Vágólapra másolva!
Történelmi győzelmet aratott a CSZKA Moszkva szerda este a labdarúgó UEFA-kupában, amennyiben a Sporting Lisboa elleni 3-1-es lisszaboni sikerével első orosz csapatként diadalmaskodott európai futball klubsorozatban. A Sporting ugyanakkor négy nap alatt két fronton is alulmaradt, szombaton ugyanis 1-0-ra kikapott a Benficától, ezzel pedig elvesztette esélyét a portugál bajnoki cím megszerzésére.

A hazai pályán rendezett UEFA-kupa-döntő ugyanakkor jól indult a számára, az első félidőben nyomás alatt tartotta orosz ellenfelét, és előnnyel vonulhatott az öltözőbe. A második játékrész viszont az moszkvaiak elképzelése szerint alakult, viszonylag korán sikerült egyenlíteniük, majd gyors és eredményes kontraakciókkal válaszoltak a portugálok ekkor már erőtlen támadásaira.

"Nagyon jó első félidőt produkáltunk, magas színvonalon játszottunk, az oroszok fölé nőttünk, sokat lőttünk kapura" - kezdte értékelését José Peseiro, a Sporting vezetőedzője.

"Ezzel együtt is csak egyetlen gól volt az előnyünk a szünetre, ami végül is önbizalommal tölthette el a CSZKA játékosait. Mi ott folytattuk, ahol abbahagytuk, de elpártolt mellőlünk a szerencse, márpedig ezen a szinten annak is nagy jelentősége van. És talán el is fáradtunk. Az oroszok a bajnokság felénél tartanak, mi pedig már a hajrában vagyunk" - tette hozzá.

Peseiro a kudarc ellenére büszke a csapatára, s mint nyilatkozta, ez az érzés jelenleg erősebb a vereség miatti szomorúságnál.

"Hogy itt nyerni tudtunk, azt bizonyítja, hogy elég jó a csapatunk" - fogalmazott Valerij Gazzajev, a CSZKA trénere. "Az elején nagyon óvatosan kellett játszanunk, mindenekelőtt fel kellett tartóztatnunk az agresszíven támadó portugálokat. Tisztában voltunk azzal, hogy nagyon nehéz feladat vár ránk a szurkolóitól támogatott Sporting ellen. Szerencsére jól tartottuk magunkat, a második félidőben pedig már megfelelően működött a középpályás sorunk is. Az ellenfél játékosain egyre nagyobb volt a nyomás, mi pedig egyre több akciót tudtunk kialakítani. Ez a történelmi siker nyilvánvalóan a többi orosz klub számára is óriási lökést ad, s elhiteti velük, hogy remek eredményeket érhetnek el a nemzetközi porondon is."

A sikerhez Mihail Fradkov orosz miniszterelnök is gratulált. "Valamennyi orosz futballszerető nevében gratulálok a CSZKA játékosainak és edzőinek a történelmi sikerhez. Mindannyian szorítottunk és élveztük a győzelmet!" - mondta Fradkov a kormányülésen.

Szergej Ivanov védelmi miniszter szintén kitért arra, hogy a CSZKA az első "tisztán" orosz csapat, amely európai kupát hódított el: "A magabiztos teljesítmény velejárója volt az UEFA-kupában aratott győzelem. Hiszek benne, hogy a CSZKA még több és több örömöt szerez majd szurkolóinak."

Moszkvában kisebb rendbontás zavarta meg az ünneplést, néhány felhevült szurkoló parkoló kocsikat és utcai bódékat rongált meg. A seremetyevói repülőtéren höbb ezer szurkoló köszöntötte a hősöket. A piros-kékbe öltözött szimpatizánsok a levegőbe dobálták a vezetőedzőt. Valerij Gazzajev megerősítette, hogy korábbi ígéretének eleget téve a diadal okán levágja híres bajuszát, egyúttal azonban közölte: ezt még nem most és nem nyilvánosan teszi.

"A trófea elhódítása nagy siker az orosz labdarúgás számára. Büszke vagyok játékosaimra, szurkolóinkra és a hazámra" - mondta a tréner, aki elárulta, bajuszától majd csak a jövő heti Bajnokok Ligája-döntő után, a leendő európai Szuperkupa-ellenfél ismeretében válik meg