Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sydneyi kongresszusán nagy többséggel elfogadta Joseph Blatter elnök előterjesztését, mely szerint egy csapatban maximum öt külföldi játékos léphet pályára kezdőként. Az úgynevezett 6 plusz 5-ös szabályt a jelenlévők közül 155-en támogatták, s csupán öten szavaztak ellene.

Az új rendszert 2012-től szeretné bevezetni a szövetség, a kongresszus éppen ezért arra kérte Blattert és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét, mindent tegyenek meg azért, hogy Európában is életbe léphessen a szabály.

Erre azért van szükség, mert az Európai Unió állásfoglalása szerint ez ellenkezik az EU-n belül a szabad munkaerő-áramlást biztosító joggal. "Ahol akarat van, út is van" - szögezte le ezzel kapcsolatban Blatter.

"Keressük a megoldást Európában, de addig is azt tanácsoljuk a kluboknak, hogy 2010-től maximum hét, 2011-től hat, míg 2012-től legfeljebb öt idegenlégiós kapjon helyet a kezdőcsapatban" - tette hozzá a FIFA-elnök, aki hangsúlyozta, így hat hazai játékos mindenképpen szerephez juthat, s a cserékkel maximum 3 plusz 8-as felállás jöhet létre.

Platini jelezte, támogatja Blatter elképzeléseit: "Európa nincs kényelmes helyzetben, de mindent megteszünk, hogy elérjük a most kijelölt célt."

Természetesen Brüsszel is megszólalt az ügyben, és az Európai Bizottság továbbra is összeférhetetlennek tartja az Európai Unió joganyagával a pénteken elfogadott új szabályt, mely szerint egy csapatban maximum öt külföldi játékos léphet pályára kezdőként.

A brüsszeli végrehajtó testület szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen pénteki sajtótájékoztatóján visszautalt Vladimír Spidla munkaügyi biztos e héten tett nyilatkozatára, amely szerint az unió "piros lapot ad" ennek a szabálynak, mert az ellentétes a munkaerő szabad áramlását és a megkülönböztetés mellőzését rögzítő EU-előírásokkal.

"Az Európai Bizottság álláspontja nem változott a FIFA-döntés nyomán" - szögezte le a szóvivő. Brüsszel az Európai Bíróság előtt támadhatja meg a mostani döntést. Nem ez lenne az első hasonló eset az uniós bíróság előtt: 1996-ban, a külföldi labdarúgók igazolásáról és azok anyagi körülményeiről folytatott több hónapos vita végén - a belga Jean-Marc Bosman peres ügye nyomán - a luxemburgi székhelyű bíróság úgy határozott, hogy meg kell szüntetni az EU-tagországokból érkező külföldiek számának maximalizálását a csapatoknál.

Spidla leszögezte: ha az EU-tagországok elfogadják a 6+5-ös szabályt, azzal megszegik az EU-szerződéseket, és Brüsszelnek kötelessége lesz eljárást indítania ellenük. A szabály ugyanis a nemzeti hovatartozás alapján történő egyértelmű megkülönböztetést jelent, amit az EU nem enged meg.

A FIFA éppen az uniós ellenkezés miatt csak 2012-től vezetné be a rendszert. A kongresszus arra kérte Sepp Blatter elnököt és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét, mindent tegyenek meg azért, hogy Európában is életbe léphessen a szabály. Brüsszel egyébként azt is értésre adta, hogy a 6+5-tel szemben támogatja azt az UEFA-szabályt, amely a helyi nevelésű játékosok támogatását és ezek minimumszámának szerződéses rögzítését helyezi kilátásba. Spidla szerint ez egyrészt tiszteletben tartja az uniós elveket, másfelől ösztönzi az európai fiatal játékosok képzését.

A sydneyi kongresszuson bejelentették, hogy a FIFA 49 millió dolláros profitot könyvelhetett el 2007-ben, valamint elfogadták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) új kódexét. Az is kiderült, hogy a FIFA egy időben, 2011 júniusában döntene a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság helyszínéről.

"Gazdaságilag és a szponzorok szempontjából is jobb lenne, ha egyszerre két vb helyszínéről határoznánk" - jegyezte meg Blatter. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a 2018-as vb iránt Mexikó, az Egyesült Államok, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Oroszország, Katar, Kína, Japán és Ausztrália érdeklődik.

A FIFA-elnök megjegyezte, mivel a 2010-es vb-nek a Dél-afrikai Köztársaság, a 2014-esnek pedig Brazília ad otthont, a 2018-ast szerinte nem a déli féltekén kellene megrendezni, így Ausztrália számára a 2022-es torna lehetne ideális. Ben Buckley, a kongresszust vendégül látó ausztrál szövetség igazgatója viszont gyorsan leszögezte: az ő céljuk egyértelműen a 2018-as rendezés.

* * *

Autó gázolta el a FIFA egyik kongresszusi tagját Sydneyben. Egyelőre senki sem közölte, hogy ki az áldozat. A FIFA-tagot jelenleg kórházban ápolják, állapota stabil, és addig tartják benn, amíg nem lesz olyan állapotban, hogy hazautazhasson. Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a baleset annak a szállodának a közelében történt, ahol ázsiai küldöttek laknak.