Vágólapra másolva!
Előbb menesztették, majd egy óra múlva visszahelyezték hivatalába Chuck Blazert, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) főtitkárát, miközben Vilmos herceg - aki az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke - csatlakozott azokhoz, akik szerint a szerdai elnökválasztást el kellene halasztani a nemzetközi szövetségben (FIFA).

Az egyesült államokbeli Blazer azzal váltotta ki feletteseinek haragját, hogy úgy nyilatkozott: szerinte a karibi vezetők megvesztegethetők, és összejátszottak az elnöki posztra jelentkezett, de már visszalépett katari Mohamed Bin Hammammal, akinek a FIFA-tagságát a CONCACAF-zóna elnökéével, Jack Warnerével együtt felfüggesztettek vasárnap korrupció gyanúja miatt.

A Warner helyét átvevő barbadosi Lisle Austin kedden este közölte: azonnali hatállyal meneszti Blazert, ám a szervezet jogászai jelezték: ehhez nincs joga, lévén csak ideiglenes elnök, és a munkáltatói jogokat nem gyakorolja. Így aztán a főtitkár maradhat hivatalában.

Az angol szövetség ügyvezető elnöke, David Bernstein már a hét elején bejelentette: szerencsésnek tartaná, ha szerdán mégsem lenne elnökválasztás a korrupciós gyanú miatt rendezetlen FIFA-ban, most pedig az FA elnöke, Vilmos herceg állt ki ezen javaslat mellett.

A szerda délelőttre tervezett elnökválasztás csak akkor marad el, ha a 208 küldött háromnegyede erre szavaz. Egyedüli jelölt a már 1998 óta elnöklő, 75 esztendős Sepp Blatter.

A Guardian szerint megérett az idő a váltásra

Felmutatják-e Blatternek a piros lapot? - tette fel a kérdést a Guardian a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdai, zürichi tisztújító közgyűlése előtt. A lap zűrzavarról írt, arról, hogy a botrányok sorozata ellenére elképzelhető, hogy harmadszor is könnyedén újraválasztják a jelenlegi elnököt, Sepp Blattert. Azt a Blattert, aki folyamatosan hangsúlyozza, 36 éve a FIFA szolgálatában áll, 13 éve elnök, és a szövetséget egy nagy családnak tekinti.

A lap szerint azonban megérett az idő a váltásra, hiszen a botrányok miatt a tőkeerős vállalatok is kihátrálhatnak a futballból: az Adidas és a Coca-Cola változásokat sürgetett, de a Visa és az Emirates légitársaság is jelezte, a kialakult helyzet nem vet jó fényt a szövetségre és támogatóira.