Vágólapra másolva!
A spanyol Valencia 1962 és 1963 után harmadszor nyerte meg a labdarúgó UEFA-kupát, miután a göteborgi döntőben magabiztosan, 2-0-ra győzött az egy félidőn keresztül emberhátrányban játszó francia Olympique Marseille ellen. A Valencia az 1980-as Kupagyőztesek Európa Kupája-győzelme után először hódított el európai trófeát.

UEFA-kupa, döntő:
Valencia CF (spanyol) - Olympique Marseille (francia) 2-0 (1-0)
Göteborg, 43 ezer néző
vezette: Collina (olasz)
Valencia: Canizares - Torres, Ayala, Marchena (Pellegrino, 86.), Carboni - Rufete (Aimar, 64.), Albelda, Baraja, Vicente - Angulo (Sissoko, 83.), Mista
Marseille: Barthez - Ferreira, Beye, Hemdani, Meite, Dos Santos - Marlet, Flamini (Batlles, 71.), N'Diaye (Celestini, 84.), Meriem (Gavagnon, kapus, 46.) - Drogba.
gól: Vicente (47., 11-esből), Mista (58.)
sárga lap: Vicente (27.), Carboni (34.), illetve Marlet (10.), Drogba (60.)
piros lap:
Barthez (46.)

Az előzetes vélemények szerint a Valencia volt az esélyesebb az UEFA-kupa fináléjában, a hispán csapat ugyanis - többek között a Barcelonát és a Real Madridot is felülmúlva - megnyerte a bivalyerősnek tartott spanyol bajnokságot, míg a BL-ből érkezett Marseille csak gyengélkedik a francia bajnokságban. Ennek ellenére a franciák is optimisták voltak, hiszen nem lehetett a véletlen műve, hogy korábban elbúcsúztatták a Liverpoolt, az Internazionalét és a Newcastle-t is.

José Anigo még csak öt hónapja vezeti a marseille-i csapatot, így nem meglepő, hogy a döntőbe jutást "álomnak" nevezte. A győzelem pedig azért is csodának számított volna, mert gall csapat még sohasem diadalmaskodott a kisebbik európai kupában, s a francia közvélemény ráadásul duplázást várt a két döntőig menetelt gárdától - a Monaco ugyanis a BL-ben menetelt a fináléig.

A Valencia 1980-as KEK-győzelme óta nem nyert semmit Európában, pedig az utóbbi években kétszer is megvolt rá a lehetősége, de a nemrég még Hector Cúper irányította csapat 2000-ben a Real Madridtól, egy évvel később pedig a Bayern Münchentől kapott ki a Bajnokok Ligája döntőjében.

A spanyolok "csak" Pablo Aimart nélkülözték (a cserepadra azért leülhetett az argentin játékmester), akinek a helyét Miguel Angulo vette át, elöl pedig a gólvágó Mista rohamozhatta Barthez kapuját. A franciák meg annak örülhettek, hogy az idén remeklő elefántcsontparti Didier Drogba végül bevethető állapotba került, s tőle várták elsősorban az OM-hívek, hogy az 1993-as BL-siker után újra a csúcsra vezeti a csapatot.

Forrás: EPA
Megérdemelten nyertek a spanyolok




Olvasóink jól gondolták

"Mit hoz a döntő?" - kérdeztük látogatóinkat, akiknek a többsége jól voksolt, hiszen simán nyert a Valencia.
A szavazás végeredménye:
- Simán nyer a Valencia 2918 szavazat (48,7%)
- Most már nem áll le az OM 1383 (23,1%)
- Nagy csata, hosszabbítás 1301 (21,7%)
- Tizenegyesek 391 (6,5%)
(Összes szavazat: 5993)

tavalyi fináléban


Arra pedig szintén szerdán derült fény, hogy megváltoztatják az UEFA-kupa lebonyolítását, és jövőre a BL-hez hasonlóan itt is csoportmeccsek fokozzák majd az izgalmakat.