Vágólapra másolva!
Hiába erősített jól a Newcastle United, pocsék bajnoki rajtja miatt (négy találkozón mindössze két pont), a Szarkák vezetősége menesztette Bobby Robson vezetőedzőt. Nem kizárt, hogy a fekete-fehérek élő legendája, Alan Shearer áll az idős tréner távozása mögött, a veterán támadó ugyanis nem szereti, ha csak a kispadon jut neki hely.

A Newcastle United az elmúlt években rendre a Premier League élmezőnyében végzett, két éve negyedik, tavaly harmadik, legutóbb pedig ötödik lett, ami nem rossz eredmény (különösen ahhoz képest, hogy az ezt megelőző négy szezonban a tabella második felében végeztek), de a Szarkák mégsem lehettek teljesen elégedettek, mert a nagy áttörés nem jött össze nekik, és így a klub 1969 óta (amikor a VVK-t nyerte meg az Újpesti Dózsa ellenében) trófea nélkül áll.

Ez leginkább Alan Shearert bántja, a csapatkapitány ugyanis mindenképpen szeretne nyerni valamit imádott klubjával, márpedig erre a jelek szerint már csak ebben a szezonban van esélye, hiszen a csatár minden bizonnyal befejezi pályafutását az idény végén. A nyári átigazolási időszakban történtek alapján mindenesetre egyáltalán nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a Newcastle ebben a szezonban nyerjen valamit, elvégre a csapat alaposan megerősödött.

A meghatározó játékosok közül egyedül a veterán walesi középpályás, Gary Speed távozott, akit a Bolton Wanderersnek adtak el, és rajta kívül elment még a portugál Hugo Viana, aki azonban az elmúlt két esztendőben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az érkezők listája viszont sokkal hosszabb és lenyűgözőbb. A sort a fiatal James Milner nyitotta, akit a Leeds Unitedtől sikerült megszerezni: a mindössze 18 esztendős támadó a Premier League történetének legfiatalabb gólszerzője, és hatalmas tehetségnek tartják.

Még nagyobb fogásnak ígérkezett a Manchester United válogatott középpályása, Nicky Butt, akit Speed pótlására szerződtettek. A játékos még januárban került átadólistára a Vörös Ördögöknél, ahol az utóbbi időben egyre kevesebb lehetőséget kapott, de a Middlesbrough ajánlatát nem fogadta el - ellenben nyáron a Newcastle-nak már nem mondott nemet. Butt négyéves szerződést írt alá a Szarkáknál, vételárát pedig nem hozták nyilvánosságra.

A védelembe is jött egy új ember az ír jobbhátvéd, Stephen Carr személyében, akit Sir Bobby Robson már régóta szeretett volna megszerezni a Tottenham Hotspurtől. A harmincszoros ír válogatott focista a Premier League egyik legkiválóbb jobbhátvédjének számít, elsősorban rengeteg felfutása miatt. Az előző években a klub legnagyobb problémája az volt, hogy túlságosan is Shearer teljesítményétől függött a csapat szereplése: ha a támadónak jól ment a játék, és ontotta a gólokat, akkor a Szarkák szárnyaltak, ha viszont Shearer gyengélkedett, a gárda sem szerzett túl sok pontot.

Ezt figyelembe véve, na meg azt, hogy a csatár már nem sokáig folytatja pályafutását, létfontosságú volt egy gólerős támadó szerződtetése, és ebből a szempontból Patrick Kluivert megszerzése remek húzásnak ígérkezett. A holland focistát ráadásul ingyen sikerült szerződtetni, mivel az FC Barcelona szabadlistára tette.

Ilyen előzmények után a Szarkák fanatikusai nagy várakozással tekintettek a bajnoki rajt elé, a Middlesbrough elleni idegenbeli 90 perc azonban nem azt hozta, amit vártak. Egyrészt a csapat "csak" 2-2-es döntetlenre volt jó, de ez semmiség volt ahhoz képest, hogy a szakvezető összetűzésbe keveredett Kieron Dyerrel. Robson a középpályást a pálya jobb oldalán szerette volna játszatni, de a labdarúgó erre nem volt hajlandó, mondván, ő a pálya közepén érzi igazán jól magát.

Így aztán Milner került be a kezdőbe, Dyer pedig csak a kispadon kapott helyet, de a történet itt nem ért véget: amikor a második félidőben a csapatkapitány Shearert lecserélték, akkor Dyer (akit a szezon előtt csapatkapitány-helyettesnek választottak meg társai) nem volt hajlandó átvenni tőle a karszalagot. Gyorsan kiderült, hogy a közönség mit gondol az esetről: három nappal később az angol válogatott Newcastle-ban lépett pályára az ukránok ellen, és amikor Dyert a szünetben becserélték, a helyi szurkolók heves füttyszóval köszöntötték, majd minden egyes labdaérintésénél kifütyülték.

A focista és a klub is cáfolta, hogy közte és Robson között bármilyen konfliktus lenne, de a dolgot nem lehetett tagadni. A minap Dyer mindenesetre hivatalos közleményben kért elnézést a trénertől, na meg a szurkolóktól, de innentől kezdve nagyon nehéz dolga lesz, hogy visszanyerje a drukkerek kegyeit. Ráadásul a csapatnak sem tett jót a hercehurca, hiszen a második játéknapon a Newcastle hazai pályán kapott ki a Tottenham Hotspurtől, és így két forduló után mindössze egy ponttal állt a bajnokságban.

A folytatás sem volt valami fényes, a következő hazai meccsen megint csak egy döntetlen jött össze a Norwich City ellen (pedig a Szarkák már 2-0-ra is vezettek), majd a hét végén az Aston Villa 4-2-re verte az együttest. Azonban még ilyen eredmények mellett is meglepetést jelentett, hogy a vezetőség a szakvezető, Sir Bobby Robson menesztése mellett döntött, hiszen az edző nagy népszerűségnek örvendett a St. James's Parkban.

Sokak szerint a háttérben a csapatkapitány Alan Shearer áll, akit a Villa ellen Robson csak a kispadra ültetett le, márpedig a csatár ezt nagyon nem kedveli - a Robson előtti szakvezető, Rudd Gullit utolsó húzása is az volt, hogy csak csereként számított Shearerre.

Menesztették Bobby Robsont/sport/focivilag/20040830csak1.html?pIdx=1