitása. Ha ugyanis legyőzné selejtezőbeli ellenfelét, akkor még egy fordulót kell játszania, ahol már valószínűleg egy igazán komoly európai csapat következik a számára. S lám, tavaly a Dunaferr még a közepes Rosenborg ellen sem tudott továbbjutni, még ha csak egy gólon múlott is sikere. Mindez annak kapcsán téma, hogy az európai szövetség (UEFA) tegnap közzétette az előző BL-kiírás pénzügyi mérlegét, s nyilvánosságra hozta a mostani honorárium tervezetét is.

Nem újdonság, igen nagy összegekről van szó, és az sem új keletű megállapítás, hogy a magyar csapatok fél évtizede lemaradnak ezekről. A BL 2000-2001-es kiírásában 848 millió svájci frankos hasznot irányoztak elő Nyonban, de a végelszámolás után kiderült, egymilliárd jutott a kasszába. Ezt osztották most szét a korábbi elvek szerint, és az is világossá vált, hogy az idei sorozatban sem változtatnak a pénzhez jutás feltételein. A első fordulóba jutott 32 klub összesen 730 milliót kapott szerepléséért.

Ennél lényegesen kevesebb jutott természetesen azoknak, amelyek már a selejtezőkből kipottyantak. Közéjük tartozik a Dunaferr is, amely a magyar bajnokság megnyeréséért 150 ezer, majd a két selejtezőfordulóért 160 ezer svájci frankot kapott.

Az UEFA méltányolta tagországai fáradozását is, az 51 szövetség egyenként 300 ezer svájci frankhoz jutott. A tavalyelőttihez képest bővült a kör, mert most a futball-ligáknak is adnak pénzt - összesen 51 milliót -, s a részesedés attól függ, volt-e csapatuk a főtáblán, illetve hogyan alakult BL-meccseik tévénézettsége. Persze mi ebből is alig kapunk.

Nem változott a pénzrendszer a mostani BL-sorozatra sem. A selejtezőben részt vevők - így a Fradi is - 150 ezerről indulnak, majd 80 ezer svájci frankot kapnak fordulónként, s a főtáblára jutást is külön díjazzák, méghozzá 1,5 millió svájci frank "startpénzzel". A mi szempontunkból persze inkább tájékoztató jellegű az adat, hogy további 500 ezer frank jár minden újabb fordulóért. A csoportmecscsek alaphonoráriuma 3 millió svájci frank, s a győzelmekért 500 ezer, a döntetlenekért 250 ezer svájci frank jár. A nyolc negyeddöntős várhatóan még négymillión osztozhat, a négy közé jutók pedig plusz ötmillióra számíthatnak a győzelmekért, döntetlenekért és a gólokért járó összegek mellé.

Ami pedig a nemrég véget ért sorozatot illeti, abban természetesen a győztes Bayern München áll a bevételi lista élén. A bajorok csak a kupagyőzelemért tízmilliót kaptak - a Valencia hatot -, és összesen 70 millió 946 ezer svájci frank jutott nekik az UEFA húsosfazekából.

Az első három helyezett:
Bayern 31,75 39,196 70,946
Lazio 11,75 29,814 41,564
Valencia 28 12,951 40,951

Az összegek millió svájci frankban értendők (1 frank = 170,33 forint)

Katona Horváth János

Korábban az [origo]-ban:

Végső győzelmet ért a bajorok akarata

Ajánlat:

UEFA