Vágólapra másolva!
A VfB Stuttgart nyerte a labdarúgó Bundesligát, miután a 34., utolsó fordulóban 2-1-re legyőzte a vendég Energie Cottbust. Armin Veh csapata 15 év elteltével hódította el újra a bajnoki címet. Szélesi Zoltán a vendégeknél végig a pályán volt. Olaszországban a BL-döntőre készülő Milan 3-2-re kikapott az Udinesétől, míg a Juventus kiharcolta a feljutást. A franciáknál a Troyes csatlakozottt a kiesőkhöz, a Marseille kvalifikálta magát a BL-re, míg Nantes-ban a szurkolók miatt félbeszakadt a meccs. A Primera Divisiónban a Valencia hajrágóllal nyert, a Zaragoza pedig kishíján leadta háromgólos előnyét a Bilbao ellen.

Pedig nem úgy indult a meccs, hogy a svábok örülhetnek majd, mert a vendégek szereztek vezetést, Munteanu lövésébe Radu ért bele, és a labda a bal alsó sarokba vágódott. A VfB a 27. percben egyenlített, Pardo tette vissza a szögletet lövésre, Hitzlsperger pedig óriási gólt akasztott a léc alá. A második félidő közepén Khedira fejese után már a Stuttgart vezetett, így a lefújás után kezdődhetett a fieszta a Gottlieb Daimler-stadionban.

Forrás: EPA

A Stuttgart-játékosok öröme...

A második helyen az FC Schalke O4 végzett amely a zárófordulóban az Arminia Bielefeldnél bizonyult jobbnak egy góllal, míg a harmadik a Werder Bremen lett, amely két találattal nyert Wolfsburgban. Az UEFA-kupában a Bayern München, a a Leverkusen és a Nürnberg indulhat, az élvonalból Szabics Imre csapata, a Mainz, valamint az Aachen és a Borussia Mönchengladbach esett ki.

Az utolsó mérkőzés után azonnal menesztették posztjáról Klaus Augenthalert, a Wolfsburg vezetőedzőjét, míg Michael Frontzeck, az Alemannia Aachen trénere lemondott. Augenthaler elbocsátása nem meglepő, hiszen az együttes a csalódást keltő 15. helyen végzett. A szakembernek eredetileg 2009 nyaráig szólt a szerződése a csapattal, amely a Werder Bremennel szemben maradt alul a zárókörben (0-2).

Frontzeck lépése sem nevezhető váratlannak, miután az aacheniek a 17., azaz kiesést jelentő pozícióban zárták a szezont. A csapat a Hamburger SV-től kapott ki 4-0-ra szombaton

Forrás: EPA

... és a Schalke-drukkerek bánata

Bundesliga, 34. forduló:
Schalke - Bielefeld 2-1 (2-0)
gól:
Lincoln (11.), Halil Altintop (16.), illetve Kucera (90.)

Leverkusen - Dortmund 2-1 (1-0)
gól: Kiessling (45+1.), Rolfes (54.), illetve Smolarek (79.)

Stuttgart - Cottbus 2-1 (1-1)
gól: Hitzlsperger (27.), Khedira (63.), illetve Radu (19.)

Hamburg - Aachen 4-0 (2-0)
gól: Olic (15., 27.), Sorín (54., 87.)

Bayern München - Mainz 5-2 (3-0)
gól:
Santa Cruz (30.), Scholl (33.), Van Bommel (38.), Karimi (63.), Pizarro (74.), illetve Amri (55.), Feulner (76.)
Szabics Imre nem szerepelt a Mainz együttesében.

Mönchengladbach - Bochum 0-2 (0-1)
gól:
Dabrowski (24.), Wosz (82.)

Wolfsburg - Werder Bremen 0-2 (0-0)
gól: Rosenberg (54., 87.)

Frankfurt - Hertha BSC 1-2 (0-0)
gól:
Streit (61.), illetve K. Boateng (48.), Pantelic (87.)
A vendégeknél Dárdai Pál sérülése miatt nem játszott.

Hannover - Nürnberg 0-3 (0-0)
gól:
Mintal (54.), Engelhardt (62.), Banovic (91.)
Huszti Szabolcs eltiltás miatt nem játszott a házigazdáknál.

[origo] / (MTI)

A BL-döntőre készülő Milan az Udinesét fogadta a Serie A 37. fordulójának nyitómeccsén, a piros-feketéknél azok kaptak lehetőséget, akik az idényben kevesebbet játszottak, a kezdőcsapat állandó tagjait már szerdára pihentette Carlo Ancelotti.

A csapatkapitányi karszalagot a Milantól 41 évesen búcsúzó Alessandro Costacurta viselte, a vendég udineiek viszont nem voltak ünnepi hangulatban, amit Di Natale kapufája jelzett, aztán a 10. percben a vezetést is megszerezték a fekete-fehérek, Asamoah ugrott mindenkinél magasabbra egy szögletnél, és a jobb sarokba csúsztatott.

Brazil koprodukció után próbált egyenlíteni a Milan, Oliveira és Serginho kavarta meg az Udinese védelmét, majd előbbi lőtt, de De Sanctis szépen védett. A 36. percben Oliveira beadása után Boriello kerülhetett volna helyzetbe, de elcsúszott, a földön azonban még továbbtette a labdát Gourcuffnek, aki az üres kapuba passzolt. A félidő végén még két udinei lehetőséget jegyezhettünk fel, Zapata spiccel helyezett a jobb alsó mellé, Di Natale szabadrúgását pedig Storari védte.

Forrás: EPA

Serginho és Motta csatája

A második félidő Simic helyzetével indult, a Milan horvát hátvédje azonban nem tudott túljárni De Sanctis eszén, a túloldalon Muntari aktívkodott, előbb egy beadás után rúgathatott volna gólt Asamoah-val, aki centikkel lekéste a labdát, majd pár perccel később 23 méterről tüzelt kapura, Storari ügyetlenül maga elé ütötte a labdát, amit Di Natale belsőzött a bal sarokba.

Négy perc múlva Gourcuff lerántása miatt büntetőhöz jutott a Milan, az ünnepelt Costacurta állt a labda mögé, és lazán a kapu közepébe emelt, majd a gól után le is ment a pályáról, a milánói ultrák percekig éltették a Billy becenevű klasszist. Oliveira már a hazaiakat juttathatta volna előnyhöz, de Boriello beadása után megcsúszva az égbe lőtt, az Udinese pedig büntetett, Di Natale emelt Barretto elé, aki kihasználta, hogy Storari és Grimi bizonytalankodott, és éles szögből a hálóba passzolt.

A hátralévő időben egy érvénytelenített vendégtalálat mellett egy-egy helyzetet láthatott a publikum, az egyiknél Di Natale emelt a jobb sarok mellé, a másiknál Gourcuff kemény löketét paskolta ki De Sanctis, végül maradt a 3-2-es udinei siker, de a Milan-drukkerek sem voltak szomorúak, egyrészt Costacurtát ünnepelték, aki ősztől Ancelotti segítője lesz, másrészt bíznak benne, hogy szerdán összejön a győzelem.

Serie A, 37. forduló:
Milan - Udinese 2-3 (1-1)
gól:
Gourcuff (36.), Costacurta (57., 11-esből), illetve Asamoah (10.), Di Natale (53.), Barreto (61.)

A Juventus 5-1-re legyőzte idegenben az Arezzo csapatát az olasz labdarúgó másodosztályban, s ezzel három fordulóval a bajnokság vége előtt biztosította helyét az élvonalban.

A tavalyi bundabotrány miatt a Serie B-be száműzött torinói gárda, amely kilenc pont hátránnyal kezdte a szezont, jelenleg 82 pontjával vezeti a bajnokságot, s már biztosan nem végezhet a második helynél hátrébb, ami egyenes feljutást jelent.

Forrás: EPA

A kétgólos Del Pierót ünneplik a társak

Az arezzói diadalból Alessandro Del Piero és Giorgio Chiellini két-két, míg David Trezeguet egy góllal vette ki a részét.

[origo] / (MTI)