Vágólapra másolva!
Tavaly még azt hittük, hogy az (üzlet)emberi degeneráltság csimborasszója, hogy az egyik nagy sportszergyártó cég százmillió dolláros reklámszerződést kötött a nagy dérrel-dúrral beharangozott 18 éves kosaras-reménységgel, LeBron Jamesszel. Most itt az újabb, még nagyobb merénylet a józan ész ellen: a Barcelona évi 120 000 eurós (30 millió forint) fizetésért leszerződtette Erik Lamela 12 éves argentin labdarúgót.

Lamela a Buenos Aires-i River Plate gyerekcsapatának sztárja. Nemrégiben Galíciában szerepelt csapatával, és nemcsak, hogy megnyerték a viadalt, hanem Erik lett a torna MVP-je és gólkirálya is. Utána rendben hazatértek Argentínába, ahol már várta a kisfiút a Sevilla ajánlata. A szülők azt mondták, várjunk még egy kicsit, és jól gondolkoztak: hamarosan megérkezett a Barcelona mindent elhomályosító ajánlata, három repülőjegy kíséretében. Meghívták Eriket és szüleit, hogy Barcelonában morfondírozzanak az ajánlat elfogadásán.

Mivel a 120 000 euró valóban lélegzetelállító fizetés, a szülők aláírták a szerződést. Erik nem egy akcelerált gyermek, mindössze 153 centi magas, és alig 41 kilót nyom. Szőke hajú, helyes kissrác, ha felnő, alighanem a lányok kedvence lesz, ha már most nem az. Ballábas, úgy bánik a labdával, mintha nem a lábával, hanem a kezével terelgetné. Beceneve Coco, azaz Kókuszdió, hogy miért, azt nem tudni.

"Úgy terveztem, hogy majd ha felnövök, a Barcelona játékosa leszek. De felgyorsultak az események, és emiatt egyáltalán nem vagyok szomorú!" - nyilatkozta Erik az Olé című argentin hetilapnak. "Már jártam a Nou Camp-stadionban, le is fényképeztek Ronaldinhóval. Egy csapatban fogok játszani Pollal, Joan Laporta elnök fiával!"

Ha egy üzlet beindul: Eriknek már a Nike is reklámszerződést kínált, igaz, "csupán" évi 8000 euróért...

Ch. Gáll András