Vágólapra másolva!
Éric Cantona, a Manchester United francia légiósa húsz évvel ezelőtt, 1995. január 25-én vesztette el a fejét, miután kiállították a Crystal Palace elleni bajnokin. Először börtönbüntetésre ítélték, majd közmunkára enyhítették a büntetését. Rugdosódása után megváltoztak a PL-szabályai is. 

A Manchester United feszült hangulatú mérkőzést játszott idegenben a Crystal Palace ellen 1995. januárjában. Már az első félidőben is sok volt a durvaság, a belemenés, de a játékvezető, Alan Wilkie engedte a kemény játékot. Sir Alex Ferguson nem is állta meg szó nélkül. "Mi a francért nem hajlandó belefújni abba a rohadt sípba?" - vonta kérdőre szünetben a sporit a United menedzsere.

Heves vérmérséklete ellenére Eric Cantonát (b) imádták az angol szurkolók Forrás: AFP/Gwerry Penny

Három perccel a második félidő megkezdése után aztán elszabadult a pokol. Cantona és a Palace egyik középhátvédje, Richard Shaw már az első félidőben is többször összecsapott, de a 48. percre a MU sztárjának elfogyott a türelme. Egy kapukirúgást követően - megunva, hogy a védő folyton a nyakába liheg - Cantona egyszerűen belerúgott ellenfelébe. Miután ez éppen az asszisztens orra előtt történt, a bíró azonnal kiállította.

Több sem kellett - az egyébként Fulham-szurkoló - Matthew Simmonsnak: a tizenegyedik sorból leviharzott a pálya szélére, és azt üvöltötte Cantonának, hogy: "Takarodj vissza a picsába Franciaországba, te szemétláda francia!"

Emiatt történt, hogy Cantona mellbe rúgta a drukkert. A franciát letartóztatták és testi sértés vádjával kéthetes börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezését követően 120 óra közmunkára változott a döntés, ami mellé a MU húszezer, az angol szövetség tízezer fontos pénzbírsága társult. A bíróság mellett az angol FA is elítélte Cantonát: nyolc hónapra száműzték a bajnokságból.

Hiba volt, de nagyszerű érzés

Cantona később azt mondta, "nagyszerű érzés volt", amit tett, és "örül, hogy a szurkolók mindig emlékezni fognak rá", ugyanakkor "hiba volt, és nem lett volna szabad" mellbe rúgnia, bármit is kiabált a drukker. Az esetet drámaian tálaló angol média, és Gary Lineker is így gondolta: egy profi viselkedjen mindig úgy, ahogy egy profi játékoshoz illik.

Az angol szövetség az esetet követően új szabályozást hozott, ami a játékosok pályára lépését és levonulását illeti, a kiállított játékost egy biztonsági őr kíséri az öltözőbe, a játékoskijárót pedig nemcsak a szurkolóktól választják el, de az úgynevezett vegyes zónában is kordonok állnak az újságírók és a labdarúgók között.

Kemény előírások a stadionon belül is

Az esetnek a szurkolók oldaláról is meglettek a következményei: korábban nem minősült bűncselekménynek a stadionon belüli verbális vagy fizikai erőszak, de Matthew Simmons viselkedésének hatására ezt a szabályozást is megváltoztatták az angolok. Ma már Simmons is bíróság elé kerülne tettéért.

A kung-fu rúgás elkerülhetetlenül a labdarúgás legendáriumának részévé vált, a Guardian brit napilap online kiadása lego-formátumú feldolgozással emlékezett meg az évfordulóra.