Vágólapra másolva!
Hiába állt elő az Angol Labdarúgó Szövetség azzal az ötlettel, hogy halasszák el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökválasztását, a küldöttek többsége elutasította a beadványt. Az elnökválasztás akkor maradt volna el, ha a 208 küldött háromnegyede, azaz 156-an voksolnak erre, de az angol beadványt csupán 17-en támogatták. Végül csak késő délután kezdődött a választás, a jelöltek sorban, kettesével vonultak a fülkébe. Blattert végül 186 szavazattat újraválasztották, így 2015-ig ő marad az elnök.

Tucatnyi ember tiltakozott szerda reggel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tisztújító kongresszusának otthont adó zürichi Hallenstadion előtt. A demonstrálók "Játssz becsületesen, FIFA!", illetve "Piros lapot a FIFA-nak" feliratú transzparenseket lengettek, de voltak, akik az elnökválasztáson egyedüliként induló Joseph Blatter távozását követelték.

Bin Hammam nem mehetett be a kongresszusra

A tisztújító kongresszuson nem lehetett ott Mohamed Bin Hammam, akinek korrupció gyanúja miatt vasárnap felfüggesztették a FIFA-tagságát. "Nagyon szomorú és csalódott vagyok az elmúlt napok történései miatt. Soha nem fogadom el, hogy a nevemet és a hírnevemet megsértették. Harcolni fogok az igazamért" - mondta Bin Hammam.

Fél 10-kor a zürichi Hallenstadionban Sepp Blatter, a FIFA elnöke üdvözölte a 61. kongresszus résztvevőit, majd a svájci szövetség elnöke, Peter Gillieron tette meg ugyanezt. Kijelentette: reméli, a nap végén az elnökválasztás végeredménye két másik győztest is eredményez: "a tiszteletet és a fair play-t"

Blatter önmagát egy hajó kapitányaként aposztrofálta: "A FIFA hajója nehéz helyzetben, viharos vizeken halad. Hozzuk vissza a helyes irányba!"

9.55-kor egy percig az elmúlt évben elhunyt sportolókra és tisztviselőkre emlékeztek, majd Jerome Valcke főtitkár felolvasta a szavazáson megjelent országok résztvevőit, ebből kiderült, a spekulációk ellenére a 208 tagállam összes küldötte megjelent.

Bernsteint alig tapsolták meg

Következett David Bernstein, az angol FA elnöke, aki a választás elhalasztására szólította fel a küldötteket. "Sokan figyelmeztettek, hogy nem kellene megtartanom ezt a beszédet, de úgy vélem, a FIFA demokratikus szervezet. A választás már csak egy résztvevős, a győztes személye sok vitára adhat okot. A kormányok, szponzorok, a média és a közvélemény kritikáinak kereszttüzében állunk" - mondta Bernstein, akinek rövid beszédét két-három küldött tapsolta meg.

Vele szemben Haiti, Kongó és a Fidzsi-szigetek képviselője Blatter megválasztása mellett kardoskodott, ahogy a Guardian blogja írta, "hízelgő, tányérnyaló cselédek álltak ki az elnök mellett".

A napirendet végül 198 igennel elfogadták, az angolok halasztási kérelmét viszont elsöprő többséggel leszavazták. A választás csak akkor maradt volna el, ha a 208 küldött háromnegyede erre szavaz, de a küldöttek közül 172-en nemmel voksoltak.

Dél-afrikai futballszurkolók a FIFA válságáról

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FKpNUugeI05CHjOR


Blatter: A futball mindenkié

Sepp Blatter beszédében visszatért a megnyitó metaforájához. "Szembe kellett néznünk a közvélemény haragjával, de én vagyok annak a hajónak a kapitánya, amely állta a vihar rohamait. Ugyan a hajónk megtelt vízzel, de meg kell találni azt a vezetőt, aki vissza tud kormányozni bennünket a nyugodt vizekre" - mondta.

Blatter dicsérte a labdarúgás átláthatóságát, emlékeztetett arra, hogy 2006-ban etikai bizottság alakult, azóta pedig a zéró tolerancia lépett életbe.

Javasolta, hogy a jövőben ne a 24 tagú végrehajtó bizottság, hanem a teljes kongresszus döntsön a labdarúgó-világbajnokságok helyszínéről.

"Mindannyiunknak meg kell állítanunk a gonosz híreszteléseket, a hírnevünk a tét. A futball mindenkié, mi pedig felelősek vagyunk érte" - állította, hozzátéve, a tisztviselők feladata, hogy megvédjék a futballt. Megismételte, készen áll arra, hogy folytassa munkáját a FIFA élén, arra kérte a megjelenteket, segítsenek, hogy a szövetség hű legyen jelszavaihoz, a fegyelemhez, a tisztelethez és a fair play-hez.

A FIFA legfontosabb napja

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=RurqBGBebVX2e4Ja


202 millió dolláros nyereség

A pénzügyi helyzetről Julio Grondona, az Argentin Labdarúgó Szövetség elnöke, a FIFA alelnöke és a végrehajtó bizottság beszélt. Szerinte a média rengeteg hazugságot állított az utóbbi időben azért, hogy megzavarja a szövetség működését.

"Ezek a hazugságok elsősorban Angliából származnak, attól az országtól, amely David Bernstein indítványával elhagyta a FIFA-családot" - mondta Grondona még kedden a DPA-nak adott interjújában, hozzátéve, ő sohasem kért semmit az "angol kalózoktól" a szavazatáért cserébe. De a pályázóknak azt mondta, ha Anglia visszaadja a Falkland-szigeteket, amely Argentínához tartozik, akkor az angolok 2018-as vb-pályázatát támogatja. "Erre szomorúak lettek és elmentek" - tette hozzá.


2010-ben a FIFA 1,29 milliárd dolláros bevétel mellett mindössze 1,089 milliárdot költött, azaz 202 millió dolláros tartalékkal rendelkezik. A FIFA főtitkár-helyettese és pénzügyi menedzsere, Markus Kattner szerint 2007 óta az éves nyereség megnégyszereződött.

A hondurasi szövetség elnöke, Rafael Callejas azt ecsetelte, a tavalyi, dél-afrikai világbajnokságon 40 millió dolláros nyereséget sikerült elérni, ebből 400 érintett klub részesedett annak függvényében, hány játékost adtak a vb-résztvevő válogatottaknak. A Barcelona lett a nyertes, a katalán klub összesen 900 ezer dollárral gazdagodott.

Fogadások, átigazolások

A japán szövetség alelnöke, Tasima Kozo az illegális fogadásokról azt mondta, a korai előrejelző rendszerek kiépítésével komoly előrelépést tettek a bundázás megakadályozásában, ezt a projektet a FIFA egyértelmű sikereként értékelte.

A FIFA angol alelnöke, Geoff Thompson arról beszélt, új szabályt kell megalkotni, amely garantálja, hogy a klubok több saját nevelésű játékost foglalkoztassanak, ez biztosítja a futball jövőjét.

Tai Nicholas, az óceániai konföderáció főtitkára az átigazolási rendszer reformjáról ejtett szót. Úgy vélte, elsősorban a kiskorúak védelmében kell lépni, hogy ne indulhasson be a 18 év alattiak "emberkereskedelme". Amennyiben kiskorú futballista szerződik egyik csapattól a másikhoz, a játékosügynököt nem illeti jutalék. Minden más esetben a jutalék az átigazolási díj három százaléka, de legfeljebb kétmillió dollár lehet.

Beckenbauer a Real-Barcáról beszélt

Délután a sportág orvosi kérdéseiről tartottak előadásokat, a sérülésekről készített statisztikák mellett a focit amatőrként űzőket látták el jótanácsokkal.

Franz Beckenbauer olyan aktuális kérdésekről beszélt, mint a Real Madrid-Barcelona BL-elődöntő, ahol szerinte az összes játékost ki lehetett volna állítani, zömmel színészkedésért. A Guardian egyik kommentelője megjegyezte: szomorú, hogy a jelenlegi kontextusban mindez mennyire lényegtelen.

Blatter délután visszatért az etikai bizottság tevékenysége és a zéró toleranciára. Ezúttal az illegális fogadások és a bundázás elleni küzdelmet részletezte, a rendőrség és a kormányok segítségét szorgalmazva ebben a harcban. "Ez a küzdelem azért fontos, mert így elveszíthetjük a hitelességünket a szurkolók előtt" - mondta a svájci futballvezér, aki a fogadási irodák átláthatóvá tételében látja a megoldást.

"A zéró tolerancia mindenkire vonatkozik, nem csak a szomszédomra, nem csak a barátomra, nem csak a családomra, nem csak a bíróra. Magukra és rám is, mindannyiunkra" - hangozta Blatter. "Egy speciális, belső bizottságot hozunk létre az elmúlt napokban felszínre került ügyek kivizsgálására. Ez nem csak egy kívánság a részemről, hanem szándék, amit meg kell tennünk, közösen."

A dán szövetség a skandináv országok nevében azt javasolta, hogy ne csak szavakban, tettekben is nyilvánuljon meg a zéró tolerancia. "Elnök úr, nem bízunk abban, hogy a szükséges lépések és reformok végrehajtására maga a megfelelő személy! Kérjük, vegye fontolóra a független és alapos vizsgálatot" - hangzott a kérés, melyre Blatter így válaszolt: "Természetesen egy hajóban evezünk, ez fog történni."

A választás

Ezt követően a jogi bizottság különböző szabályváltozásokról - esetenként azok elvetéséről - döntött. Végül csak elérkezett az elnökválasztás ideje is, a tagországok képviselőit abc-sorrendben, kettesével szólították a szavazófülkébe, így igencsak hosszú procedúra vette kezdetét.

A 208 tagország képviselői közül 203 adott le szavazatot, és ebből 186 támogatta a szervezetet 1998 óta irányító svájci sportdiplomatát, akinek legalább 102 voksot kellett kapnia ahhoz, hogy negyedik elnöki ciklusát is megkezdhesse.

"Teljes szívemből köszönöm a bizalmat. Négy évünk van, hogy együtt folytassuk az utunkat és elvégezzük a munkánkat" - mondta megválasztását követően Blatter.

"Örömmel tölt el, hogy ilyen összetartó és egységes a FIFA, mert így képesek leszünk pozitív irányba elindulni. Rendkívül megindító és megtisztelő ez a bizalom".

A 75 éves Blatter arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az etikai bizottságot, amelynek professzionálisabban kell működnie, és a tagjait a kongresszus fogja megválasztani, s egyúttal új etikai kódex megalkotásáról is szót ejtett.