Vágólapra másolva!
A brazil labdarúgó-válogatott a Németországban zajló Konföderációs-kupa frankfurti fináléjában 4-1-re legyőzte Argentínát, s ezzel másodszor végzett a sorozat első helyén. A bronzmérkőzésen a vendéglátó németek hosszabbításban 4-3-ra verték Mexikót. Minden idők leggólgazdagabb és legszínvonalasabb konföderációs tornáján 56 találatot láthattak a nézők, a gólkirály a fináléban kétszer is eredményes Adriano lett.

Konföderációs-kupa, döntő:
Argentína - Brazília 1-4 (0-2)
Frankfurt, 45 591 néző
v.: Lubos Michel (szlovák)
Argentína: Lux - Zanetti, Coloccini, Heinze, Placente - Cambiasso (Aimar, 56.), Sorín, Bernardi - Riquelme - Delgado (Galletti, 81.), Figueroa (Tévez, 72.).
Brazília: Dida - Cicinho (Maicon, 86.), Lúcio, R. Junior, Gilberto - Kaká (Renato, 86.), Émerson, Zé Roberto, Ronaldinho - Robinho (Juninho Pernambucano, 90.), Adriano.
gól: Aimar (65.), illetve Adriano (11., 63), Kaká (16.), Ronaldinho (47.)
sárga lap: Ronaldinho (26.), illetve Coloccini (26.), Sorín (35.), Aimar (73.)

Bő 11 hónapja Brazília a Copa America döntőjében 2-2-es rendes játékidő után 11-esekkel legyőzte Argentínát, míg három hete, vb-selejtezőn a Pekerman-tanítványok birkózták le - az ezúttal hiányzó Crespo duplájával - a selecaót 3-1-re. Érv és indok tehát volt bőven mindkét oldalon a visszavágásra, ám egy argentin-brazil meccs, a két dél-amerikai gigász összecsapása mindig különleges csemegének számít. Ha pedig egy döntőben, ráadásul egy kisvébének nevezett torna fináléjában találkozik a két rivális, akkor borítékolható a nagy küzdelem, a szép foci és a sok gól. Most sem volt ez másképp...

Első félidő

1-10. perc: hatalmas vihar zúdult a stadionra, s bár a modernnek tartott stadiont lefedték, a lyukakon vízesésszerűen zuhogott a víz az egyik szögletzászló környékére...

11. perc: a jobb szélen meglóduló Cicinho Adrianóhoz pöccintett, aki két remek csellel becsapta az argentin védelmet, majd egy lendületes "szökkenés" után 22 méterről tisztán lőhetett, és ballal irtózatos gólt ragasztott a kapu jobb oldalába. Nem sokkal később Riquelme egy csel után távolról jobbal suhintott, a labda kevéssel Dida kapuja mellett landolt (0-1).

16. perc: egy keresztlabda után a balösszekötő helyén helyezkedő Robinho Kakához továbbított, aki villámgyorsan kapura fordult, és 17 méterről, jobbal tökéletes tekert a bal felső sarokba (0-2).

21. perc: Robinho kapásból, 19-ről a kapu közepébe lőtt, Lux kapus ezúttal védett.

43-44. perc: előbb Ronaldinho egyedül próbálta meg kapura vezetni a labdát, de "meghalt a szépségben", majd pár pillanatta később Kaká tüzelt távolról, a kékmezesek kapusa üggyel-bajjal hárított.

46. perc: egy bal szélről érkező szabadrúgás az előrelopakodó Lúcio felé szállt, a bekk cimbalomszögből ollózott, és majdnem megszerezte a torna gólját.

47. perc: Delgado a 16-os jobb széléről passzolt középre Zanettinek, aki egy csel után 8 méterről kapura kotorta a labdát, de a bal kapufa felé tartó lökete irányt tévesztett.

Második félidő

47. perc: az argentin térfél közepénél teljesen tisztán álló Cicinho kapott labdát, remekül ment el a jobbösszekötő helyén, egy szép csel után középre kanyarított, az érkező Ronaldinho pedig 7 méterről, kapásból lőtt Lux lábai között a hálóba (0-3).

58. perc: Robinho két csel után 18 méteres bombájával a kapufát majdnem kettétörte, a bíró azonban les miatt lefújta az akciót (pedig a kipattanót Ronaldinho és csatártársa sarokkal a kapuba varázsolta...).

Forrás: EPA

Kattintson a képgalériáért!

63. perc: a bal szélről Ronaldinho tökéletes keresztlabdával hozta játékba Cicinhót, a remekül futballozó védő pedig Adriano fejére csavarta a labdát, az Inter-csatár pedig 6 méterről, közelről a kapuba fejelt (0-4). Mivel ez már az ötödik gólja volt a tornán, a gólkirályi címet is megkaparintotta a csatár.

65. perc: csak betalált Argentína is, nem is kell szégyenkeznie a gól miatt; Delgado jobbról érkező beadása után a csereként beállt Aimar 9 méterről, csodálatos csukafejessel zörgette meg az aranysárga-mezesek hálóját (1-4). Ez volt a torna 56. találata, s korábban még egyszer sem láthattak ennyi gólt a Konföderációs-kupák nézői.

80-81. perc: előbb Adriano a 16-os bal sarkáról tesztelte Luxot, majd Ronaldino balszélről érkező beadását Lúcio lőtte 6 méterről centikkel mellé.

83. perc: Sorín került lövőhelyzetbe, és 13 méterről leadott "pattogós" kísérletét Dida bravúrral védte.

85. perc: a kispadról beállt Tévez váratlanul kapura fordult, 16-ról tüzelt, a balra vetődő Dida azonban résen volt.

A lefújás után óriási örömünnep vette kezdetét, a brazilok síppal, dobbal szambáztak a pályán, majd következett a díjátadó. A bronzcipőt Aloisi, az ezüstöt Ballack, míg a gólkirálynak járó aranycipőt Adriano vehette át. A döntő legjobbjának Ronaldinhót választották, ám hogy ki lett a sorozat legjobbja, azt talán még a rendezők sem tudták pontosan. Előbb Ballack nevét lehetett hallani, majd Riquelme kapott egy bronzszínű labdát, Adriano pedig egy ezüstösen csillogót. Egy azonban biztos volt, a szépséges Konföderációs-kupát a brazilok vehették át a füttykoncert közepette érkező FIFA-elnök Sepp Blattertől.

Folyt. köv. 2009-ben, egy évvel a dél-afrikai vb előtt.