Vágólapra másolva!
Új rovatunkban már többször is beszámoltunk arról, hogy egyes klubok drukkerei mit meg nem tesznek, tettek a szeretett csapatuk iránti rajongásból. Azonban a szurkolók körében nem csak imádatról lehet beszélni, hiszen amennyire egy fanatikus szeretheti kedvenc egyesületét, ugyanolyan - ha nem nagyobb - mértékben gyűlölheti is a legnagyobb riválist.

Minden országban előfordulnak ilyen ellentétek: Spanyolországban az FC Barcelona és a Real Madrid drukkerei ki nem állhatják egymást, Angliában az Arsenal FC és a Tottenham Hotspur rajongói állnak a legnagyobb ellentétben, Magyarországról pedig a Ferencvárosi TC-Újpest FC rivalizálást lehet kiemelni. Németországban is vannak ilyen ellentétek (elég, ha csak az FC Schalke 04-Borussia Dortmund relációt említjük), de nem ez a jellemző. A Bundesliga élcsapatainak drukkerei ugyanis jó barátságban vannak egymással, vagy legalábbis elférnek egymás mellett. Kivéve egy klubot, amely közutálatnak "örvend", ez pedig a Bayern München.

Nem tudni, hogy a bajorokat miért nem kedvelik a többi egyesületnél - talán az állandó sikerek, a gazdagság irritálja a drukkereket -, de tény, hogy a VfL Bochum fanatikusai kivételével (akik valamilyen rejtélyes okból szimpatizálnak a Bayernnel) senki sem szereti a Bayernt. Ennek egyik legeklatánsabb példája az a dal, amit a Die Toten Hosen nevű népszerű német rockegyüttes adott ki néhány esztendeje. A punkzenészekből álló banda (amelynek tagjai köztudottan a Fortuna Düsseldorfnak szurkolnak) nagylemezén az egyik szám címe a következő: Bayern.

Íme néhány sor a szövegből:
"Ha fiatal focista lennék, nagyon tehetséges
És bejelentkezne értem a Real Madrid meg a Manchester
Német válogatott lennék, pszichésen is teljesen fitt
Uli Hoeness pedig ott kopogna az ajtómon
Sohasem nyitnám ki neki, mert sohasem játszanék a Bayernben."
És a refrén: "Sohasem fogok a Bayern Münchenben focizni, soha a szar Bayernben."

A dalban az együttes még azt is kifejti, hogy semmi baja sincsen a müncheniekkel és a bajorokkal, csak egész egyszerűen utálják a Bayern Münchent. A szám klipje is igen érdekes: az első kockákon csak annyit látunk, hogy valaki kinyit egy "Üdvözlet Düsseldorfból" feliratú dobozt, kivesz belőle egy videokazettát, majd elkezdi lejátszani. A kazettán van maga a klip, majd amikor annak vége, akkor az illető kiveszi a szalagot a videomagnóból, és megláthatjuk az arcát: a Bayern München menedzseréről, Uli Hoenessről (illetve egy hozzá megtévesztésig hasonlító színészről) van szó.

Ami érdekes a dologban: a müncheni klub nem tiltakozott a dal ellen, nem perelt, nem zúzatta be a lemezt, így a videoklipet rendszeresen játszotta az egyik német zenei csatorna. Belegondolni is rossz, mi történne nálunk, ha mondjuk a legnépszerűbb magyar klubról, a Ferencvárosról íródna és jelenne meg egy hasonló nóta...