Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a legutóbbi ülésén külön napirendi pontot szentelt a doppingellenes harcnak. Az elmúlt hónapokban három válogatott labdarúgó, a holland Frank de Boer és Edgar Davids, valamint a portugál Fernando Couto is egyéves eltiltást kapott pozitív tesztje miatt.

A júniustól érvényben lévő eltiltás azt jelenti, hogy a három labdarúgó nem vehet részt a 2002-es világbajnokságon - pontosabban a torna végén már bekapcsolódhatnának a játékba, ám valószínűleg egy kapitány sem kockáztatja meg, hogy meccshiánnyal küszködő játékost bevessen. Sepp Blatter, a FIFA elnöke meghirdette a szövetség doppingellenes harcát: "Következetesnek kell lennünk a dopingellenes harc során. Ha pozitív a teszt, akkor a játékos nem játszhat nemzetközi mérkőzést. Ezért lepődtem meg a holland és a portugál szövetség döntésén, akik a várható eltiltás ellenére még játszatták a bűnösöket a vb-selejtezőkön. Minimum azt vártam, hogy ha valaki vétkes, akkor bűnhődik."

A három játékos persze ártatlannak vallotta magát. Szervezetükben nandrolont találták, ami miatt a brit atléták, Linford Christie, Mark Richardson és Doug Walker is eltiltást kaptak. Ami érdekes: a legtöbb sportágban hasonló bűntett miatt kétéves eltiltást kapnak a sportolók. A labdarúgók viszont megúszták egyévnyi kihagyással.

"Úgy gondolom, szorosan együtt kell működnünk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal", mondta Blatter, aki maga is tagja a NOB-nak. "De nem tudjuk elfogadni a NOB azon javaslatát, hogy mindenki kétéves eltiltást érdemel. A büntetésnek egyenes arányban kell lennie a bűnnel. nem mindegy hogy valaki 2000 dollárt vagy 20 ezer dollár lopott."

"Minden sportoló felelős nemcsak a teljesítményéért, de a testéért, az egészségért is. Ezért nem indok az, hogy az orvos adta nekik a szereket."

Blatter kitért arra is, hogy a labdarúgásban már évek óta jelen van a dopping, csak a komolyabb vizsgálatok hiánya eddig megakadályozta a vétkesek lebukását. Olaszországban például 1998-ban már kirobbant egy kisebbfajta botrány. A Róma mellett található Acqua Acetosa laboratórium (amely a NOB hivatalos doppingellenőrző székhelyeinek egyike volt) év közben bejelentette, hogy a drogtesztekre vonatkozó dokumentumok eltűntek az intézményből. Egy váratlan rendőrségi razzia során aztán előkerültek a papírok - a szellőzőrendszerből. Mario Pescante, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke azonnal bezáratta a laboratóriumot.

A Raffaele Guariniello által vezetett hosszú nyomozás során olyan híres, egykoron Olaszországban játszó sztárokat is kihallgatott, mint Michel Platini, Dennis Bergkamp vagy Didier Deschamps. Ugyan egyikük sem keveredett bele a botrányba, ám Guarinielo a mai napig állítja: a Serie A, B és C csapataiban minimum 200 olyan labdarúgó van, aki pályafutása során élt meg nem engedett szerekkel. Az Acqua Acetosa tavaly szeptemberben ismét megnyitotta kapuit, egy új, sokkal szigorúbb orvosi teammel. Azóta több játékosról bebizonyosodott, hogy doppingolt. Davids és Couto a legnagyobb "fogás", előttük Da Rold (Pescara), Bucchi, Monaco (mindkettő Lazio) és Gillet (Bari) is fennakadt a rostán.

Pincési László

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]:

Frank de Boer doppingolt

Davids doppinggyanúba keveredett

Couto doppingolt

Ajánlat:

FIFA