Vágólapra másolva!
Napjaink labdarúgásában egyre nagyobb szerepet kapnak a fiatal játékosok, akik egyre korábban lesznek sztárok, kerülnek a reflektorfénybe. Pedig a rutin, a tapasztalat legalább olyan fontos egy csapat számára, mint az ifjú titánok lendülete, a topligákban is jó néhány veterán kergeti a labdát. Most belőlük állítottunk össze egy csapatot.

Nem is olyan régen még az volt az általános vélemény, hogy a labdarúgásban 27-28 év az ideális életkor, egy játékos ekkor képes a legjobb teljesítményre, hiszen már megvan a kellő tapasztalata, de fizikálisan még mindig a csúcson van. Mostanában azonban mintha a játékosok életkora radikálisan csökkenne: a tehetségeket egyre fiatalabban dobják be a mélyvízbe, viszont a 30-on felüli labdarúgókat már sok helyen öregnek tartják - az Arsenal FC mestere, Arsene Wenger például híres arról, hogy az ennél az életkornál idősebb focistáknak maximum egyéves szerződéshosszabbítást ajánl. Mindez persze nem jelenti, hogy ne lennének olyan játékosok a topligákban, akik akár már az öregfiúk-bajnokságban is játszhatnánk, ahol az alsó korhatár 35 év. Az általunk összeállított "veterán csapatban" a legfiatalabb focista is 36 esztendős, a gárda átlagéletkora pedig 37,5 esztendő.

A kapusposzt ebből a szempontból különleges esetnek számít, hiszen a hálóőrökről köztudott, hogy akár 40 esztendős korukig is képesek kiemelkedő teljesítményre, a múltban több példát is láttunk erre. Dino Zoff például 41 esztendősen lett világbajnok, míg az egykori legendás német kapus, Harald Schumacher utolsó élvonalbeli bajnokiját 42 évesen játszotta (más kérdés, hogy akkor már a Borussia Dortmund kapusedzője volt, és az utolsó fordulóban cserélték be). Jelenleg is jó néhány korosodó portás véd rendszeresen a topligákban: a Portsmouth FC angol kapusa, David James 37 esztendős múlt tavaly augusztusban, a valenciai Santiago Canizares, vagy a két német rivális, Oliver Kahn (Bayern München) és Jens Lehmann (Arsenal FC) nála is idősebb egy évvel, ám a csúcsot a Serie A-ban kell keresnünk. A Palermo kapusa, Alberto Fontana január 23-án már 41 esztendős lesz, de nem csak hogy a klubjában ő az első számú kapus, de az osztályzatok alapján az olasz élvonal egyik legjobb hálóőre. Életkorban azonban nem veheti fel a versenyt Marco Ballottával, aki 43 esztendősen rendszeresen véd a Lazióban: nem csak a bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is. Utóbbi sorozatban immár ő számít minden idők legidősebb focistájának.

Forrás: EPA

A védelmet illetően maradhatunk a Serie A-ban, hiszen az olasz pontvadászat hemzseg a veteránnak mondható bekkektől. Az öregfiúk-csapat jobbhátvéd posztjáért például óriási volt a verseny, hiszen ebben a pozícióban olyan labdarúgók szerepelnek Olaszországban, mint az Javier Zanetti (FC Internazionale, 34 éves) vagy Cafú (AC Milan, 37 esztendős), de végül mindketten kimaradtak. A jobb oldali bekk így David Belleri lett a Livornóból: egyrészt ő legidősebb, hiszen már 38 éves, másrészt pedig Cafúnál gyakrabban kap játéklehetőséget. Azért így sem marad Milan-focista nélkül a csapat, elvégre a balhátvéd nem is lehet más, mint Paolo Maldini, aki jelenleg az összes topligát figyelembe véve a legidősebb mezőnyjátékos a maga 39 életévével.

Forrás: EPA

A két középhátvéd közül az egyik szintén az olasz pontvadászatból kerül ki a Parma FC portugál védőjének, Fernando Coutónak a személyében, aki mostanában megint rendszeresen szerepel klubjában - pedig szeptemberben már 38 esztendős is elmúlt. Társa a védelem tengelyében viszont Franciaországban játszik: a Toulouse FC csapatkapitánya, Dominique Arribagé egy súlyos sérüléséből felépülve verekedte vissza magát klubja kezdő tizenegyébe az ősszel - mindezt 36 esztendősen.

A középpályásoknál egy újabb topliga is képbe kerül, jelesül a Premier League. Igaz, a boltoni Gary Speed a napokban kölcsönbe a másodosztályú Sheffield Unitedbe került, és már pályára is lépett új együttesében, de ősszel még az első osztályban szerepelt, és úgy éreztük, hogy nem hagyhatjuk ki, elvégre szeptemberben már 37 esztendős múlt, arról nem is beszélve, hogy a Premier League-ben nála több mérkőzésen senki sem játszott. Szintén az angol első osztályt, még pontosabban a Blackburn Roverst képviseli a török Tugay Kerimoglu, aki augusztusban múlt 37 éves. Ő már két éve abban a szellemben focizik, hogy a szezon végén befejezi, de teljesítményének köszönhetően klubja mindig egyéves szerződéshosszabbítást kínált neki - pedig saját elmondása szerint napi 40 szál cigarettát szív el!

Középpályássorunk másik két tagja viszont megint csak a Serie A-ból érkezik: a karmesteri pálca a Torino focistájáé, Eugenio Corinié, aki még 1986-ban, 16 esztendősen mutatkozott be az olasz élvonalban, és 1992-ben olimpiai válogatott volt, majd eltűnt a süllyesztőben, hogy a Chievo Veronával visszatérjen az első osztályba. A Torino a nyáron igazolta le, és a középpályás az ősszel egyetlen mérkőzést sem hagyott ki, pedig már 37 éves. A negyedik középpályás az együttesünk benjáminja a maga 35 évével: a bal oldalon a Juventus FC örökifjú, fáradhatatlan cseh focistája, Pavel Nedved szerepel.

Forrás: EPA

A csatárkettős kiválasztásával volt a legnehezebb dolgunk, mintha ezen a poszton kevesebb öregfiú szaladgálna a topligákban. Olyat, aki 35 esztendős is elmúlt volna, és rendszeresen pályára lép, csupán kettőt találtunk. Az idősebb közülük a francia Lilian Laslandes, aki jelenleg az OGC Nice-ben játszik, és az ősszel négy gólt is szerzett - amivel a Ligue 1 aktív focistái közül a második legeredményesebb, csak Pauleta ért el több találatot nála, ám a portugál még csak 34 éves. A gall focistánál mindössze 13 nappal fiatalabb a Bayer Leverkusen bosnyák támadója, Szergej Barbarez, aki nem csak, hogy alapember volt a gyógyszergyáriaknál az ősszel, és négy gólt is szerzett, de a Kicker összesített ranglistáján a 12. helyet foglalja el a Bundesligában.

A topligák öregfiúk-csapata: Ballotta - Balleri, Fernando Couto, Arribagé, Maldini - Tugay, Speed, Corini, Nedved - Laslandes, Barbarez.