Vágólapra másolva!
Két olyan csapat méri össze erejét a Bajnokok Ligájában szerdán, amelyet egyaránt a támadófutball képviselőjének tartanak. A párharc nagy kérdése, hogy az Arsenal legyőzheti-e saját fegyverével a Barcelonát? Lionel Messi mindenesetre nem kap külön embert. A másik szerdai negyeddöntőtől mindenki inkább célfutballt vár, hiszen a José Mourinho-féle Inter ennek a mestere. A portugál edző képtelen elfelejteni a moszkvaiak doppingügyét.

A Barcelona londoni vendégjátéka előtt az Arsenal szakvezetője, Arsene Wenger azzal vezette fel a párharcot, hogy véleménye szerint a két klubvezetés labdarúgásról alkotott véleménye rendkívül hasonló. "Ugyanúgy foglalkozunk a fiatal játékosokkal, megbízunk bennük, és a két csapat játékstílusában is sok a közös vonás. Ráadásul igyekszünk a játékosokban megerősíteni a klubhoz tartozás érzését is" - nyilatkozta a francia edző, aki sokak szerint a Barca tavalyi sikereit látva módosította együttese taktikáját ebben a szezonban.

Korábban az Arsenal általában a 4-4-2-es rendszert alkalmazta, azonban a mostani idényben ez változott. Az új formációt 4-3-3-nak vagy 4-3-2-1-nek is fel lehet fogni: annyi mindenesetre bizonyos, hogy az előretolt ék mellett a széleken rendre két olyan, kifejezetten támadó felfogású játékos kap helyet, akik ugyan nem csatárok, de igazából középpályásnak sem nevezhetők. Ráadásul rendkívül gyakran váltanak pozíciót, és a sok mozgás lehetővé teszi, hogy az Arsenal szinte a végletekig gyakorolja a tőle megszokott passzjátékot.

Wenger a Barca ellen sem változtat a stratégián

Ez utóbbi a Barcelonára is jellemző, azzal a különbséggel, hogy a katalán gárda szerkezete egyértelműen 4-3-3-ként írható le. A Barca játéka ugyanakkor szintén a labdabirtokláson, és a rengeteg pontos passzon alapul, na meg persze azon, hogy a sok világklasszis mellett a csapatban van egy még közülük is kiemelkedő képességű játékos Lionel Messi személyében. Az argentin támadó bombaformában van az utóbbi időben, gyakran teljesen szabadon futballozik a támadósorban: kifejezetten jellemző, hogy a jobb oldalról befelé cselezve teremt magának lövőhelyzetet, ráadásul ezzel megnyitja a területet a katalánok jobbhátvédje, Daniel Alves előtt.

Az edző, Josep Guardiola taktikai repertoárja persze nem csak ebben merül ki, de az biztos, hogy ez a csapat legnagyobb és leghatékonyabb fegyvere, így a londoni mérkőzés nagy kérdése, hogy Wenger mit tervez Messi semlegesítésére. A francia mester kizárta, hogy külön embert állítson a klasszisra. "Amióta az Arsenal edzője vagyok, sohasem próbálkoztam meg azzal, hogy emberfogással kapcsoljam ki az ellenfél egyik játékosát. Elméletileg ugyan működhetne, de az olyan csapatoknál, mint a Barcelona, több játékosra is külön embert kellene állítani, ami nem lehetséges" - fejtette ki. A londoniak balhátvédje a francia Gael Clichy lesz, ez szinte teljesen bizonyos, de az is valószínű, hogy a bal oldali középpályásnak is sokat kell majd segítenie a védekezésben, már csak Daniel Alves felfutásai miatt is. Így aztán nincs kizárva, hogy a szakember egy védekezőbb felfogású játékost jelöl erre a posztra - egyes angol lapok szerint még az is elképzelhető, hogy az alaphelyzetben jobbhátvéd Emmanuel Eboué kapja ezt a feladatot.

Mindez azonban egyben azt jelentené, hogy Wenger feladja azt a taktikát és felfogást, amivel eddig sikeres volt. A Bajnokok Ligájában az Arsenal mérkőzésenként átlagban 35 percig birtokolta a labdát, aminél csak egyetlen csapat rendelkezik jobb mutatóval - a Barcelona, amelynél ugyanez az adat 43 perc. "Kivételes ellenféllel találkozunk, így kivételes teljesítményre lesz szükségünk. Hiszek benne, hogy ha van olyan csapat, amely gondot okozhat a Barcelonának, az a miénk" - nyilatkozta Wenger, ami arra utal, hogy az Arsenal most is a megszokott támadófutballt választja. Ha figyelembe vesszük, hogy Guardiola miként vélekedett csapatáról ("Amióta a Barcelona edzője vagyok, az együttest a bátor támadófutball jellemzi, és ez nem fog változni. Meg akarom mutatni, hogy milyen labdarúgásban hiszünk"), akkor bátran kijelenthetjük: az Emirates-stadionban tényleg kivételes mérkőzés várható.

Milánóban inkább taktikai csata várható

A másik szerdai találkozón már sokkal kisebb az esélye annak, hogy látványos támadófutballt lássunk. José Mourinhóra ez sohasem volt jellemző, ráadásul az Internazionale nem a legkedvezőbb előjelekkel várja a CSZKA Moszkva elleni hazai találkozót.
A milánóiak a bajnokságban a legutóbbi tíz mérkőzésükből csak kettőt nyertek meg, a hét végén pedig elbukták az AS Roma elleni rangadót, így korábbi tekintélyes előnyük egy pontra csökkent.

Ráadásul az oroszok ellen eltiltás miatt Lúcio és Thiago Motta sem játszhat, Mario Balotellit pedig továbbra is mellőzi a portugál edző, aki várhatóan a biztonságra helyezi majd a hangsúlyt. Persze Mourinhónál sohasem lehet kizárni, hogy egy váratlan húzással egyszerre pályára küldi Goran Pandevet, Samuel Eto'ót és Diego Militót is, mögöttük Wesley Sneijderrel, de nagyobb a valószínűsége, hogy a milánóiak csak két csatárral, a középpályán pedig a Javier Zanetti-Estebán Cambiasso duóval kezdenek.

A moszkvaiak alaphelyzetben is csak egy támadóval játszanak (általában a cseh Tomás Necid tölti be ezt a szerepkört), támadójátékuk elsősorban a két szélvészgyors és remekül cselező szélsőre, a szerb Milos Kraszicsra és a chilei Mark Gonzálezre épül. Az oroszok ugyanakkor az esélytelenek nyugalmával futballozhatnak, számukra már az is hatalmas eredmény, hogy idáig eljutottak.

Mourinho kicsit furcsállja is ezt, tudatos doppingolást sejt a háttérben. "Ez egy olyan ellenfél, amelynek eddigi menetelésében van valami, ami egy kicsit szürke. Ezzel együtt jó csapat, megérdemli a tiszteletet" - fogalmazott a mérkőzésnapot megelőző szokásos sajtótájékoztatón, Milánóban a portugál tréner. Később, amikor "a kicsit szürke dologról" kérdezték, így reagált: "Ha egy csapatnál van két játékos, aki doppingellenőrzésre megy, és a szervezetükben tiltott szert találnak, akkor ott van valami szürkeség."

A milánóiak vezetőedzője Szegrej Ignasevicsre és Alekszej Berezuckijra utalt. A két futballista a Manchester United elleni találkozó napján, tavaly november 3-án akadt fenn a doppingvizsgálaton. A moszkvaiak akkor azzal védekeztek, hogy a csapatorvos adminisztrációs hibájáról volt csak szó, nem tájékoztatta ugyanis az illetékeseket arról, hogy a két futballista Sudafex nevű gyógyszert kapott torokgyulladására. A készítmény ugyan nincs a tiltólistán, ám szedését kötelező jelleggel be kell jelenteni. Az érintett játékosok egy-egy mérkőzésre szóló eltiltást kaptak decemberben, míg az orosz klubot 25 ezer euróra bírságolták.

www.global-soccer.eu