Vágólapra másolva!
Éles politikai vita robbant ki Lengyelországban arról, hogy kit terhel a felelősség a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság társrendezőjénél az előkészületek csúszása miatt. Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke szerdán szólította fel a négy év múlva sorra kerülő Eb házigazdáit, Lengyelországot és Ukrajnát az előzetesen vállalt határidők betartására és az előkészületek felgyorsítására.

"A kormánynak elképzelése sincs a szervezőmunka irányításáról, a mérkőzéseknek otthont adó városok kormányzati döntések nélkül nem sokat tudnak tenni, hiszen az anyagi lehetőségek ismerete nélkül nem lehet hosszú távú beruházásokba kezdeni" - mondta Elzbieta Jakubiak, az ellenzéki Jog és Igazság Pártja (PiS) képviselője.

"A gondok már akkor kezdődtek, amikor nem sikerült időben kinevezni a szervezőbizottság elnökét. Ráadásul az előzetes tervek között szerepelt a nyári osztrák-svájci rendezésű kontinensbajnokságon egy ukrán-lengyel közös kampány a 2012-es Eb népszerűsítésére, de ebből sem valósult meg semmi, hiszen még a közös szándéknyilatkozat sem készült el erről, nem is beszélve a szerződésről."

Miroslaw Drzewiecki sportminiszter visszautasította az ellenzéki képviselő vádjait. "Michel Platini a tavaly április és november közötti időszakról kapott információk alapján nyilatkozott, ekkor ideiglenes kormány vezette az országot, amely semmit sem foglalkozott az Európa-bajnoksággal" - jelentette ki a vezető a Dziennik című lapban.

"Két hónapja stabilizálódott a politikai helyzet Lengyelországban. Az új politikai vezetés először megdöbbent, amikor látta, mit műveltek az elődök az elmúlt időszakban az Eb-vel kapcsolatban. Most már minden rendben lesz, pénteken bemutatjuk a varsói Nemzeti Stadion, a nyitó mérkőzés helyszínének terveit."

Lengyelország Ukrajnával közösen tavaly áprilisban kapta meg a rendezési jogot, megelőzve Olaszországot és a Horvátországgal közösen jelentkező Magyarországot.