Vágólapra másolva!
Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetsége elnöke egyelőre akkor sem vállalná el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség irányítását, ha Sepp Blatter belebukna az egyre szövevényesebb korrupciós ügybe. Az UEFA elnöke kétli, hogy sikerrel járna az angol szövetség próbálkozása, amely arra irányul, hogy a tagországok elálljanak a szavazástól a szerdai elnökválasztáson, amelyen Blatter az egyetlen jelölt. Jack Warner, a FIFA felfüggesztett alelnöke az eltiltását figyelmen kívül hagyva arra buzdította a CONCACAF-térség országait, hogy szavazzanak a mostani elnökre, akiről korábban azt mondta, meg kell állítani.

Egy nappal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztása előtt teljes a káosz a sportágat irányító világszervezetnél. A jelenlegi elnök, Sepp Blatter egyetlen ellenfele a katari Mohammed Bin Hammam lett volna, aki ellen azonban vesztegetés gyanújával etikai eljárás indult, mire az ázsiai sportvezető visszalépett a jelöléstől.

Az etikai bizottság vasárnapi meghallgatását követően pedig nem csak őt, hanem a CONCACAF-térséget irányító Jack Warnert (aki egyben a FIFA alelnöke is volt) is felfüggesztették. Utóbbi azt állította: a vizsgálat elfogult volt, Blatter maga is rengeteg szabálytalanságot követett el, sőt, nyilvánosságra hozta a FIFA főtitkárának, Jerome Valckénak a levelét, amelyben azt írta: "Katar megvette a vébét".

Az elnökválasztás előtt az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) megpróbált nyomást gyakorolni Blatterre azzal, hogy felszólította, halassza el a szerdai szavazást. Az FA felhívásához a skót szövetség is csatlakozott, amely azzal a javaslattal élt, hogy FIFA állítson fel egy teljesen független etikai bizottságot.

A Guardian azt írta, Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke nem pártolta az FA javaslatát, és kétségét fejezte ki, hogy a 208 tagország háromnegyede - ennyinek a szavazatára lenne szükség a halasztáshoz - felsorakozzon az angolok mögött. Amikor az angol újság munkatársa azt kérdezte Platinitől, hogy Blatter bukása vagy önkéntes távozása esetén elvállalná-e a FIFA elnöki pozíciót, a korábbi háromszoros aranylabdás azt válaszolta, még négy évig szól a megbízatása az UEFA elnökeként, és különben is csak egy nyelve van.

Declan Hill kanadai tényfeltáró újságíró az [origo]-nak azt mondta, a kirobbant botrányra reagálniuk kell a FIFA szponzorainak, és a támogatók közül az Adidas, a Coca-Cola és az Emirates légitársaság is megtörte a hallgatást, és csalódottságát fejezte ki az utóbbi napok történései miatt, és megoldást vár a problémákra. Az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság, amely 2006-ban nyolcéves támogatói szerződést kötött a FIFA-val, közleményben adott tájékoztatást arról, hogy "a világ összes szurkolójához hasonlóan csalódott a sportág vezetése körül kibontakozó ügyek miatt". Boutros Boutros, a vállalat kommunikációért felelő vezérigazgató-helyettese reményét fejezte ki, hogy minél előbb megoldódik a helyzet, már csak azért is, mert "ez a sportág érdekében áll".

A FIFA hivatalos sportszergyártója, a német Adidas AG is aggodalmának adott hangot. Szóvivője kedden úgy fogalmazott: az egymást követő korrupciós vádak nem vetnek jó fényt a futballra, illetve a FIFA-ra. Kijelentette ugyanakkor, hogy a sportszergyártó nem vizsgálja felül együttműködését a nemzetközi szövetséggel.

A Coca-Cola, amely több mint harminc éve támogatója a szervezetnek "aggasztónak és a sportág számára károsnak" nevezte az ügyet, és abbéli várakozásainak adott hangot, hogy a szövetség "megfelelő és teljes" megoldást talál a helyzetre. Az amerikai hitelkártya-forgalmazó Visa közleményben tájékoztatott, hogy a helyzet nem tesz jót a labdarúgásnak, és arra kérte a FIFA-t, hogy minden szükséges lépést tegyen meg a felmerült gondok megoldására.

A Guardian Zürichben tartózkodó újságírója, Matt Scott a Twitter-oldalán azt írta, délután három órára egy korábbi FIFA-tisztviselő meghirdetett egy sajtótájékoztatót, amelyen újabb izgalmas háttérinformációkra derülhetett volna fény, ám a sajtótájékoztató végül elmaradt. A furcsaságok ezzel még nem értek véget, a felfüggesztett Warner, aki korábban azt mondta, meg kell állítani Blattert, kedden azt írta a karibi országok képviselőinek, hogy szavazzanak a jelenlegi elnökre. Warnert korábban a futballal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltották, ezt szegte meg azzal, hogy egyeztetett a CONCACAF-zóna képviselőivel.

A FIFA kedden kiadott egy közleményt, amelyben tagadja, hogy Blatter számítógépeket, projektorokat és egymillió dollárt adott a CONCACAF-zóna elnökségének anélkül, hogy a FIFA pénzügyi bizottsága engedélyezte volna. A közlemény szerint Blatter csak megígérte, támogatni fogja az ötletet, hogy két fejlesztési projekt keretein belül pénzhez jusson a karibi térség futballszövetsége.