Vágólapra másolva!
Zajlik az élet a szicíliai rózsaszín-feketék háza táján: a Palermo együttese szerdán gól nélküli döntetlent ért el az AC Milan ellen, amivel megőrizte harmadik, Bajnokok Ligája-szereplést érő pozícióját a táblázaton, ám nyeretlenségi sorozata ezzel párhuzamosan négymérkőzésesre duzzadt. A jobb szereplés érdekében Francesco Guidolin vezetőedző néhány idegenlégióst szerződtetett, felrázandó a kissé megtorpant együttest.

A Palermo legújabb kori sikereit vizsgálva két név mellett semmiképpen sem mehetünk el: Maurizio Zamparini 2002 óta a klub első embere, ő volt az, aki leszerződtette a kispadra a tapasztalt trénert, Francesco Guidolint, akinek irányításával a klub 2004-ben kiharcolta az élvonalba jutást, így 1973 után ismét első osztályú mérkőzést játszhatott a szicíliai gárda.

Azóta nehezen lehet megkerülni a Palermót, ha az olasz labdarúgás élmezőnyéről van szó: a csapat előbb hatodik, majd - a bundabotrány következtében a nyolcadik pozícióból előrébb sorolva - ötödik helyen végzett a Serie A-ban, az UEFA-kupa előző kiírásában a bejutott legjobb 16 közé. Guidolin egy időre búcsút intett a szigetnek, majd tavaly nyáron visszatért, de ekkor már többek között két világbajnok hátvéddel (Cristian Zaccardo, Andrea Barzagli) is találkozott az öltözőben.

A játékoskeret mindenesetre jelentősen átalakult a szezon előtt, vagy egy tucat futballista távozott, de ugyanennyi érkezett is a klubhoz, többségük a minőségi fajtából, köszönhetően annak, hogy Zamparini elnök nem sajnálta a pénzt Guidolin kéréseinek teljesítésekor. Márpedig az edző sikereiben korábban jelentős szerepet játszott, hogy megfontoltan, posztra igazol, és most sem volt ez másként.

Ennek is tudható be, hogy a jelenleg zajló idényt a Sasok három győzelemmel kezdték (ezzel a klub története során először rövid ideig vezette is a Serie A-t) és az ősz még egy öt mérkőzéses győzelmi sorozatot is hozott.

Emellett azonban váratlan zakók is be-becsúsztak: az Empoli FC például oda-vissza verte a szicíliaiakat, akik a római csapatokkal is hadilábon állnak, a fővárosból az AS Roma 4-0-val küldte haza Eugenio Coriniékat, míg a Lazio nemrég hazai pályán, a Renzo Barberában végezte ki (0-3) a jobb sorsra érdemes együttest. A szezon eddigi legkomolyabb hullámvölgyét viszont éppen manapság éli az együttes, amely a február másodikai, Catania elleni idegenbeli győzelem óta nem tudott nyerni, ez a sorozat az AC Milan elleni szerdai, gól nélkül végződött mérkőzéssel már négy találkozót számlál.

Tavasszal viszont az együttesnek már csak a bajnokságra kell koncentrálnia, hiszen az UEFA-kupa csoportköréből most nem sikerült továbbjutniuk (emlékeztetőül: az előző szezonban a legjobb 16 között a Schalke 04 búcsúztatta a Palermót), lényegesen nehezebb kvintettbe kerültek, mint 2005-ben, amikor az RCD Espanyol révén csak egy topligás klubbal kerültek szembe - most viszont a szintés spanyol Celta Vigo, a Newcastle United és az Eintracht Frankfurt mellett a Fenerbahcével is meg kellett küzdenie a gárdának, amely végül csoportutolsóként búcsúzott az európai porondtól.

Így a következő ellenfelek sorban az FC Messina, a Fiorentina és a Sampdoria lesznek, a gyengélkedő "szomszédvár" ellen pedig a hétvégén kötelező feladat begyűjteni a három pontot, amely megadná a lendületet a következő, várhatóan rendkívül nehéz találkozókra.