Vágólapra másolva!
A Primera División legutóbbi idénye abból a szempontból hatalmas meglepetést okozott, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem a Real Madrid és az FC Barcelona küzdött az aranyéremért, és slusszpoénként a Valencia CF gyűjtötte be az elsőséget. Ennek ellenére a most kezdődött pontvadászat előtt megint a két sztárgárdát tartják a legnagyobb esélyesnek, különösen az új igazolásaik fényében, de biztosak lehetünk benne, hogy lesz olyan együttes, amely beleszól a vetélkedésükbe.

Az előző szezon előtt a Valenciát csak kevesen sorolták a bajnoki esélyesek közé, ám Rafa Benítez együttese végül teljesen megérdemelten szerezte meg az aranyérmet, ráadásul a csapat a nemzetközi porondon is remekelt, hiszen megnyerte az UEFA-kupát.

A diadal elsősorban a kiváló csapatteljesítménynek volt köszönhető, még akkor is, ha rengeteg remek egyéni teljesítményt jegyezhettünk fel az együttesben, és ennek megfelelően a siker első számú letéteményesének a szakvezetőt tartották. Ez alapján nem kis szenzációt okozott, hogy Benítez kevéssel a bajnokság vége után elhagyta a klubot, és a Liverpool FC-hez szerződött, ráadásul nem is valami békés körülmények között, a szakember szerint ugyanis a Valencia CF még mindig tartozik neki.

Az új szakember éppen Angliából érkezett, igaz, Claudio Ranieri korábban már dolgozott Valenciában is, így nem lesz teljesen ismeretlen számára a klub, viszont most sokkal nagyobbak az elvárások vele szemben. Főleg, hogy a kulcsemberek közül senki sem ment el, érkezett viszont több remek játékos is. A Valencia elsősorban az olasz piacon nézett szét, és négy talján labdarúgót is szerződtetett - kérdés, hogy Stefano Fioréék kiket fognak majd kiszorítani a tavalyi bajnokcsapatból.

A sztárcsapatok közül talán az előző szezon ezüstérmese, az FC Barcelona erősített a legjobban, és a katalán alakulat számára immár csak a bajnoki cím megszerzése lehet a cél. Annál is inkább, mert a Barca utoljára 1999-ben végzett az élen, és a szurkolók már nagyon ki vannak éhezve a sikerre. A tavasszal parádés sorozatot produkált gárdából elment az egyik legfontosabb láncszem, a védekező középpályás Edgar Davids, és a vezetőség (kicsit talán ugyanabba a hibába esve, mint a Real Madrid) senkit sem igazolt az ő posztjára, bár a brazil Edmílson ebben a pozícióban is tud futballozni.

A vezetőség inkább megerősítette a védelem két szélét, a támadórészlegben pedig a bőség zavara okozhatja majd a legnagyobb problémát Frank Rijkaard számára: a csatársorban Henrik Larsson és Samuel Eto'o, a középpályán pedig Deco és Ludovic Giuly valószínűleg nem a kispadra érkezett, így viszont olyan focisták szorulhatnak a cserék közé, mint a nagy közönségkedvenc Javier Saviola és Xavi. Arról nem is beszélve, hogy a túlságosan is támadó jellegű taktika nem biztos, hogy eredményes lesz, mindenesetre ilyen átigazolási időszak után Rijkaard nem nagyon engedheti meg magának, hogy ne szerepeljen jól az együttessel, márpedig ez a Barcánál minimum valamilyen trófeát jelent.