Vágólapra másolva!
Az év vége egyben a különböző szavazások ideje a labdarúgásban (is), ebben az időszakban sorra osztják ki a különféle egyéni trófeákat. Az Aranylabda idei nyertesének személye már ismert, ezt a díjat Fabio Cannavaro nyerte, a FIFA World Player győztesénmek kilétét pedig még csak sejthetjük (a pletykák szerint Ronaldinhót koronázzák majd meg), ez december 18-án, hétfőn derül ki. A legrangosabb futballmagazin, a World Soccer viszont már kiosztotta díjait.

A patinás angol magazin 1982 óta ad trófeát az adott esztendő legjobb játékosának, legjobb edzőjének és legjobb csapatának, tavaly pedig két ójabb trófeát hoztak létre: 2005 óta a legjobb fiatal játékos és a legjobb játékvezető is kap díjat. A World Soccernél az olvasók szavazata dönt, a voksolóknak egyetlen nevet kell megjelölniük mindegyik kategóriánál, a végeredménynél pedig azt hozzák nyilvánosságra, hogy a győztes a szavazatok hány százalékát kapta meg.

Az átfedés általában meglehetősen nagy az Aranylabdával, csak párszor fordult elő, hogy nem az a focista lett a World Soccernél a legobb, aki a France Football újságíróinál is. Így volt ez például 1996-ban amikor az Aranylabda Matthias Sammeré lett, a WS-nél viszont Ronaldo győzött, 2004-ben pedig az angol újságnál Ronaldinho diadalmaskodot, míg az Aranylabdát Andrij Sevcsenko kapta meg.

Idén a jelek szerint az olvasókat elsősorban a nyári világbajnokság befolyásolta, legalábbis ami a végső győztest illeti, mert a World Soccernél az év futballistája Fabio Cannavaro lett, mégpedig meglehetősen nagy fölénnyel. Az olasz hátvéd a voksok 40 százalékát kapta meg, és ilyen nagy differenciával utoljára Rivaldo diadalmaskodott 1999-ben, aki akkor a szavazatok 42 százalékát gyűjtötte be. Cannavaro győzelmében az is egyedülálló, hogy mindössze másodszor fordult elő, hogy egy hátvéd nyert: a Real Madrid bekkjének egyetlen elődje honfitársa, Paolo Maldini volt 1994-ben.

Cannavaro mögött nagy meglepetésre az FC Barcelona kameruni csatára, Samuel Eto'o végzett, annak ellenére, hogy ő nem szerepelt a nyári világbajnokságon, szeptember óta pedig sérülés miatt nem játszik. A World Soccer olvasói azonban így is neki adták az ezüstérmet, Eto'o a voksok 12,6 százalékát gyűjtötte be, fél százalékkal megelőzve a bronzérmes Thierry Henryt. Ronaldinho csak negyedik lett 8,2 százalékkal, Gianluigi Buffon pedig még az első ötbe sem fért be. Némi meglepetésre az első tízben ott van az argentin Juan Román Riquelme is, aki a France Football voksolásán egyetlen pontot sem gyűjtött be - itt viszont a szavazatok 2,1 százalékát kapta.

Ami az év edzőjét illeti, itt nem született meglepetés, a győztes Marcello Lippi lett 35,7 százalékkal, megelőzve Frank Rijkaardot és Jürgen Klisnmannt; a tavalyi győztes, José Mourinho csak negyedik lett. Az év csapatának viszont nem a világbajnok Olaszországot választották, hanem a Bajnokok Ligája győztesét, az FC Barcelonát. Itt volt egyébként a legnagyobb a küzdelem az elsőségért, hiszen a Barca 42,3 százalékot kapott, a squadra azzurra pedig 34,6-ot - vagyis az összes szavazat több mint háromnegyede ehhez a két együtteshez került. A bronzérmes figyelemre méltó módon az Olympique Lyon lett.

A legjobb fiatal játékosnak járó trófea az FC Barcelona argentin támadójáé, Lionel Messié lett, aki a voksok 35,8 százalékát kapta meg, jelentősen megelőzve a második Cesc Fabregast, illetve a harmadik Cristiano Ronaldót. A legjobb bíró pedig a világbajnoki döntőt is dirigáló argentin Horácio Elizondo lett.

Forrás: [origo]

Fabio Cannavaro


Az év játékosa:











Az év edzője:
1. Marcello Lippi (Olaszország) 35,7
2. Frank Rijkaard (FC Barcelona) 21,9
3. Jurgen Klinsmann (Németország) 16,4
4. Jose Mourinho (Chelsea FC) 4,9
5. Arsene Wenger (Arsenal FC) 4,3
6. Luiz Felipe Scolari (Portugália) 2,8
7. Guus Hiddink (PSV Eindhoven, Ausztrália, Oroszország) 2,2
8. Raymond Domenech (Franciaország) 1,7
9. Walter Smith (Skócia) 1,1
10. Alex Ferguson (Manchester United) 0,7

Az év csapata:
1. FCBarcelona 42,3
2. Olaszország 34,6
3. Olympique Lyon 4,3
4. Németország 3,8
5. Internacional 2,7
6. Franciaország 2,6
7. Arsenal FC 2,2
8. Argentína 1,4
9. Chelsea FC 1,2
10. Brazília 0,9

Az év fiatal játékosa:
1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 35,8
2. Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal FC) 19,8
3. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) 18,2
4. Lukas Podolski (német, 1. FC Köln/Bayern München) 8,7
5. Aaron Lennon (angol, Tottenham Hotspur) 4,6
6. Robinho (brazil, Real Madrid) 1,6
7. Yoann Gourcuff (francia, AC Milan) 1,4
8. Emmanuel Eboué (elefántcsontpart, Arsenal FC) 1,2
9. Wayne Rooney (angol, Manchester United) 1,1
10. Franck Ribéry (francia, Olympique Marseille) 0,9

Az év játékvezetője:
1. Horácio Elizondo (argentin) 38,7
2. Benito Archundia (mexikói) 30,5
3. Lubos Michel (szlovák) 8,5
4. dr. Markus Merk (német) 7,4
5. Valentin Ivanov (orosz) 4,7
6. Mark Shield (ausztrál) 2,1
7. Roberto Rosetti (olasz) 1,9
8. Jorge Larrionda (uruguayi) 1,1
9. Graham Poll (angol) 0,9
10. Alan Wiley (angol) 0,7