Vágólapra másolva!
Roman Abramovics, az angol futballbajnok Chelsea milliárdos orosz tulajdonosa azt ígérte, hogy a jövőben visszafogja az átigazolásokra szánt pénzeket, és sztárok összevásárlása helyett inkább a klubon belüli utánpótlás-nevelésre fordít nagyobb összegeket.

A bejelentés a vasárnapi, londoni Observerben olvasható, amelyben Abramovics költekezési stratégiájának megváltoztatásáról beszél, és bár nem említi, de alighanem annak nyomán mutat készséget módosítani financiális politikáján, hogy egyre több kifogás, sőt támadás érte azért, amiért hatalmas vagyonából eddig kiváló labdarúgók sorát vette meg, a csapaterősítés legegyszerűbb módját választva.

Ami tény: csak a legutóbbi átigazolási periódusban "zsebből" fizetett annyit az ukránok aranylabdás csatáráért, Andrij Sevcsenkóért és a német válogatott karmesteréért, Michael Ballackért, hogy mindkettő - előbbi az AC Milantól, utóbbi a Bayern Münchentől - a londoni elitklubhoz szerződjék át.

"A stratégiánk - vázolta az új koncepciót Ambramovics - az, hogy a csapatot saját játékosokkal erősítjük a mi futballakadémiánkról, amely sok pénz befektetésével reményeink szerint eredményt hozhat. A jövőben kevesebbet fogunk játékos-átigazolásra fordítani."

Az orosz milliárdos, aki 2003-ban vette át az uralmat a Stamford Bridge-en, az Observernek azt is elárulta, hogy roppant nehezen viseli el, ha a Chelsea kikap, bár erre ritkán van példa.

Abramovicsot a csapat szurkolói alighanem imáikba foglalják azóta, hogy 2005-ben, a nyugat-londoni klub történetében fél évszázadnyi szünet után sikerült ismét angol bajnoki címet szerezni a legmagasabb futballosztályban.

"Hihetetlen boldogságot jelentett a Premiership megnyerése, s nem csupán magam miatt, hanem mert ezzel a győzelemmel a Chelsea-szurkolókat is sikerült megörvendeztetni, akik ötven éve várták ezt az első helyet" - jelentette ki a 40 éves Abramovics, aki cáfolta, hogy néhány idényt követően továbbállna a londoni klubtól, a vitatott személyiségű vezetőedzőről, a gyakorta botrányt kavaró portugál Jose Mourinhóról pedig ezt mondta: "Nem ápolunk baráti viszonyt, de szívélyes a kapcsolatunk, s alapvetően nagy tisztelettel vagyok iránta."