Vágólapra másolva!
Hétfőn nyilvánosságra hozott egy e-mailt Jack Warner, a FIFA eltiltott alelnöke. Jérome Valcke, a FIFA főtitkára a katari vb megvásárlására utalt a levélben, amelynek valódiságát ő maga is elismerte azóta. Warner emellett súlyos korrupciós vádakkal illette Joseph Blatter FIFA-elnököt.

Az eltiltott FIFA-alelnök, Jack Warner hétfőn nyilvánosságra hozott egy e-mailt, amelyből szerinte kiderül, hogy az ázsiai szövetség szintén eltiltott elnöke, a katari Mohamed bin Hammam megvásárolta a 2022-es vb szavazatait. Az e-mailt Jérome Valcke, a FIFA főtitkára írta. Ezenkívül Warner részletesen beszélt Blatter elnök egyik furcsa ajándékáról, melyet a karibi szövetségnek juttatott.

A FIFA etikai bizottsága korrupciós vádak miatt Bin Hammam és Jack Warner tagságát is felfüggesztette vasárnap, utóbbi az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) elnöke is volt.

Warner dühösen nyilatkozott a meghallgatás után: "A bizottság előre eldöntötte, hogy milyen ítéletet hoz majd. Nem is akartak meghallgatni minket, a tagokat Blatter válogatta ki, hogy elvégezzék a feladatot. Leginkább kamubizottságnak nevezhetném."

Bin Hammam korábban a FIFA elnöki posztjára is pályázott, az ő visszalépése óta Joseph Blatter az egyetlen jelölt. A 75 éves sportvezető sorozatban negyedik elnöki ciklusára készül, 1998 óta ő irányítja a szervezetet. Blatter hétfő este tart sajtótájékoztatót a fejleményekről, a FIFA közleménye szerint ugyanakkor a szerdára tervezett elnökválasztás időpontja nem módosul.

Warner szerint Valcke a fent említett e-mailben naivitásnak tartotta Bin Hammam elnöki pályázatát: "Sosem értettem, miért indul Mohamed Bin Hammam. Tényleg azt gondolta, van esélye, vagy csak ilyen extrém módon akarta kifejezni, mennyire nem szereti Blattert? Vagy azt hitte, megvásárolhatja a FIFA-t, ahogy Katar megvette a vébét?"

Warner a tévékameráknak mutatta meg az e-mailt, majd azt mondta: "Nem kell, hogy higgyenek nekem, nem kell szeretniük engem, senkinek nem kell velem ennie, innia vagy aludnia, de az ég szerelmére, fogadják el az igazságot, ha a saját szemükkel látják!"

A levél valódiságát azóta Valcke is megerősítette az ESPN-nek, bár megjegyezte, hogy a tartalma privát volt. Warner, aki közel harminc éve tagja a FIFA végrehajtó bizottságának, kijelentette: bíróságon támadja meg az eltiltásáról szóló döntést, írta a Guardian nevű brit napilap.

Az eltiltott alelnök ezenkívül állítja: Blatter számítógépeket, projektorokat és egymillió dollárt adott a CONCACAF-zóna elnökségének anélkül, hogy a FIFA pénzügyi bizottsága engedélyezte volna.

"Május 3-án, a miami kongresszuson Blatter adott egymillió dollárt azzal, hogy költsük el úgy, ahogy jónak látjuk" - jelentette ki Warner. "Ez bosszantotta Michel Platinit. Az UEFA elnöke panaszkodott Valcke-nak, hogy ehhez az ajándékhoz nem járult hozzá a pénzügyi bizottság, mire a főtitkár azt felelte, meg fogja találni a pénz forrását. Mindezek ellen a mai napig senki nem emelt kifogást."

A FIFA viszont azzal vádolja Warnert, hogy negyvenezer dollárt adott készpénzben a karibi szövetség elnökségi tagjainak a május 10-11-i trinidadi konferencián, azért, hogy cserébe Bin Hammam FIFA-elnökségi pályázatát támogassák.

A nemzetközi szövetség etikai bizottsága vizsgálatot indított Blatter ellen is, akit azonban felmentett a hétvégén. Bin Hammam helyett az ázsiai szövetség irányítását átmenetileg a kínai Csang Csi-lung alelnök vette át. Hammam hétfő délután közleményében jelezte, azonnali hatállyal fellebbezést nyújt be a FIFA etikai bizottságának a vasárnapi döntése ellen. "Azelőtt büntettek, mielőtt bármit is rám bizonyítottak volna" - írta Bin Hammam. "Ahogyan ezeket az eljárásokat végrehajtják, az minden jogi alapot nélkülöz, a vizsgálatok végkimeneteléről ugyanis már azelőtt döntenek, mielőtt elkezdődnének."

Hétfő délután - reagálva Warnernek a Valcke-féle levelére - Katar pályázati bizottsága közleményben tagadta, hogy bármi törvénytelent követett volna el a sikerrel záruló kandidálás során.

Forrás: AFP
Bin Hammam és Blatter itt még jóban volt

Közben egy ausztrál független parlamenti képviselő, Nick Xenophon 46 millió dollárt követel a FIFA-tól, ennyibe került ugyanis az ország sikertelen pályázata a 2022-es vb-re.

"A FIFA viselkedése korrupt, és erősen megkérdőjelezhető. Ausztrália 46 millió dollárt költött egy pályázatra, amelyen soha nem indult" - fakadt ki a képviselő.

A Guardian a FIFA körüli botrányokat cunamihoz hasonlította, az állandóan új fejleményeket hozó ügyet pedig élőben közvetíti egy úgynevezett "krízisblogon".