Vágólapra másolva!
Csapatonként csak öt külföldi játékos egyidejű szerepeltetését engedélyezné Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke. A svájci sportvezető javaslatát a FIFA sydneyi kongresszusán terjeszti elő, amelyre május 29-30-án kerül sor.

"Az egyre több külföldi futballista miatt előbb a helyi kötődésüket veszítették el a klubok, most pedig már időnként ahhoz az országhoz sincs túl sok közük, amelyikben játszanak" - mondta Blatter. "Ez ráadásul a fiatalok kedvét is elveszi, hiszen hiába edzenek gyermekkoruktól kedvenc csapatukban, játszanak a különböző korosztályos együttesekben, az első csapat keretébe már nem férnek be a rengeteg külföldi miatt."

Blattert támogatja a FIFA futballbizottsága is, amely a sportágban bekövetkező változásokat elemzi, értékeli és ezek alapján tesz javaslatokat. Ezt a testületet Franz Beckenbauer irányítja.

"Maximálisan támogatjuk Joseph Blatter törekvéseit. Elfogadjuk, hogy globalizált világban élünk, fokozatosan eltűnnek a határok, a gazdasági életben egyre nyitottabbak a piacok, de a futballban ez nem működik, óriási jelentősége van a nemzeti kötődésnek, az ezzel összefüggő érzelmeknek" - érvelt Beckenbauer. "Hazai játékosokkal is komoly sikereket lehet elérni, a pénz önmagában nem elég. Tisztában vagyunk vele, hogy terveink nem egyeznek az Európai Unió alapelveivel, de bízunk benne, hogy sikerül mindenki számára elfogadható megoldást találni."