Vágólapra másolva!
Declan Hill kanadai tényfeltáró újságíró szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vesztegetési ügyének a kirobbanását követően nyomozást kellene indítani, hogy kiderüljön, Katar hogyan kaphatta meg a 2022-es vb-rendezés jogát. Az oxfordi egyetemen a profi futballban tapasztalható manipulált mérkőzések kutatásával doktori címet szerzett Hill úgy gondolja, hogy a FIFA elnöki posztjára Michel Platininek is pályáznia kellene, de ha az UEFA elnöke ezt nem vállalja, akkor egy Nobel-békedíjast kellene meggyőzni arról, hogy legyen ügyvezető elnök.

Declan Hill szerint megdöbbentő a FIFA második emberének, Jérome Valckénak az az e-mailje, amelyet az eltiltott FIFA-alelnök Jack Warnernek küldött el. Valcke ebben a levélben többek arról ír, hogy Katar megvette a 2022-es világbajnoki rendezés jogát (a hétfőn kirobbant ügy hátteréről itt olvashat bővebben).

"Ezek olyan hírek, amelyeket nem szabad elbagatellizálni. Ha Valcke arra gondolt, amiről ír, akkor nyomozást kell indítani azért, hogy kiderüljön, miképpen ítélték oda Katarnak a 2022-es vb-rendezés jogát" - nyilatkozta Hill az [origo]-nak.

A tényfeltáró újságíró szerint az, hogy hol rendeznek meg egy világbajnokságot, a sportüzlet legnagyobb hatású döntése. "Éppen ezért ennek a döntésnek tisztának kell lennie, és tisztának is kell látszania."

A The Fix című, hamarosan magyarul is megjelenő bestseller könyv szerzője úgy véli, hogy a kirobbant botrányokra reagálniuk kell a FIFA legnagyobb szponzorainak. "Hol vannak a szponzorok? A FIFA abban a házban él, amelyet az Adidas épített. Mikor fognak a Coca-Cola, a Visa vezetői közbelépni? Valamit tenniük kell, máskülönben a pénzük bemocskolódik egy olyan szervezet által, amelynek nagyon megromlott a szavahihetősége."

Hill felteszi a kérdést: hol van Michel Platini? "A szponzoroknak - akár úgy, hogy összefognak - fel kellene kérniük Michel Platinit, hogy induljon az elnökválasztáson." (A szerdai voksolás egyetlen jelöltje Joseph Blatter, mivel kihívóját, Bin Hammamot a FIFA etikai bizottsága korrupciós vádak miatt felfüggesztette.) Ha Platini - akiről Hillnek már a bundázás elleni harcban is csak jó tapaszalatai voltak - nem vállalja, akkor fel kellene kérni egy Nobel-békedíjast - Lech Walesát, Martti Ahtisaarit vagy akár Al Gore-t -, hogy vállalják el ideiglenesen a FIFA vezetését.