Vágólapra másolva!
Októberben lesz kész a Megyeri úti stadion, amely tizennégyezer nézőnek kínál majd európai komfortot. A fedett lelátókon csak ülőhelyek lesznek, s az aréna egyéb részei is a legmagasabb szinten felelnek majd meg a nemzetközi előírásoknak. A stadion igazgatójává Tóth Andrást, az Újpest legendás csapatának karmesterét nevezik ki.

Osztályon felüli bal lábára csak azok emlékezhetnek, akik a hatvanas évek végén és a hetvenesekben európai focit nézni jártak a Megyeri útra. Tóth András az Újpest - akkor úgy mondták - balfedezeteként itthon, s néhány kivételtől eltekintve a kontinensen is, verhetetlen csapatának egyik karmestere volt. A magyar foci minőségét is jelzi, hogy hiába ismerte el mindenki a tudását, mindössze tizenhétszer tudott a válogatottba kerülni, de ezekre a meccsekre ma is éppoly büszke, mint kilenc bajnoki címére és az utánpótlás EB aranyérmére. A klubjához sohasem lett hűtlen, bár két évet a belga Lierse-nél töltött, s aktív pályája végén az MTK-ban is. A világ legtermészetesebb dolga volt a számára, hogy vezetőként is a Megyeri úton folytatja, s 1986 óta szinte ki sem tette a lábát a stadionból. Volt technikai vezető, szakosztály-igazgató, technikai igazgató, attól függően, mikor, hogyan nevezték azt az embert, aki a csapat dolgaiért felel, ügyel minden részletre, a meccslekötésekre, a szállodafoglalásra, az igazolások rendben létére, számon tartja a sárga lapokat, figyel az új fiúk kiválasztására, s ki tudja még mire. Most pályát vált, hiszen elkerül a csapat közvetlen közeléből, s a megújuló stadion igazgatója lesz.

Amikor az kerül szóba a beszélgetés során, hogy mint az operettben, itt is új férfi kell, persze esetünkben a létesítmény élére, nem igazán örül a párhuzamnak. Bár elismeri, ő is reméli, hogy új műsor is kerül az újpesti színpadra. "A váltás nem volt törvényszerű - mondja -, azért, mert egy vadonatúj stadion épül a régi helyén, még nyilván maradhatott volna az elődöm, de ő másként döntött. Én is jól éreztem magam a csapat körül, viszont az adott helyzet mégis gondolkodásra késztetett. Csábító volt a felkínált igazgatói munka, de a szívem visszahúzott. Aztán rájöttem, sokáig úgysem tudnék megfelelni az elvárásoknak, mert a mai fociban már elengedhetetlen, hogy üzleti érzéke legyen annak a vezetőnek, aki a csapat ügyeit intézi. Márpedig én nem vagyok menedzser, piacorientált ember még kevésbé, s azt hiszem, ha ilyesmiből kellene megélnem, felkopna az állam. Amikor idáig jutottam a latolgatásban, megálltam, s igent mondtam a felkérésre."

A 14 ezer nézőt fedett lelátókon befogadó Megyeri úti stadion várhatóan októberre készül el, s Közép-Európa egyik legkorszerűbb futballarénája áll majd a régi helyén. Csak ülőhelyek lesznek, a kiszolgáló részek is minden igényt kielégítenek majd, kényelmes öltözők, jól felszerelt orvosi szobák, műfüves bemelegítőterem, VIP- és sajtópáholyok várják a focimeccsre érkezőket, vagyis olyan stadion, amilyenhez foghatót eddig csak tőlünk nyugatra láthattunk. "A Megyeri úton nem kell majd attól tartani - mondja a leendő vezető -, hogy a nemzetközi szövetség biztonsági vagy más szempontok miatt talál kifogásokat a kupameccsek előtt. És a nézők kiszolgálása is olyan színvonalú lesz, amilyenbe remélhetőleg a kákán is csomót keresők sem tudnak belekötni. A munkámat pedig jelentősen megkönnyíti, hogy a létesítmény állami tulajdonban van, tehát a bevételeket ugyan növelhetem, de a fenntartás költségei adottak lesznek. A meccsek biztosításáról pedig a legfontosabb bérlőnknek, az Újpest futballcsapatának kell majd gondoskodnia." Az ünnepélyes avatásról még nem tudott beszélni, de azt szeretné, ha tényleg emlékezetes lenne. Úgy hírlik - s ez természetes -, egy lila-fehér csapatot látnak vendégül. Talán az Anderlechtet, vagy az Austriát, Bécsből.

Tóth András pedig csak egyet kíván, de ugyanazért szomorú is: "A legnagyobb boldogság akkor töltene el - sóhajt -, ha a mai utódaim is olyan csapatokat hoznának ide, mondjuk a BL negyed- vagy elődöntőjére, mint mi hoztunk annak idején. Bár nekünk lett volna ilyen stadionunk a Juventus vagy a Bayern ellen."

Igaz, a német bajnokot, Beckenbauert, Müllert és a többi világsztárt már a Népstadionban kellett fogadni, mert kicsi volt a harmincezres újpesti pálya.

Katona Horváth János

Korábban az [origo]-ban:

Tulajdonosváltás az Újpest FC-nél

Ajánlat:

Újpest FC