ARD: Szisztematikus doppingprogram áll az orosz sportsikerek mögött

dopping,
FRANCE, Châtenay-Malabry : A picture taken at the French national anti-doping laboratory, on June 23 2008 in Chatenay-Malabry, outside Paris, shows a waste bin with test tubes used for blood samples, gloves and syringes. AFP PHOTO JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Szisztematikus doppingprogram áll az orosz sportsikerek mögött a német ARD televíziócsatorna leleplező riportja szerint.

A szerdán sugárzott "Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek" című dokumentumfilmben részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

A korábbi 800-as világklasszis futó, a tavaly eltiltott Julija Ruszanova és férje-edzője, Vitalij Sztyepanov részletesen beszámolnak arról, hogy miként használtak tiltott szereket.


"Az edzők fejébe verik, hogy dopping nélkül nem megy, azok pedig a versenyzők fejébe verik ugyanezt, így meg sem fordul a fejükben, hogy helytelen dolgot tesznek" – közölte Ruszanova, hozzátéve: ha valaki lebukik, eldobják, és keresnek mást helyette. Elmesélte, hogy Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt kért tőle egy aranyéremért cserébe, az ezüst 30, a bronz pedig 20 ezerbe került.


Olep Popov dobóedző szerint a sportolóknak nincs választásuk, míg Jevgenyija Peherina diszkoszvető úgy vélekedett, hogy az atléták 99 százaléka doppingol.

Forrás: AFP/Joel Saget


Egy telefonnal készített videofelvétel azt mutatja be, miként veszi magához az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolont a 800 méter 2012-es olimpiai bajnoka, Marija Szavinova.

A korábban az Orosz Doppingellenes Ügynökségnél is dolgozott Sztyepanov azt állítja, a sportvezetők gondoskodtak arról, hogy az úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzék. A házaspár a dokumentumfilm levetítése előtt elhagyta Oroszországot.


A moszkvai doppinglabor vezetője, Gregorij Rodcsenkov állítólag olyan készítményekkel látta el az atlétákat, hogy ne produkáljanak pozitív tesztet.


A 60 perces dokumentumfilm szerint Lilija Sobuhova, a Chicago Marathon háromszoros győztesének 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a 2009-es és 2011-es feltűnő vérképét, melyet a szövetség nem minősített doppingesetnek. A maratonistát idén áprilisban tiltották el.


Reakciójában a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgatója, David Howman sokkolónak nevezte a riportot, Richard Pound WADA-elnök pedig riasztó esetről beszélt.


Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője közölte, a NOB etikai bizottsága foglalkozik az üggyel, melyben "rendkívül komoly vádak" hangzottak el.