Vágólapra másolva!

Eto'o másokat okol az Aranycipő elvesztéséért

Samuel Eto'o, a Barcelona kameruni csatára nem igazán élvezi azt a tényt, hogy 24 góllal járult hozzá csapata spanyol bajnoki címéhez. Sokkal inkább amiatt bosszankodik, hogy a Primera División utolsó két fordulójában kicsúszott a kezéből a gólkirályi cím, s azzal együtt az európai Aranycipő, amelyet 25-25 góllal, holtversenyben, az uruguayi Diego Forlán (Villarreal) és a francia Thierry Henry (Arsenal) szerzett meg. Eto'o mindenkit okol - edzőjét, Frank Rijkaardot, játékostársait és az újságírókat is -, csak önmagát nem.

Eto'ónak már a 36. forduló után 24 gól állt a neve mellett, míg a későbbi győztes Forlán csak 20-nál tartott. A szőke uruguayi azonban ötöt rúgott az utolsó két körben - ebből hármat éppen Víctor Valdés hálójába a Nou Campban -, és a célban "orrhosszal" megverte az afrikait, aki még tizenegyest is hibázott, éppen a Villarreal ellen.

Eto'o az első súlyos hibát akkor követte el, amikor a bajnoki cím biztossá válását követő fiestán a mikrofonba ordítva beszólt a Real Madridnak. Az ordenáré rigmusért 12 000 eurós büntetést szabott ki rá a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség.

Aztán a kameruni nekiment Rijkaardnak. "Az utolsó fordulóban, a Real Sociedadad ellen annyire szedett-vedett összeállításban küldte pályára a csapatot, hogy nem is volt esélyem a gólszerzésre. Kihagyta Valdést, Bellettit, Van Bronckhorstot, Xavit, Decót, a sárga lapjai miatt eltiltott Ronaldinho is hiányzott" - nyilatkozta Eto'o dühösen a Sportnak.

Aztán belekötött csapattársaiba: "A Villarreal elleni meccsen olyan szellősen fogták Forlánt, Puyollal az élen, hogy könnyedén mesterhármast tudott szerezni." Majd következtek az újságírók. "Huszonöt gólt rúgtam, de valakik úgy döntöttek, hogy csak huszonnégyet számolnak" - nyilatkozta Párizsból, ahol éppen a Benin elleni meccsre készülő kameruni válogatottal tartózkodik.

Miről is van szó? A bajnokság 24. fordulójában, február 19-én, a Mallorca elleni hazai bajnoki 16. percében Deco rászúrta a labdát, az enyhén megpattant a lövés útjából félreugrani (!) próbáló Eto'ón, és a hálóba vágódott. A gól után Eto'o azonnal odaszaladt Teixeira Vitienes játékvezetőhöz, és elkezdte kérlelni: "Bíró spori, ugye nekem írja a gólt?!" És Vitienes neki írta...

A mértékadó lapok közül azonban a Pichichi-trófeát odaítélő Marca Decónak adta a találatot, miként az európai Aranycipőt organizáló Európai Sportmagazinok Szövetségének spanyol taglapja, a Don Balón is. Így maradt Eto'o számláján 24 gól a 2004-2005-ös bajnokságban.

Ch. Gáll András