Vágólapra másolva!
"Menj, Robinho!" - harsogja a legnagyobb példányszámú brazil futballmagazin, a Placar júliusi számának címlapja. A lap felszólítása éppen ellentétes a Brazíliában kibontakozott "népi mozgalommal", melynek jelszava épp az, hogy "Maradj, Robinho!" A Santos 21 éves klasszisa ugyanis mindenképpen a Real Madridhoz akar szerződni.

A brazil magazin hat újságoldalon keresztül boncolgatja, miért jó Robinhónak, ha átszerződik a világ leghíresebb futballcsapatához. A Madridból könnyebben biztosíthatja helyét a 2006-os világbajnokságon szereplő brazil válogatott kezdő tizenegyében, és garantálhatja családja anyagi biztonságát.

"De nem is a pénz a legfontosabb. Robinho be akar kerülni a galaktikusok közé, abba a csoportba akar tartozni, melynek Ronaldo, Zidane, Beckham, Raúl, Roberto Carlos és Figo a tagjai. S ha ez sikerül neki, csillogni fognak a szemei. A dilemma óriási volt: a Santosban ő volt Brazília legnépszerűbb hazai futballistája. A Madridban ő lehet a világ legjobb, legnépszerűbb labdarúgója" - írja a Placar nevű lap.

"Robinho 21 éves, és akkor dönt jól, ha elmegy. Szép, sőt megható a népi kezdeményezés a marasztalására, de mindez nem szolgálja a játékos érdekeit. Játéka a Mundialon, szereplése a Real Madrid csapatában üzleti érdek. Ha marad, lelassul a fejlődése, a karrierje. Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány már világossá tette, hogy a Madridból könnyebben biztosíthatja helyét a válogatott kezdő tizenegyében. Parreira ígérete pedig szent" - olvasható a magazinban.

Ami az anyagiakat illeti: idén februárban a Santos kifizetett egy 357 ezer euró értékű prémiumot a játékosnak. Hamarosan még kétszer ennyit kap - ha marad a klubnál. 2004 végén felülvizsgálták a szerződését, és havi 55 ezer euróról 61-re emelték a fizetését, lelépési záradéka pedig 50 millió dollárra nőtt. Prémiumokat, reklámbevételeket és persze a fizetést együttvéve évi 5,3 millió euró körül jár most Robinho jövedelme. Ha átszerződik Madridba, ennek a dupláját keresheti. A fizetése is megugrik, reklámértékéről nem is beszélve.

A havilap végkövetkeztetése: "Robinhót mindenképpen el kell engedni. A Santos 24 millió eurót kasszírozhat, s különben is: az már eddig is csodának számított, hogy egy Robinho kaliberű futballista két és fél idényt a csapat mezében játszott."

Ch. Gáll András