Vágólapra másolva!
A Sevilla FC némi meglepetésre a hatodik helyen végzett a spanyol bajnokságban, azaz kivívta az UEFA-kupa-szereplés jogát. Aki kicsit is ismeri a klubot, tudja, hogy a siker nem a véletlen műve, hanem egy évek óta tartó, tudatos építkezés eredménye. A piros-fehérek természetesen nem szeretnének itt megállni a fejlődésben, céljuk a további előrelépés, és ennek érdekében a klubvezetés komoly anyagi áldozatokra is hajlandó.

A spanyol átigazolási piac az Európa-bajnokság alatt elég csendes volt (annak ellenére, hogy a hispán válogatott kicsivel előbb fejezte be a tornát, mint a többiek), de egy-két klub már a kontinenstorna idején is próbálkozott az erősítéssel.

Közéjük tartozott a Sevilla FC is, amelynek komoly tervei vannak. Az egylet ugyanis jövőre ünnepli alapításának századik évfordulóját, amit a vezetők szeretnének emlékezetessé tenni. Erre jó esély kínálkozik, hiszen a legutóbbi bajnokságban a hatodik helyen zártak a piros-fehérek, azaz hosszú évek után ismét kiléphetnek a nemzetközi porondra. Ősztől tehát kettős terhelés vár a csapatra, aminek elviseléséhez a jelenleginél bővebb keretre van szükség.

A távozók listája egyelőre nem túl hosszú (érthető módon kevesen gondolják úgy, hogy éppen most, a legnagyobb sikerek idején hagyják el a Ramón Sánchez Pizjuán stadiont): csupán az uruguayi középpályás, Inti Podestá távozása biztos, ő ugyanis bejelentette visszavonulását. Ezt a veszteséget azonban minden bizonnyal hamar kiheverik a szurkolók, Podestá ugyanis az utóbbi években csak elvétve szerepelt a kezdő csapatban.

A legfontosabb kérdés természetesen Júlio Baptista sorsa, a köztudatba a legutóbb szezonban berobbant brazil támadó középpályás iránt ugyanis számos nagycsapat érdeklődik. A klub elnöke, José María del Nido mindenesetre már a múlt héten bejelentette, hogy a dél-amerikai mindenképpen marad Sevillábban, a presidentét jól ismerő szurkolók azonban ezt majd csak akkor hiszik el, ha Baptista pályára lép az első bajnokin.

Antonito is népszerű a támadóra vadászók körében, de konkrét ajánlat még nem futott be Andalúzia futball-fővárosába az ifjú csatár ügyében. Darío Silva szolgálatairól viszont majdnem biztosan lemondhatnak a sevillaiak, az uruguayi játékos ugyanis minden bizonnyal hazájában folytatja pályafutását. Érthető tehát, hogy elsősorban csatárt keresnek a piros-fehérek, mégpedig nem is kis halakra vetették ki hálójukat.

Első jelöltjük az élvonaltól búcsúzott Celta Vigo brazil támadója, Edú volt, akivel hamar sikerült is mindenben megegyezni, sőt, klubja is hajlandó lett volna elengedni őt, mégpedig 5 millió euróért cserébe. Ekkor azonban belépett a képbe a városi rivális Real Betis is, és egyszerűen ráígért a Sevilla FC ajánlatára. Del Nido pedig dühösen kijelentette, hogy minden kapcsolatot megszakítanak Edú ügynökével, hiszen nyilvánvalóan ő szivárogtatta ki a készülő szerződés részleteit a Betis vezetőinek.

Egy másik kieső, a Real Valladolid egyik támadójával, a portugál Ariza Makukulával is szeretnének tárgyalni a piros-fehérek irányítói, de mivel a játékos tagja az athéni olimpiára készülő keretnek, rá csak szeptembertől számíthatna a klub, addigra viszont a vezetősége szeretné lezárni az átigazolásokat, így Makukula sorsa egyelőre kérdéses. Mint ahogy Raúl Tamudóé is, ugyanis az RCD Espanyol csapatkapitánya is szerepel a Sevilla kívánságlistáján.

Az ő megszerzése nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen a csatárt 2007-ig szerződés köti jelenlegi klubjához, kivásárlási ára pedig az egeket verdesi. Ha nem sikerül az összeget jelentősen lealkudni, alighanem lemondhatnak Sevillában Tamudo megszerzéséről. Ugyanez a helyzet Diego Tristán ügyében is, akinek 2008-ig szól a kontraktusa az RC Deportivónál. Az említett támadó viszont nem érzi különösebben jól magát A Corunában, kevesli a játéklehetőséget, így távozni szeretne, még az is lehet, hogy Sevillába.

Nemcsak csatárt, középpályást is szeretne igazolni a klub, és úgy tűnik, az erre a posztra szánt jelöltekkel könnyebb lesz megegyezni. Fernando Salesszel például már sikerült is, a Real Valladolid középpályása minden bizonnyal napokon belül aláírja szerződését az andalúziai klubbal. Küszöbön áll az előző szezont a Málaga CF-nél leszolgált Miguel Ángel, és a másodosztályból feljutott UD Levante középpályása, Jofre leigazolása is.

Tervezik továbbá a Real Madridnál kegyvesztetté vált, az előző idényt kölcsönben a Girondins Bordeaux-nál teljesítő Albert Celades szerződtetését. Meghiúsult viszont egy nagy fogás, a dán válogatott Jesper Grönkjaer megvétele. A Chelsea FC játékosa, saját elmondása szerint szívesen játszana Sevillában, de a Birmingham City jobb ajánlatot tett a futballistáért, így Grönkjaer marad Angliában.

Az átigazolási időszakból még csaknem két hónap van hátra, így biztosak lehetünk benne, hogy jó néhány játékos érkezik még a klubhoz. Szükség is lesz rájuk, ha a csapat legalább olyan jól akar szerepelni a következő szezonban, mint az előzőben. Az UEFA-kupáról nem is beszélve.