Vágólapra másolva!
Fabio Cannavarót választották az év játékosává a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szavazásán, melynek eredményhirdetésére a zürichi Operaházban rendezett gálán került sor. A világbajnok olasz válogatott védője idén már elnyerte a France Football magazin Aranylabdáját, valamint a World Soccer magazin voksolásán is a legjobbnak bizonyult.

A gálán külön jutalmazták a nyári németországi világbajnokság legjobbjait. A gólkirályi címért járó aranycipőt a német Miroslav Klose vehette át, megelőzve az argentin Hernán Crespót és a brazil Ronaldót.

A torna legjobb kapusa a világbajnok olasz válogatott hálóját őrző Gianluigi Buffon lett, aki a Lev Jasin-díjat kapta meg. A Juventus hálóőre nem vett részt a gálán, mivel pénteken a torinói klub két ifjúsági játékosa halálos balesetet szenvedett a gárda edzőtáborában. A világ legjobbjának választott kapust annyira megviselték a történtek, hogy nem utazott el Zürichbe.

A vb legjobb játékosának az olasz Andrea Pirlót választották, aki a francia Zinedine Zidane-t és a szintén olasz Fabio Cannavarót előzte meg. A világbajnokság legsportszerűbb csapatának holtversenyben Brazília és Spanyolország bizonyult.

A női futballisták között a brazil Marta lett 2006 legjobbja, megelőzve a német Renate Lingort és az amerikai Kristine Lillyt.

Forrás: EPA

Megénekelték a legjobbak sikereit

A FIFA-szavazáson szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, illetve klubedzők nyilvánítottak véleményt, s a legjobbnak járó díjat Cannavaro Edgar Davidstól vehette át.

Joseph Blatter, a sportszervezet elnöke emlékezett a 2006-ban elhunyt legendás játékosokra. A svájci sportvezető külön szólt a november 17-én elhunyt Puskás Ferencről, akit az elmúlt évszázad egyik legnagyobb játékosának nevezett. A résztvevők gyászszünettel emlékeztek az eltávozottakra.

Romano Prodi olasz miniszterelnök azt mondta, hogy Fabio Cannavaro teljesen megérdemelten lett az év labdarúgója. "Cannavaro rászolgált az elismerésre, ő igazi szimbóluma a nyáron világbajnokságot nyert válogatottunknak" - fogalmazott a kormányfő, aki az idén kiválóan szerepelt olasz kerékpárosok jutalmazásán vett részt Milánóban.

Az olasz média kitüntető figyelemmel kezelte a válogatott csapatkapitányának átütő sikerét, aki az Aranylabda után az év labdarúgója lett. Az újságok a címlapon közölték a voksolás végeredményét, csupán egy kivétel akadt: a Corriere dello Sport Stadio című napilap a 15. oldalon hozta a hírt.

Fabio Cannavaro úgy érzi, a díj elnyerése méltó válasz volt kritikusainak. "Kíváncsi vagyok azok véleményére, akik az Aranylabda átadása után fanyalogva azt mondták, majd a szakma, azaz a FIFA elismerése mutatja meg, ki volt idén a legjobb" - mondta a világbajnok olasz válogatott csapatkapitánya utalva arra, hogy sokan - többek között Raymond Domenech francia szövetségi kapitány - felháborodással fogadták a France Football szaklap szavazásának végeredményét.

A Real Madrid 33 éves klasszisa azonban arról is beszélt, hogy nem érezte magát a legjobbnak, ugyanakkor jól ment neki a játék idén. "Mától kezdve a védők is aspirálhatnak olyan nívós díjra, mint a FIFA-é, mert sikeremmel megtört a jég, hiszen ezt az elismerést eddig csak középpályások és csatárok érdemelték ki" - mondta Cannavaro, aki Roberto Baggio 1993-as győzelme után a második olasz, aki az év játékosa lett a FIFA-nál.

Az év férfi labdarúgója:
1. Fabio Cannavaro (olasz/Real Madrid) 498 pont
2. Zinédine Zidane (francia, visszavonult) 454
3. Ronaldinho (brazil/FC Barcelona) 380
4. Thierry Henry (francia/FC Arsenal) 317
5. Samuel Eto'o (kameruni/FC Barcelona) 300
6. Didier Drogba (elefántcsontparti/FC Chelsea) 150
7. Kaká (brazil/AC Milan) 139
8. Gianluigi Buffon (olasz/Juventus) 118
9. Andrea Pirlo (olasz/AC Milan) 86
10. Cristiano Ronaldo (portugál/Manchester United) 69

Az év női labdarúgója:
1. Marta (brazil) 475 pont
2. Kristine Lilly (amerikai) 388
3. Renate Lingor (német) 305.