Vágólapra másolva!
A Gyalog galopp című filmben szereplő Fekete Lovag testi fogyatékosságaihoz hasonlította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA) uralkodó állapotokat Nick Xenophon ausztrál parlamenti képviselő, aki már hosszú ideje harcban áll a Joseph Blatter vezette szervezettel.

Xenophon kedden közölte: Az, hogy Blatter szerint nincs válság a FIFA-ban, és csak néhány megoldásra váró probléma merült fel, olyan, mint amikor párbaj közben a Fekete Lovag mindkét kezét és lábát levágják a filmben, mire azt mondja, hogy "kiegyezek veled döntetlenben". A Monty Python-féle vígjátékban a megcsonkított lovag "karcolásról" és "bolhacsípésről" beszél.

"A FIFA-nak azonban nem karcolásai vannak, hanem a földre zuhant, és erősen vérzik" - fogalmazott Xenophon.

A FIFA szerdai tisztújító közgyűlésén Blatter az egyedüli jelölt azok után, hogy kihívója, a katari Mohamed Bin Hammam visszalépett, ráadásul vasárnap korrupciós vádak miatt a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől felfüggesztették az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnökével, Jack Warnerrel együtt.

Hétfőn derült ki, hogy a FIFA főtitkára, Jerome Valcke olyan tartalmú magánlevelet küldött Warnernek, amelyben arra utalt, hogy Katar törvénytelen módon szerezte meg a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

Ezzel kapcsolatban Xenophon hétfőn jelezte: az ausztrál kormánynak vissza kellene szereznie a FIFA-tól azt a közel 40 millió dollárt, amelyet az ország a kandidálásra költött.

Közben a FIFA etikai bizottságának egyetlen ausztrál tagja, Les Murray is felemelte a hangját: Szerinte a FIFA-nak sürgősen mélyre ható, teljes körű strukturális reformra lenne szüksége.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki
az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!