Vágólapra másolva!
A világbajnoki aranyérmes olasz válogatott játékosa, Fabio Cannavaro nyerte 2006-ban a legjobb Európában futballozó játékosnak járó díjat, az Aranylabdát. A 33 éves védő a Juventusszal bajnoki címet nyert (amelyet az itáliai bundabotrány miatt elvettek a torinói klubtól), majd nyáron csapatkapitányként vezette győzelemre a squadra azzurát a németországi labdarúgó-világbajnokságon. A focivébé után a világ talán legnépszerűbb klubja, a Real Madrid csapott le rá. Cannavaro 173 ponttal végzett az élen egykori juventusos csapattársa, a 124 pontot gyűjtő Gianluigi Buffon, valamint az Arsenalban futballozó, 121 pontos Thierry Henry előtt.

"Ha a Juvéval elnéző a France Football, akkor Cannavaro vagy Buffon nyer, és talán harmadik lesz az ezüsthalmozó Henry, de ha a francia lap a Juventus játékosait is "sárosnak" tartja, akkor Henry, Pirlo vagy Ronaldinho, esetleg Zidane lesz a befutó" - írtuk bő két hete a "Mi már sejtjük, kié lesz az Aranylabda" című cikkünkben, és végül is nem álltunk távol az igazságtól. A hivatalos sorrend végül így alakult: 1. Cannavaro, 2. Buffon, 3. Henry, 4. Ronaldinho, 5. Zidane, 6. Eto'o.

Olvasóink is szakérthettek, nézzük, levélíróink miképp vélekedtek az idei esélyekről. Az Aranylabda-kérdés kapcsán rengeteg üzenetet kaptunk, s a legtöbben a BL-második, vb-ezüstérmes, angol gólkirály Thierry Henry nevét küldték el nekünk, ő kapta a "szavazatok" 29,6 százalékát. A France Footballnál nyertes Cannavaro 22,4 százalékkal zárt, míg az Aranylabda-második Buffon 16,8 százaléknyi voksot gyűjtött. A dobogósokat Kaká követte, de elég sok levélírónk adta volna a trófeát Zidane-nak vagy Ronaldinhónak. Páran Juninhót, Pirlót, sőt Del Pierót is méltónak találták (volna) a díjra, de kapott szavazatot Materazzi, Deco, Ribery, C. Ronaldo, Klose, Gerrard, Drogba, Lehmann és Kahn is. Néhányan viccesre vették a figurát, így kaphatott támogató levelet Illés Béla, Gera Zoltán, Sebők Vilmos és Filkor Attila.

Az [origo]-n lezajlott szavazásnál már mi adtuk meg a legesélyesebbek névsorát, és itt több mint 23 ezer olvasónk klikkelt. Sokáig Henry vezetett, mögötte pedig Ronaldinho és Cannavaro "gyűjtögetett", ám miután több sajtóorgánum is megszellőztette az olasz védő tuti sikerét, Fabio elhúzott, és végül (itt is) nyert. (Érdekesség, hogy az 50-es lista alapján elkészített szűkített névsorunk összeállítása egy híján teljesen megegyezett a France Football top 7-jével: Pirlo csak kilencedik lett a magazinnál, Eto'o - akit mi nélkülöztünk - viszont hatodik).

Forrás: MTI

Különdíjnak is elmegy: Monica Bellucci adta át a díjat

Így szavaztak olvasóink:
1. Cannavaro 5815 szavazat (24,7%)
2. Ronaldinho 4630 (19,7%)
3. Henry 4349 (18,5%)
4. Zidane 2734 (11,6%)
5. Valaki más 2286 (9,7%)
6. Buffon 2083 (8,9%)
7. Klose 1035 (4,4%)
8. Pirlo 565 (2,4%)
Összes szavazat 23 497.