Vágólapra másolva!
Az AC Milan jelenlegi bukdácsolására sokféle indokot szoktak felhozni, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy Andrea Pirlo hiánya jót vagy rosszat tett a milánói együttesnek. Azt azonban senki sem vonhatja kétségbe, hogy ha jó formában van, a középpályás nagy erőssége a csapatnak - gondoljunk csak a mértani pontosságú indításaira, vagy szabadrúgásaira.

- Két nappal a 16. születésnapja után mutatkozott be a Serie A-ban. Miként emlékszik a debütálására?
- Nagyon emlékezetes pillanat volt. Semmilyen nyomás nem volt rajtam, mert tudtam, hogy még sok mérkőzésem lesz a jövőben. Egy fiatal játékos számára nagyon fontos, ha tisztában van vele: egy olyan középcsapatnál szerepel, amely rendre lehetőséget ad a fiataloknak. Ez ugyanis azt jelenti, hogy valószínűleg rendszeresen játéklehetőséget kap majd, és már fiatalon értékes tapasztalatot szerezhet.

- Pályafutása elején még támadó középpályásként játszott, de később Carlo Mazzone, illetve Carlo Ancelotti egyre hátrébb vonta. Ez a pozícióváltás miként hatott a karrierjére?
- Imádom ezt a szerepkört. Korábban is sokszor hátramentem a labdáért, szóval nem volt nehéz alkalmazkodni. Ez a pozíció azt jelenti, hogy mindig ott vagyok, ahol az események zajlanak. Visszatekintve a pályafutásomra, elmondhatom, hogy szinte mindent Mazzonénak és Ancelottinak köszönhetek, ők voltak a legfontosabb edzők a karrieremben. Ancelotti keze alatt szinte azonnal ebben az új szerepkörben játszottam, mert bízott bennem, annak ellenére, hogy sokkal tapasztaltabb focisták is a rendelkezésére álltak.

- Nyert scudettót, Bajnokok Ligáját, világbajnokságot... Ilyen sok siker után még mit szeretne elérni a futballban?
- Még több trófeát akarok nyerni. A labdarúgás olyan sport, ahol mindig szükség van a fejlődésre, hogy jól érezd magad a pályán, és természetesen a győzelmekre is. Minden évben lehet nyerni valamit, és a mi dolgunk az, hogy ezt megtegyük. A Milannál otthon érzem magam, számomra ez a legfontosabb klub a világon, így aztán nem vágyom arra, hogy máshol is kipróbáljam magam: itt mindent megkapok, amit szeretnék.

- Mi a fő különbség az AC Milan és az Internazionale között?
- Amikor az Internél voltam, a klub a saját identitását kereste. Nagy volt a jövés-menés, és sok volt az edzőváltás. A Milan ezzel szemben a sikeresség és a szervezettség szempontjából igazi példa lehet a többi egyesület számára. Amikor az Internél játszottam, a klub nem volt kész arra, hogy ugyanarra a szintre lépjen, mint a Milan.

- Hogyan értékeli az olasz válogatott eddigi teljesítményét a vb-selejtezőkön?
- Jól startoltunk, fontos győzelmeket arattunk. Jelenleg vezetjuk a csoportunkat, és szeretnénk megőrizni ezt a pozíciót, hogy biztosan kijussunk a dél-afrikai tornára.

- Mi a különbség a 2006-os Lippi-féle csapat és a jelenlegi gárda között?
- A 2006-os együttes egy fantasztikus csapat volt, csupa olyan focistával, akik már a legmagasabb szinten is bizonyítottak. A mostani gárda inkább olyan játékosokból áll, akikről ez még nem mondható el. Éppen ezért a jelenlegi csapatot még nem lehet megítélni, mert csak most kezdett összeállni, és megmutatni a képességeit - ráadásul a Lippi visszatérése feletti eufória is nagy lökést adott. Ugyanolyan lánggal kell égnünk, mint 2006-ban, és hasonló célokkal kell rendelkeznünk - főleg, mivel feledtetni szeretnénk a 2008-as Európa-bajnokság csalódását.

- Mit a titka a kiváló szabadrúgásainak?
- Mindig sokat tanulmányoztam a régi nagyságokat, ráadásul olyan szerencsés helyzetben voltam, hogy együtt játszhattam az egyikükkel, Roberto Baggióval, aki hasznos tanácsokat adott. Természetesen szükség van valamennyi tehetségre is, nem is beszélve a rengeteg gyakorlásról az edzéseken.


- Mi a véleménye a mai futballról?
- A sportág nagyon sokat változott az utóbbi években. Manapság minden csapat nagyon jól szervezett, és rendkívül versenyképes. Már nincsenek gyenge együttesek, és csak nagyon ritkán születnek nagy gólkülönbségű győzelmek. Minden alkalommal maximális koncentrációra van szükség, különben kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

- Úgy tűnik, hogy mindent nagyon komolyan vesz. Milyen az igazi Andrea Pirlo?
- Én is szoktam nevetni, szórakozni, viccelődni másokkal. Akik nem ismernek elég jól, azok ezt nem látják, de ha valaki közelebb kerül hozzám, az megtudja, milyen is vagyok valójában.

- Van valamilyen hobbija?
- Szeretek minél több időt eltölteni a családommal, a feleségemmel és a gyerekeimmel. Az edzőtáborokban pedig leginkább videójátékokkal töltjük a szabadidőt, általában Alessandro Nestával játszom. Mindig én vagyok a Milannal, de az igazi Pirlót nem lehet utánozni, még egy számítógépes játékban sem.

Forrás:www.fifa.com

www.infosport-focivilag.hu