Vágólapra másolva!
Szeptember 30-án, kedden éjfélkor járt le az a határidő, ameddig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség felé be kellett nyújtani a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezésére vonatkozó pályázatot. Hivatalosan öt afrikai ország jelentkezett, Dél-Afrika mellett Egyiptom, Líbia, Marokkó és Tunézia. Nigéria egy nappal a pályázatok leadásának határideje előtt visszalépett.

Öt afrikai ország nyújtotta be hivatalosan is pályázatát a megadott határidőre a 2010-es labdarúgó-világbajnokság megrendezését illetően, így a FIFA illetékesei az Egyiptom, Dél-Afrika, Líbia, Marokkó, Tunézia kvintettből választhatják majd ki, hol legyen a hét év múlva rendezendő esemény. A döntés a FIFA jövő áprilisi, zürichi kongresszusáén születik.

Favoritnak Dél-Afrikát tartják, amely hajszállal maradt le a 2006-os vb-rendezésről Németország mögött. A FIFA elnöke, Sepp Blatter korábban kijelentette: a 2010-es világbajnokság rendezéséért csak önállóan lehet pályázni, így Tunézia és Líbia közös jelentkezését nem fogadja el a szervezet. A két észak-afrikai állam külön-külön is beadta jelentkezését, ezért még mindkettőnek van esélye a győzelemre.

A nagy esélyesnek tartott Nigéria egy nappal a pályázatok leadásának határideje előtt lépett vissza. Segun Odegegebami, a pályázati bizottság elnöke elmondta, azért döntöttek így, mert a lakosság nem támogatta a kezdeményezést. A nigériai vezetők jelezték, hogy ezentúl a rendelkezésükre álló eszközökkel a dél-afrikaiakat sikeréért küzdenek.