Vágólapra másolva!
Emir Kusturica világhírű bosnyák rendező dokumentumfilmet forgat Diego Maradona argentin futball-legenda életéről.

A Cigányok ideje, az Underground és a Macskajaj című művek megálmodója végigjárja a zseniális futballista profi pályafutásának és magánéletének jelentősebb állomásait: március 18-án kezdi meg a munkát Buenos Airesben, majd Nápoly, Barcelona és Kuba következik - adta hírül a Vecernje Novosti című belgrádi lap.

"Összetett mű lesz: az öt hónapos forgatás során arra keresem a választ, milyen ember valójában Maradona, milyen az igazi személyisége" - nyilatkozta készülő filmjéről a rendező.

Diego Maradonának is rendeznie kell, ám nem filmet, hanem 50 millió eurós olaszországi adótartozását - így döntött a római legfelsőbb bíróság, amelynek ítélete ellen már nem lehet fellebbezni. Az argentin játékos 1985 és 1991 között az SSC Napoli színeiben szerepelt, s ebben az időszakban - a hatóság szerint - eltitkolta bevételeinek egy részét. A számítások szerint akkor 3,07 millió eurónak megfelelő lírával károsította meg az államkasszát, de ez az összeg a késedelmi kamatokkal és büntetésekkel együtt az elmúlt közel két évtized alatt 50 milliósra duzzadt.

Maradona ügyvédje azzal védekezett, hogy ügyfele soha nem kapott hivatalos értesítést a tartozásáról, a bíróság azonban ezt elutasította. Amennyiben a dél-amerikai csillag nem fizeti be az említett milliókat, adócsalás vádjával bíróság elé kell állnia.

A volt világklasszis futballista 2000 óta él - és vesz részt elvonókúrán - rövidebb-hosszabb megszakításokkal Kubában. Tavalyi hazatérését követően, április 18-án súlyos szív- illetve légzési panaszokkal került be egy Buenos Aires-i klinika intenzív osztályára, ahol tizenkét napon át kezelték. Ezután saját felelősségére távozott, rövid idő elteltével azonban újra kórházba került, majd családja unszolására egy drogbetegekkel foglalkozó intézetbe vonult. Szeptemberben tért vissza karibi szigetországba, s ott-tartózkodását az év végi ünnepek, illetve nagyobbik lányának ballagása miatt szakította meg egy hónapra.

Az 1986-os mexikói világbajnokságon győztes argentin válogatott vezéregyéniségének állítása szerint november elején megszabadult kokainfüggőségétől, ám továbbra is aláveti magát kezeléseknek. Mint mondta, teljes gyógyulását követően sportkommentátorként, vagy utánpótlásedzőként szeretne dolgozni, emellett drogmegelőző programokban kíván közreműködni.