Vége a Mourinho-mítosznak

josé mourinho
Chelsea's Portuguese manager Jose Mourinho arrives on the pitch for the second half of the English League Cup fourth round football match between Stoke City and Chelsea at the Britannia Stadium in Stoke-on-Trent, central England on October 27, 2015. AFP PHOTO / OLI SCARFF RESTRICTED TO EDITORIAL USE. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR 'LIVE' SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 75 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS.
Vágólapra másolva!
A Chelsea nyomokban sem emlékeztet a tavaszi önmagára, José Mourinho is csak a konfliktuskeresésben meg az önimádatban a régi. A világ egyik legjobb edzője a jelek szerint tanácstalan, hogyan rázza fel a csapnivalóan játszó angol bajnoki címvédőt. Abramovics pedig nem türelmes típus.

– kérdezte velőtrázó pimaszsággal egy férfi október 24-én, a West Ham United-Chelsea Premier League-meccs közben az Upton Park lelátóján szomorúan álló José Mourinhót. Egy Angliában népszerű színész, a nagy WHU-szurkolóként ismert Danny Dyer volt az.

Dyer azért érdeklődött a portugál hogyléte felől, mert a szezonban ötödik bajnoki veresége felé tartó Chelsea vezetőedzőjét nem sokkal korábban zavarta fel a lelátóra a bíró. A színész képes volt még videóra is venni a gúnyolódást, aztán feltöltötte a Twitterre, hadd nevessen rajta bárki, aki kárörömmel figyeli a legkülönlegesebb edző csapatának a vergődését.


Mourinho vagy bánatában nem hallotta a trollkodást, vagy volt elég önuralma úgy tenni, mintha nem hallotta volna. Pedig abból is látszik, milyen nagy bajban van, hogy a szokásosnál is több a botrányos ügye. Szemlátomást nehezen viseli, hogy szertefoszlóban van az örök győztes mítosza.

Mindenki hülye

A szezon elején összebalhézott a klub orvosával, Eva Carneiróval, és kiutálta a Stamford Bridge-ről. Többször szidta a bírókat, a PL-ben és a Bajnokok Ligájában is. Az egyik esetért pénzbüntetést kapott, mire az angol szövetséget is lehordta, és ugyanazzal a lendülettel beszólt régi ellenlábasának, Arséne Wengernek is. Előfordult, hogy – tőle szokatlan módon – bírálta a saját játékosait, a sajtótájékoztatókon veszekszik az újságírókkal, esetleg meg sem jelenik. És persze mindenki hülye, aki kritizál.

A Stoke City elleni volt Mourinho ötödik büntetőpárbaja a Chelsea kispadján. Egyet sem nyert meg Forrás: AFP/Oli Scarff


Eközben a csapat szenved, legutóbb a Ligakupából vágta ki a Stoke City. Október végén persze nem lehet megvonni egy idény mérlegét, de az összeomlás túl látványos ahhoz, hogy ne tűnjön fel. Ha valaki azt mondja tavasszal, hogy a bajnokságot nyolc pont előnnyel megnyerő Chelsea a következő idényt rosszabbul kezdi, mint a PL bármelyik korábbi címvédője, kinevetik. Pedig igaz: az első 10 forduló alatt csak 11 pontot egyedül a Blackburn szerzett még 1995-ben, de a gólkülönbsége a Roversnek is jobb volt.

Nyilvánvaló, hogy Mourinho varázsa megtört, ami persze nem tragédia, minden edzőnek vannak rossz periódusai, de ő

olyan sokáig volt sikeres, hogy a lejtmenet nagyon szembeötlő.

A krachnak bizonyára sok oka van, és ezek közül néhány kívülállóként is azonosítható.

  • A 2015-ös bajnoki aranyért a Chelsea-játékosok egy hét pluszpihenőt kaptak jutalmul Mourinhótól. Kevésnek tűnhet, de a rajt környékén még biztosan érezhető ekkora hátrány a felkészülésben a közvetlen riválisokkal szemben. A 2. fordulóban a Manchester City simán, 3-0-ra lelépte a csapatot, ez könnyen hozzájárulhatott az önbizalomhiány kialakulásához – írta a Telegraph internetes kiadása.

  • Az átigazolások az utóbbi egy évben borzasztóan sikerültek. A még télen érkező kolumbiai Juan Cuadrado besült, nyáron szerződtetett honfitársa, Radamel Falcao szintén. A Petr Cech helyére megszerzett Asmir Begovic 11 meccsen 15 gólt kapott eddig, csak négyet hozott le nullára. A Barcától 21 millió fontért megvett Pedro remekül kezdett, aztán elszürkült, 2 gólja és 1 gólpassza van. A ghánai balhátvéd, Baba Rahman még nála is drágább volt (21,7 millió), de eddigi 3 szereplésén összesen 1 labdaszerzést és 1 sikeres szerelési kísérletet produkált. Rajtuk kívül a szenegáli Papy Djilobodji (eddig 0 meccs) és a Readingnek azonnal visszakölcsönzött Michael Hector volt az erősítés.
Pedrónak legalább volt néhány jó meccse Forrás: AFP/Justin Tallis
  • Mourinho maga ismerte el, hogy szemben az első londoni időszakával, a mostani keretben nincsenek "érinthetetlenek". Még John Terry sem az: a portugál a City elleni bajnokin a félidőben lecserélte a 34 éves csapatkapitányt, pedig korábban 176 mérkőzésen át nem tett vele ilyet.

  • Úgy tűnik, más a futballisták hozzáállása, mint korábban. Diego Costa túlsúlyosan tért vissza a meghosszabbított nyári szünetről, és még meg is dicsérték, hogy ezt azonnal bevallotta – nem mintha nem derült volna ki amúgy is az első orvosi vizsgálaton. Eden Hazard az Instagramon lájkolt egy, az esetleges Real Madridba szerződéséről szóló posztot, azért ez sem mindennapi ötlet. És egy beszédes adat az elvégzett munka mennyiségéről: a csapat összesen majdnem 10 kilométerrel futott kevesebbet a West Ham elleni, legutóbbi bajnokin, mint az ellenfél.

Mi romlott el? Az egykori Manchester United-focista, Gary Neville nagyszerű videós elemzése a Chelsea védekezési hiányosságairól, még öt fordulóval korábbról:

Gary Neville's analysis of Chelsea's midfield problems at the moment. Class as always.Credit: Sky Sports

Szerző: Squawka, 2015. szeptember 16.


Mourinho összességében elég tanácstalannak tűnik. Megpróbálta már felrázni a játékosait bírálattal és biztatással, kihagyta az alapembereket, kipróbálta a fiatalokat, összeesküvés-elméleteket gyártott a kudarcokhoz.

Semmi sem működött.

Tegyük hozzá, a problémákban talán annak is van némi szerepe, hogy Mourinho Lisszabonban élő édesapja állítólag súlyos beteg.

Hiddink nevét rebesgetik

Ez persze nem fogja érdekelni a tulajdonost, ha úgy ítéli meg, hogy váltani kell. Mourinho magabiztosan állítja, hogy akkor is marad, ha a Chelsea lemarad a BL-ről, ami egyébként nagyon valószínű. A klub október 5-én, az Abramovics-érában először, közleményben erősítette meg, hogy nem készül edzőcserére. Az angol sajtóban mégis egyre többször emlegetnek két volt Chelsea-edzőt, Carlo Ancelottit és főleg Guus Hiddinket mint lehetséges utódot. Roman Abramovics alkalmazottjának lenni nem nyugdíjas állás, az orosz uralmának 12 éve alatt tízszer volt már edzőváltás.

Roman Abramovics nem türelmes típus Forrás: AFP/Olly Greenwood


Mourinho mindenesetre az efféle pletykákra is a saját stílusában reagál. "A Chelsea-nek nem lehet jobb menedzsere nálam. Sokan vannak a világon ugyanazon a szinten, mint én, de jobb nincs. Ha engem kirúgnak, a klub történetének legjobb edzőjét rúgják ki" – jelentette ki.

Az efféle nyilatkozatok miatt írhatta azt a napokban a Daily Mail, hogy

Gyatra Chelsea-idény

Bármilyen meglepő, a Chelsea a 2015-16-os idényben eddig 16 tétmeccset vívott, ezek közül mindössze ötször győzött. A bajnokságban az eddigi tíz forduló során három győzelem és két döntetlen mellett ötször kikapott, a megszerzett 11 pont csupán a 15. helyhez elég. A Bajnokok Ligájában 1-1-1-gyel áll, a Ligakupában a Walsall 4-1-es legyőzése után kedden kiesett a Stoke Cityvel szemben, a Szuperkupa döntőjét (Community Shield) pedig augusztus elején 1-0-ra elbukta az Arsenal ellen.

Eredmények, Premier League:
Chelsea - Swansea 2-2
Manchester City - Chelsea 3-0
West Bromwich - Chelsea 2-3
Chelsea - Crystal Palace 1-2
Everton - Chelsea 3-1
Chelsea - Arsenal 2-0
Newcastle United - Chelsea 2-2
Chelsea - Southampton 1-3
Chelsea - Aston Villa 2-0
West Ham United - Chelsea 2-1

Bajnokok Ligája:
Chelsea - Maccabi Tel Aviv 4-0
Porto - Chelsea 2-1
Dinamo Kijev - Chelsea 0-0

Ligakupa:
Walsall - Chelsea 1-4
Stoke City - Chelsea 1-1 - büntetőkkel 5-4

Szuperkupa-döntő (Community Shield):
Arsenal - Chelsea 1-0