Vágólapra másolva!
Épp csak hogy véget ért az olasz bajnokság 2004-2005-ös szezonja (sőt, az osztályozón részt venni kénytelen AC Parma és Bologna FC számára még tart a küzdelemsorozat), máris beindult az itáliai holtidények hagyományosan egyik legizgalmasabb kiegészítő sportága, az edzőkeringő. A dobogón végzett klubok egyelőre nem szálltak be a "táncba", de rajtuk kívül minden klubnál az volt az elmúlt hét nagy kérdése: ki legyen az új mester? Vannak, akik már megtalálták a választ, de a legtöbben még keresik az ideális szakvezetőt.

A Serie A 2005-2006-os kiírásában jelenleg 17 klub indulása biztos, hiszen az AC Parma és a Bologna FC osztályozót játszik, a Brescia és az Atalanta már kiesett, a másodosztályból pedig egyelőre még csak az Empoli FC és a Genoa feljutása eldöntött. Az ősszel bizonyosan rajthoz álló gárdák között nem sok olyat találunk, melynek főhadiszállásán ne keresnének edzőt jelenleg. Még olasz léptékkel is példátlan az a jövés-menés a kispadok között, ami a bajnokság május végi zárása óta zajlik.

A legmeglepőbb edzőváltás talán Udinében zajlott-zajlik, ahol nemigen lenne ok a cserére, hiszen a város csapata, története során először, kiharcolta a BL-indulás jogát, Luciano Spalletti mégis vette a kalapját. A kopasz mester azzal indokolta furcsa döntését, hogy kihozta a gárdából a maximumot, és nem tudja garantálni, hogy a jövőben képes lenne ezt az eredményt felülmúlni, vagy akár csak megközelíteni. Befejezte azt a munkát, amelyet három éve elkezdett a csapatnál, tehát a mór megtette kötelességét - a mór mehet.

Hasonlóan sikeresen szerepelt az idén a Palermo is, amely újoncként vívta ki az UEFA-kupa-indulás jogát, még sincs jelenleg edzőjük a rózsaszín-feketéknek, hiszen Francesco Guidolin rögtön az utolsó forduló után bejelentette, hogy nem marad Szicília szigetén.

Utódát is hamar sikerült megtalálnia a vezetőségnek, mégpedig a tavaszig az AS Romát irányított, korábban a Chievo Veronánál hírnevet szerzett Luigi del Neri személyében. Az új tréner két évre írt alá, és konkrét tervekkel érkezett Palermóba: nemcsak a további előrelépés szándékát, hanem az újonnan igazolandó játékosok nevét tartalmazó listát is hozott magával, melyen többek között Nicola Legrottaglie, a nigériai Ayodele Makinwa, sőt, állítólag Adrian Mutu is szerepel.

A Lazio a tizedik helyen zárta a bajnokságot, ami ezzel a játékoskerettel akár még bravúrnak is tekinthető, így érthető, hogy a fővárosiak jobb folytatásban reménykednek. Az pedig biztos volt, hogy ezt a folytatást nem Giuseppe Papadopulóval képzelik el, hiszen a klub elnöke, Claudio Lotito rögtön a bajnokság vége után már arról beszélt az egyik római rádió adásában, hogy napokon belül kinevezik az együttes új mesterét.

A pletykák szerint az Delio Rossi, Giovanni Trapattoni vagy akár Guidolin is benne volt a kalapban, a befutó azonban a legelső lett. Rossi ugyan kiesett az Atalantával, de tavasszal figyelemre méltóan szerepeltek irányításával a kék-feketék.

Szardínia szigetén sem a nyugalom az úr, hiszen bár a Cagliari újoncként biztos tagja volt a középmezőnynek, a piros-kékeknek is új tréner után kell nézniük a nyáron. Az élvonalban a nemrég lezárult szezonban debütált sikeredző, Daniele Arrigoni meglehetősen furcsán indokolta döntését: a tréner azt mondta, azért hagyja ott Zoláékat, mert Cagliari túl messze van szülővárosától, Cesenától, ő pedig nem bírja tovább ezt a távollétet. Utóda minden bizonnyal a legutóbbi idényben a Hellas Veronánál dolgozott Massimo Ficcadenti lesz.

Arrigoni nemrég visszautasította a Lecce ajánlatát is, amely Zdenek Zeman utódát keresi lázasan. A veterán mester nem szerepelt rosszul a déliekkel, mégis elköszönt a csapattól az utolsó bajnoki utáni héten rendezett közös vacsorán. Zeman a pletykák szerint azért távozik, mert komolyabb kihívásokra, magyarul jobb csapatra vágyik, mint a középmezőnyben küzdő sárga-pirosak.

Az alsóházban érdekes módon egyelőre nincs nagy mozgás, mindenki ünnepli a bennmaradást. Természetesen így van ezzel a Fiorentina is, de a lilák a jelek szerint minél hamarabb szeretnének hozzálátni egy igazi nagycsapat építéséhez. A merész tervekhez pedig nem Dino Zoff a megfelelő ember (persze azok után, hogy az egykori világbajnok kapus, majd szövetségi kapitány a középmezőnyben vette át a csapatot, aztán majdnem kiejtette, ezen nehéz csodálkozni).

A nemes feladat arra a Cesare Prandellire vár, aki ismét munkába áll, miután felesége meggyógyult súlyos betegségéből, amely miatt tavaly a tréner kénytelen volt lemondani az AS Roma vezetőedzői posztjáról.