Vágólapra másolva!
Az olasz futballszezon még alig ért véget, az edzőkeringő azonban már hetekkel ezelőtt beindult. Néhány klub nagyon hamar megtalálta távozó trénere utódját, szép számmal akadnak azonban olyan gárdák is, amelyek még keresik az ideális jelöltet. Az elmúlt héten a Lazio és a Lecce "ért célba", a két klubot pedig követte az AS Roma, az Udinese és a Chievo Verona.

Olaszországban az elmúlt hetekben változatlan intenzitással zajlik az edzőkeringő, több kispad végérvényesen elkelt, de azért akadnak még nyitott kérdések. Például erősen kérdéses a két osztályozón szerepelt gárda, a Bologna FC és az AC Parma helyzete. A klubok vezetői az utóbbi hetekben érthetően az osztályozóval voltak elfoglalva, az edző személye csak a páros csata után került napirendre, hiszen nem volt mindegy, hogy a piros-kékek, illetve a kék-sárgák az első vagy a másodosztályra keresnek trénert.

Hasonló okokból sokáig nem született döntés az AS Roma új szakvezetőjét illetően sem, hiszen Francesco Tottiék a kupadöntőre készültek az utolsó bajnoki óta. A vezetőség első számú jelöltje a posztra az Udinesétől távozott Luciano Spalletti volt, aki örömmel szerződött volna Rómába, csak éppen egykori klubja nem engedte el ingyen. Az udineiek ugyanis pénzt kértek azért, hogy felbontsák a kopasz szakember szerződését (a hírek szerint 250 ezer eurót), ezt viszont Rómában nem akarták kifizetni.

A fővárosiak elnökének lánya, Rosella Sensi (aki szintén tagja a klub elnökségének) meglehetősen kemény hangú kiáltványt intézett Spallettihez: "Ön az első számú jelöltünk, de nem várhatunk önre az idők végezetéig. Nincs vesztegetni való időnk. Ha nálunk akar dolgozni, oldja meg a problémáit Udinében, és írja alá velünk a szerződést. Ha nem, mondja meg, és keresünk mást." Nos, úgy tűnik, csupán egy nő kellett a probléma megoldásához, hiszen Spalletti azóta már alá is írta szerződését az AS Románál.

Pedig a kisasszony nézeteit sokáig nem osztotta a vezetőség néhány tagja, akik állítólag tárgyalásokat kezdtek Serse Cosmival, sőt Giovanni Trapattonival is. A legutóbbi idényben a Benficával portugál bajnoki címet nyert Trap neve felmerült a Laziónál is, ám végül a német VfB Stuttgart kispadját választotta. A volt szövetségi kapitány után a rómaiak Paul le Guen megszerzéséről is lecsúsztak, pedig sokáig úgy tűnt, a francia tréner lehet a befutó. A Lazio részéről nem is lett volna akadálya az egyezségnek, csak éppen az Olympique Lyont zsinórban háromszor a francia bajnoki címig és kétszer a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéig vezetett fiatal mester nemet mondott a kékek szíves invitálására is. A szokás szerint jól értesült olasz sajtó szerint Le Guen felhívta néhány Olaszországban élő barátját, akik óva intették őt attól, hogy a klubhoz szerződjön.

A Lazio vezetői így kénytelenek voltak más megoldás után nézni, és hamar meg is találták, mégpedig Delio Rossi személyében. Az Atalantától érkezett tréner egyéves szerződést írt alá, és túl sok ideje nincs a csapatépítésre, hiszen együttesére július 16-án már Intertotó-kupa-mérkőzés vár. Rossi ennek megfelelően már az általa kiszemelt játékosok nevét is nyilvánosságra hozta. Nagy meglepetést nem okozott, hiszen három olyan futballistát szeretne csapatában látni, akikkel tavasszal együtt dolgozott Bergamóban. A kapus Alex Calderonit, a védő Giampaolo Bellinit és a középpályás Riccardo Montolivót szeretné magával hozni a mester Rómába, aki a hálóőrt a veterán Angelo Peruzzi helyére, Bellinit a védelem stabilabbá tétele, Montolivót pedig a Juventus FC-hez távozott Giuliano Giannichedda pótlására kívánja szerződtetni.

A Leccénél is véget ért a nagy nyári edzőkereső játék, a déliek viszonylag hamar megtalálták Zdenek Zeman utódát. A csapat új mestere Angelo Gregucci lett, aki a legutóbbi két idényben az egyaránt másodosztályú Venezia, illetve Salernitana együttesénél dolgozott. A 41 esztendős szakember már megnevezte segítőjét is, aki nem más, mint a Lazio egykori kiváló védője, Cristiano Bergodi.

A Chievo Verona helyzete jóval bonyolultabb volt: sokáig még az sem volt biztos, hogy edzőváltás lesz a klubnál, hiszen a pakliban maradt a jelenlegi tréner, a Mario Berretta helyére májusban beugrott Maurizio d'Angelo neve is. Mellette Stefano Pioli (Modena FC), Stefano Colantuono (AC Perugia) és Elio Gustinetti (Albinoleffe) számított esélyesnek, ám a kék-sárgák végül a legutóbb a Trevisónál dolgozott Giuseppe Pillonnak kínáltak állást.