Vágólapra másolva!

A Levszki Szófia szurkolói kicsit tartottak a bosnyák Zseljeznicsar elleni mérkőzéstől, egyrészt azért, mert nem nagyon ismerték az ellenfél játékerejét, másrészt pedig azért, mert egyáltalán nem volt biztos, hogy két legjobbjuk, Georgi Ivanov és Georgi Markov pályára lép.

Mindkettőjüket Angliából csábítják, a legutóbbi két idényben gólkirályi címet szerzett Ivanov iránt a Fulham és a Leicester is érdeklődik, míg Markovot az Everton szeretné megszerezni. Az előkészületi mérkőzéseken egyikük sem vett részt, de a Zseljeznicsar elleni összecsapáson mégis mindketten a kezdő tizenegyben kaptak helyet. Némi meglepetésre szintén kezdett a fiatal Jordan Tercijev, aki azonban a hetedik percben góllal hálálta meg az edző, Lupko Petrovics bizalmát. A több mint tízezres közönség bíztatása mellett a Levszki egyre-másra vezette a támadásokat, és a további gólokat éppen a két távozni készülő játékos szerezte. Előbb Ivanov bólintott a kapuba, majd pár perccel később Markov volt eredményes szabadrúgásból. A Zseljeznicsar csak a védekezéssel törődött, és az egész mérkőzés folyamán csak egyszer lőtt a kapura, azt is az utolsó percben. A második játékrészben Ivanov még egyszer betalált, és a 4–0-s eredmény minden bizonnyal elég lesz a bolgároknak a visszavágóra. Még akkor is, ha könnyen lehet: Ivanovnak és Markovnak ez volt az utolsó meccse a Levszki mezében.

Nem ez volt az egyetlen párosítás, ahol már az első meccsen eldőlt a továbbjutás sorsa. A lett Skonto Riga egy évvel korábban nagy meglepetésre már ebben a fázisban kiesett az azeri Samkir ellen, de a baltiak most semmit sem bíztak a véletlenre, és a luxemburgi Dudelange ellen idegenben is gólzáporos győzelmet arattak. Maris Verpakovkis révén már az első percben megszerezték a vezetést, de a hazaiak ekkor még tartották magukat, sőt, egy perccel a félidő vége előtt ki is egyenlítettek. A második játékrészben azonban hengerelt a Skonto, és miután a 65. percben a hazaiak részéről Jean-Philippe Facques piros lapot kapott, csak az volt a kérdés, hogy a vendégek mennyinél állnak meg. Nos, ez a szám hat lett, és a rigaiak így nyugodtan készülhetnek a visszavágóra.

Valószínűleg az ír Bohemians Dublinnak sem okoz majd gondot a második mérkőzés, hiszen a Cigányok 3–0-ra diadalmaskodtak hazai pályán az észt Levadia Maardu ellen. A Bohs már tavaly letette a névjegyét az európai porondon, amikor az UEFA-kupában kiverte a skót Aberdeent, és a Kaiserslautern ellen is nyerni tudott idegenben. Nem csoda tehát, hogy ők voltak a párosítás esélyesei, márpedig ezt egy ír csapatról meglehetősen régen mondták utoljára a nemzetközi porondon. A dubliniak trénere, Pete Mahon azonban arra is figyelmeztetett, hogy együttesének nem szabad elbíznia magát: két évvel ezelőtt a St. Patrick’s Athleticet is esélyesnek tartották a moldáv Zimbru Chisinau ellen, és végül 10–0-s összesítéssel zuhant ki… Mint kiderült, a szakembernek nem kellett volna ennyire tartania ellenfelétől, mert az észtek nem fejtettek ki túl nagy ellenállást. Shaun Maher már az első percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, és a házi gólkirály Glenn Crowe nyolc perc elteltével már kettőre növelte az előnyt. A támadó a szünet után még egyszer volt eredményes, ezúttal tizenegyesből.

Idegenben tudott diadalmaskodni a moldáv Serif Tiraspol, amelynek ellenfele az örmény Araksz Jereván volt. A tiraspoliak a nyáron ugyan eladták az előző idény gólkirályát, a grúz David Mudzsirit a Sturm Graznak, de leigazolták a Zimbru Chisinau középpályását, Vadim Borecet, aki Jerevánban is a csapat egyik legjobbja volt: ő adta a gólpasszt a mérkőzés egyetlen góljának szerzőjének, Ruszlan Barburosnak.

A tíz lejátszott találkozóból egyébként négyen egyetlen gól sem született. Gól nélküli döntetlent hozott a máltai FC Valletta és a finn Haka Valkeakoski összecsapása is, és ennek minden bizonnyal a vendégek örültek jobban. Az északiak leginkább nem is az ellenfél játékerejétől, hanem a hatalmas hőségtől tartottak, Máltán ugyanis 35 fokos hőség volt a meccs napján. Persze az sem könnyítette meg a vendégek dolgát, hogy több kulcsemberük is sérüléssel bajlódott: nem tudta vállalni a játékot a csapatkapitány Jukka Koskinen, valamint Janne Makela, Jukka Ruhanen és Valerij Popovics sem. Utóbbi helyére a magyar Kovács Péter került be a kezdő csapatba a kapuban pedig Babócsy (vagy ahogy Finnországban ismerik, Vilntrotter) András állt. Neki meglehetősen sok dolga volt, mivel a Valletta végigtámadta a mérkőzést, de a magyar portás minden alkalommal hárítani tudott.

Az északír Linfield és a grúz Torpedo Kutaiszi sem bírt egymással, igaz, a vendégek elérték céljukat, mivel edzőjük, Rezo Dzodzuasvili jó előre kijelentette, hogy a döntetlenért utaznak Belfastba. A grúz bajnokcsapatból a nyáron 12 játékos távozott (köztük egy a magyar Debrecenbe), ráadásul sérülés miatt további két ember hiányzott a csapatból, így nem meglepő a szakember óvatossága. A másik oldalon három új szerzemény lépett pályára, de a legnagyobb név, Justin McBride (akit a fő riválistól, a Glentorantól szereztek meg) csak nyolc percig volt a pályán, mivel sérülés miatt le kellett cserélni.

A brit együttesek közül egyedül a Linfield nem tudott nyerni, mert a walesi Barry Town az azeri FK Samkir ellen 2–0-s győzelmet aratott. A walesi tréner, Peter Nicholas mindent megtett annak érdekében, hogy minél jobban felkészülhessen ellenfeléből, még a bakui brit nagykövetséggel is kapcsolatba lépett, hogy videokazettát szerezzen a Samkirról. A Barry egyébként külön kapust igazolt a BL-selejtezőre a rutinos Tim Clarke személyében, aki korábban számos angol harmad- és negyedosztályú együttesnél is megfordult. Az azeriek ellen a portásnak csak egyszer kellett bemutatnia tudását, igaz, Vidadi Rzajev lövésénél bravúrra volt szüksége. A másik oldalon a hálóőrnek annál több dolga volt, hiszen a Barry megszámlálhatatlanul ívelgette be a labdákat a tizenhatoson belülre, és a hagyományos brit taktika a második félidőben két gólt is eredményezett.

Selejtező, első mérkőzések (július 11.):

KR Reykjavík (izlandi)–Vllaznia Shkoder (albán) 2–1
gól: Benediktsson (62.), S. Olafsson (78.), ill. Duro (16.)
kiállítva: Danielsson (KR, 80.)
Bohemians Dublin (ír)–Levadia Maardu (észt) 3–0
gól: Maher (1.), Crowe (9., 11-esből 57.)
F91 Dudelange (luxemburgi)–Skonto Riga (lett) 1–6
gól: Cicchirillo (44.), ill. Verpakovskis (1), Miholaps (60., 75.), Kolesnicenko (66., 85.), Zemlinskis (11-esből 72.)
kiállítva: Facques (Dudelange, 65.)
Barry Town (walesi)–FK Samkir (azeri) 2–0
gól: York (54.), French (68.)
Araksz Jereván (örmény)–Serif Tiraspol (moldáv) 0–1
gól: Barburos (62.)
Linfield FC (északír)–Torpedo Kutaiszi (grúz) 0–0
Levszki Szófia (bolgár)– Zseljeznicsar (bosnyák) 4–0
gól: Tercijev (8.), G. Ivanov (21., 11-esből 75.), Markov (28.)
Szloga Jugomagnat (macedón)–FB Kaunas (litván) 0–0
FC Valletta (máltai)–FC Haka Valkeakoski (finn) 0–0
VB Vágur (feröeri)–Szlavia Mozir (belarusz) 0–0

A visszavágókat július 18-én játsszák.

(FOCIVILÁG)