Vágólapra másolva!
A hét végén a válogatott mérkőzések miatt nem lesz forduló a Serie A-ban, viszont az olasz másodosztályban pályára lépnek a csapatok - ám könnyen lehet, hogy ezt követően egy ideig nem lesznek mérkőzések a Serie B-ben. Az olasz másodosztály együtteseinek ugyanis nincsen televíziós szerződésük, és ezért sztrájkkal fenyegetőznek, de az élvonalban is áll a bál a liga vezetőségében történt változások miatt.

Akárcsak a legtöbb európai pontvadászatot, a Serie A küzdelmeit is egy, az adott ország labdarúgó-szövetségétől független szervezet, az úgynevezett liga rendezi, amelyet az olaszoknál Lega Calciónak hívnak. Ennek feladata az első két osztály küzdelmeinek szervezése és lebonyolítása, de a Lega Calcio szervezi a Coppa Italia és a különböző korosztályos bajnokságok (primavera) összecsapásait is. A szervezet élén tavaly nyárig az AC Milan akkori alelnöke, Adriano Galliani állt, akit azonban a calciopoli-botrányban való részvétele miatt eltiltottak a labdarúgásban vállalt bármilyen tisztségtől - először egy évre, amit azonban előbb kilenc, majd öt hónapra csökkentettek.

A Lega Calcio új elnöke az az Antonio Materrese lett, aki 1987 és 1996 között az Olasz Labdarúgó Szövetség első embere is volt, és mind az UEFA-ban, mind a FIFA-ban betöltött alelnöki tisztséget. A testület alelnökének az AS Roma egyik vezetőjét, Rosella Sensit (a rómaiak tulajdonosának, Franco Sensinek a lányát) választották meg, azonban sem neki, sem pedig az elnöknek nem volt szavazata a döntéshozói testületben, amelynek soraiban Urbano Cairo (Torino), Claudio Lotito (Lazio), Giampaolo Pozzo (Udinese), Aldo Spinelli (Livorno) és Ivan Ruggeri (Atalanta) kapott helyet. Ez utóbbi grémiumba kerestek még egy tagot a szeptember 4-ei ülésen, és szinte mindenki biztos volt benne, hogy ezt a pozíciót a Juventus FC elnöke, Giovanni Cobolli-Gigli kapja majd meg.

Nagy meglepetésre azonban Cobolli-Gigli 11:8 arányban alulmaradt a Parma FC elnökével, Tomassi Ghirardival szemben, és ennek érdekes következményei lettek. Így ugyanis a döntéshozók között az öt legnépszerűbb egyesület (AS Roma, AC Milan, FC Internazionale, Juventus FC és Napoli) képviseletében senki sem maradt, és a fenti öt egyesület képviselői ki is vonultak az ülésről. "Úgy gondoljuk, hogy a vezetőség nem képviseli megfelelően a Serie A-t, mivel véleményünk szerint a szurkolók 84 százaléka azért az öt csapatért szorít, amelynek így semmilyen beleszólása nem lesz a dolgok menetébe" - mondta az öt renitens szóvivőjeként Galliani. Nem csoda, hogy a nagy klubok hőzöngenek, hiszen többek között a Lega dönt arról is, hogy a televíziós közvetítésekért befolyó összegeket milyen arányban osszák el.

A tévés jogdíjakkal a másodosztályban máris akad probléma: egészen pontosan az, hogy a Serie B-nek jelenleg nincsen megállapodása egyetlen televíziós társasággal sem, így ebben a szezonban eddig egyetlen mérkőzést sem közvetítettek az olasz második vonalból. Az előző szezonban a szokottnál is nagyobb volt az érdeklődés a Serie B iránt, hiszen olyan klubok versenyeztek a bajnokságban, mint a Juventus, a Genoa vagy a Napoli - miután azonban mindhárom, rendkívül népszerű gárda kiharcolta a feljutást, a tévétársaságoknak már nem olyan érdekes a második vonal.

A Sky Italia hétmillió fontos ajánlatát a Serie B klubjai visszautasították, és amolyan figyelmeztetésként a következő fordulóban minden összecsapást egy időben, vasárnap délután rendeznek majd (korábban egy-egy találkozóra pénteken, illetve hétfőn került sor). Sőt a másodosztályú egyesületek azzal fenyegetőznek, hogy ha nem sikerül megállapodásra jutni, akkor egyszerűen beszüntetik a pontvadászatot. A Lega Calcio elnöke, Materrese most még lebeszélte a klubokat a sztrájkról, de könnyen lehet, hogy ez csak egyszer sikerült neki.