Vágólapra másolva!
A Bayern München csak eggyel kevesebb mérkőzést játszik a szezon során, mint eredetileg tervezték, ám hiába nyerte meg a csapat a Német Kupát és szinte biztosan a bajnokságot is, az idény egyetlen találkozó miatt csalódásként fog bevonulni a klub történetébe. A Zenit Szankt-Petyerszburg elleni csúfos kudarc keserűvé tette Oliver Kahn és Ottmar Hitzfeld búcsúját.

A bajorok persze elsősorban saját maguknak köszönhetik, hogy a duplázásnak nem tudnak felhőtlenül örülni, hiszen az egyesület egyrészt saját maga számára tette nagyon magasra a lécet, másrészt pedig kicsit nagyobb koncentrációval elkerülhette volna a Zenit ellen kiesést.
A csapat már az előző körben is a tűzzel játszott az UEFA-kupában, elvégre a spanyol Getafe CF ellen szintén 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán, a visszavágón pedig kétszer is a padlóról állt fel, de akkor még sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

Ennek ellenére az oroszok ellen az Allianz Arenában ugyanazt a hibát követték el: a vezetés megszerzését követően visszavettek a tempóból, azt hitték, hogy már megvan a meccs, és ez megbosszulta önmagát. A Zenit egyenlített, a visszavágón pedig rögtön a mérkőzés elején betalált, és onnantól kezdve a szentpéterváriak nyugodtan kontrázhattak - márpedig ebben nagyon jók.

A Bayernből pedig hiányzott az átütő erő: focistái ugyan mentek előre becsülettel, de mintha maguk sem hitték volna el, hogy lehet keresnivalójuk, és a Getaféval ellentétben az oroszok nem követtek el szarvashibákat. Így aztán a szezon végén visszavonuló Oliver Kahn búcsúja a nemzetközi porondról balul sült el, és ugyanez elmondható Ottmar Hitzfeldről is, aki valószínűleg utoljára ült klubcsapat kispadján - a szakember ugyanis a nyártól a svájci válogatott szövetségi kapitánya lesz. A bajorok ugyan vasárnap alighanem bebiztosítják az aranyérmüket, de örömük aligha lesz felhőtlen.

Az a tény, hogy a müncheniek a Bundesligában a kisebb megingásaik ellenére is díszlépésben végeznek az élen, miközben a nemzetközi porondon nem tudják beváltani vérmes reményeiket, részben a német pontvadászatról is szegénységi bizonyítványt ad. A jelek szerint, ami a germán élvonalban elég, az még az UEFA-kupában is kevés, márpedig a csapat a következő idényben a Bajnokok Ligájában is szeretne jól szerepelni. Ahhoz pedig nem elegendő az, hogy az együttes klasszis futballistái megrázzák magukat, és eldöntik a meccset.

A Bundesligában ugyanis a legtöbb győzelem ennek köszönhetően született meg: vagy Luca Toni, vagy Franck Ribéry villant, miközben a hátsó alakzatban Martín Demichelis remekelt. Aligha véletlen, hogy 30 forduló után a Kicker ranglistája alapján Ribéry a Bundesliga legjobb focistája, a harmadik helyen pedig Demichelis áll - kettejük között csak a Bayer Leverkusen kapusa, René Adler található, vagyis a mezőnyjátékosok között a két bayernes vezet. Toni ugyan "csak" 22. ugyanezen rangsorban, de nála a gólok száma a döntő, márpedig abban nincsen hiba: a talján támadó 21-nél jár, és szinte biztosan gólkirály lesz.

Ugyanakkor jellemző adat, hogy a Kicker szerint a csapat legrosszabb játékosai (leszámítva Oliver Kahnt) a német focisták. A szaklap csak azokat értékeli, akik legalább a meccsek felén pályára léptek minimum fél órára, és a Bayernnél 12 ilyen labdarúgót találunk, és a négy legalacsonyabb átlaggal rendelkező focista Philipp Lahm, Christian Lell, Bastian Schweinsteiger és Miroslav Klose - utóbbi a Bayern leggyengébb teljesítményt nyújtó focistája a bajnokságban.

De nem lehet büszke teljesítményére a többnyire a kispadon jegelt Lukas Podolski sem, aki akkor sem tudott bizonyítani, amikor lehetőséget kapott. Jan Schlaudraffnak pedig még az sem adatott meg, hogy legalább egyszer fél órán keresztül a pályán legyen - a támadó a nyáron el is hagyja a klubot.

A következő szezonra a kispadra érkező Jürgen Klinsmann elsődleges feladata alighanem az lesz, hogy a rendelkezésére álló klasszisokból (mert Schweinsteiger vagy éppen Klose nem rossz futballista) is egy ütőképes gárdát rakjon össze, amely csapatként is funkcionál. A kérdés már csak az, hogy kik fognak a rendelkezésére állni: Kahn és Schlaudraff távozása mellett valószínű az is, hogy Lahm elmegy, hiszen a 2009 nyarán lejáró kontraktusát nem hosszabbította meg, márpedig a Bayern nem nagyon szeretne megint úgy járni, mint Michael Ballackkal, akit anno ingyen volt kénytelen elengedni.

Az érkezők közül egyelőre csak Tim Borowski neve ismert, bár a januárban igazolt brazil Breno is szinte teljesen új focistának számít majd - hiszen a Bundesligában eddig egyszer sem lépett pályára. Hogy akkor miért fizettek ki érte 12 millió eurót, az rejtély. Az mindenképpen jó előjel a Bayern-hívek számára, hogy Klinsmann a klub német focistáival egykoron a válogatott élén remekül megtalálta a hangot, és szakemberként a látványos támadófutball híve, de az FC Hollywoodnál neki sem lesz könnyű dolga.

www.infosport-focivilag.hu