Vágólapra másolva!
Rögtön az első fordulóban kikapott a bajnoki címvédő, a Ferencvárost ráadásul az Üllői úton verte 1-0-ra a megerősödött Zalaegerszeg. Győrben nyert a Debrecen, Szombathelyen meg az újonc Haladás a Kispest ellen, szintén 1-0 arányban.

Labdarúgó NB I, első forduló

Ferencváros - ZTE 0-1 (0-1)
Üllői út, 7000 néző
vezette: Szabó Zs.
FTC: Szűcs - Hrutka, Dragóner, Nagy - Kriston, Gyepes (Lipcsei, 46.), Szabó T., Balog, Alex - Gera (Vén, 74.), Pinte
ZTE: Turi - Kocsárdi, Telek, Csóka, Szamosi - Babati (Nagy L., 89.), Molnár, Urbán, Egressy - Kenesei, Waltner (Róth, 63.)
gól: Egressy (33.)
sárga lap: Babati (38.), Urbán (39.), Molnár (53.), Kenesei (91.)
kiállítva: Dragóner (38.)

7. perc: Gera lőtt 20 méterről, Turi bravúrral védett.

22. perc: Gyepes eresztett meg 22-ről egy nagy mombát, alig valamivel fölé.

33. perc: Waltner a balösszekötő helyén kiugró Egressyhez játszott, ő pedig 8 méterről a hosszúba talált (0-1).

38. perc: Dragónert (Babati megütéséért) Szabó Zsolt játékvezető kiállította.

55. perc: Szamosi gurított vissza az alapvonalról, s az érkező Waltner 7 méterről, ordító gólhelyzetben a bal sarok mellé lőtt.

64. perc: Urbán mintaszerű átadással ugratta ki Szamosit, ő egészen az ötösig vezette a labdát, de teljesen tiszta helyzetben a kapu fölé bombázott.

A Zalaegerszeg mindvégig szervezettebben és jobban játszott a Ferencvárosnál. A szünet után megfogyatkozva szenvedő bajnokcsapat ellen - helyzeteik alapján - akár gólzáporos győzelmet is arathattak volna a vendégek.

Bozsik Péter: Győzelmünknek három oka volt. Először is: az FTC talán már a Split ellen készül; másodszor: mi nagy becsvággyal küzdöttünk; harmadszor: az emberelőnyt kihasználva jól játszottunk. Igaz, nagyobb arányban is győzhettünk volna, de a kontráknál nem figyeltünk oda.

Csank János: "Tartottunk a Zalaegerszegtől, ráadásul több kulcsemberünk (Horváth, Zombori) sem léphetett pályára sérülése miatt. Elsősorban Dragóner fegyelmezetlensége miatt kaptunk ki - másodszor csinálja ezt, mióta én vagyok itt az edző, túlzott vehemenssége a nagyképűség határát súrolja. Az emberelőny után a ZTE okosan széthúzta a pályát."

Haladás - Kispest 1-0 (1-0)
Szombathely, 5000 néző
vezette: Kassai
Haladás: Takács T. - Nagy G., Flavio Pim, Juhász, Leandro (Tóth P., 78.) - Kaj (Horváth A., 69.), Némethy, Nagy L., Halmosi - Filipovics (Takács B., 89.), Preisinger
Kispest: Tóth J. - Babos, Lőrinc, Téger, Szekeres (Piroska, 46.) - Dubecz, Faragó, Pintér (Goncalves, 58.), Aranyos - Alex (Torghelle, 63.), Sasu
gól: Preisinger (13.)
sárga lap: Babos (69.)
kiállítva: Babos (74.)

13. perc: Preisinger lépett ki a védők közül, majd Tóth Józsefet is kicselezve lőtt a hálóba (1-0).

74. perc: Halmosi ugratta ki középen Preisingert, Babos a csatár után nyúlt, s akasztotta. Mivel öt perccel korábban, hasonló szituációban sárga lapot kapott, most a pirosat is felmutatta neki a játékvezető.

Az első félidőben a Haladás többet támadott, jobban játszott. A másodikban a Kispest sokkal bátrabban futballozott, s kiegyenlítettebbé vált a játék. Mindkét oldalon akadtak helyzetek, de a hazaiak megérdemelten szerezték meg a győzelmet.

Győr - Debrecen 0-1 (0-1)
Győr, 4000 néző
vezette: Megyebíró
Győr: Molnár - Lakos, Stark (Károlyi, 46.), Böjte - Bognár, Mracskó, Szanyó (Regedei, 63.), Farkas, Vasas (Bajusz, 79.) - Nicsenko, Vayer
Debrecen: Balogh - Kovács N. (Szabó II Zs., 65.), Kuttor, Alekszic (Turján, 76.), Hanák - Böőr, Vadicska, Ulveczki, Szatmári - Tiber, Bajzát (Berecz, 83.)
gól: Tiber (40.)
sárga lap: Vadicska (51.)

Változott az előre megadott összeállítás: Baumgartner sérülés miatt nem léphetett pályára az ETO-ban.

21. perc: Vasas lendületesen játszotta be magát a 16-oson belülre, 13 méteres lövése nem sokkal kerülte el a bal sarkot.

23. perc: Tiber 18 méteres szabadrúgása kevéssel ment a jobb kapufa mellé.

40. perc: Bajzát ugratta ki a leshatáron Tibert, aki betört a 16-oson belülre, majd 10 méterről a kimozduló Molnár felett a kapu jobb oldalába helyezett (0-1).

54. perc: Bajzát harcosan szerzett labdát a győriek alapvonalánál, a középre adásából az érkező Vadicska 14 méterről lőtt, a labda a felső léc felett zúgott el.

69. perc: "Csinálj már valamit, Varga!" - törte meg egy szurkolói bekiabálás az eseménytelenséget.

79. perc: "Garamiiii!" - üvöltötte egy másik győri néző.

84. perc: Farkas játszott össze Nicsenkóval, Farkas 16 méterről kapura ívelt, Balogh azonban bravúrral szögletre mentett.

85. perc: Nicsenko 6 méteres fejese a kapu mellett hagyta el a játékteret.

Lendületesen kezdte az első félidőt az ETO, de ez 20 perc után alábbhagyott. A Debrecen fokozatosan átvette a játék irányítását, és egy védelmi megingást könyörtelenül ki is használt. Az ETO játékában nagyon kevés elképzelést lehetett felfedezni: az ötlettelen, kapura veszélytelen játék csak vereséghez vezethetett. A vendégek megérdemelték a győzelmet. A győri szurkolók kifütyülték a tavaly még sikeres csapatot és szidták az új edzőt, Vargát.

Thury Gábor, Papp Győző