Vágólapra másolva!

Eto'o megnyerte a kupát a Mallorcának

Samuel Eto'o, a csütörtökön tragikus körülmények között elhunyt kameruni válogatott labdarúgó, Marc Vivien Foe legjobb barátja feledhetetlen módon emlékezett meg az élők sorából eltávozott cimborájáról: két gólt lőtt, egyet pedig kiharcolt a szombaton késő este, Elchében rendezett spanyol Király-kupa-döntőn. A meccset 3-0-ra nyerte a Real Mallorca az élvonalból kiesett Recreativo Huelva ellen, s jogot nyert az UEFA-kupában való indulásra. A spanyol kupadöntővel gyakorlatilag befejeződött a 2002/2003-as európai futballidény.

Az elchei Martínez Valero stadion 39 ezer nézője előtt lejátszott összecsapás hőse vitán felül Samuel Eto'o, a 22 éves kameruni válogatott csatár volt. Eto'o mindhárom gólban főszerepet vállalt: az elsőnél őt vágták fel a tizenegyes előtt - amit Pandiani értékesített -, a másodikat és a harmadikat pedig maga szerezte. Mindkét gólja után felnézett az égre, és anyanyelvén, franciául ezt mondta: "Pour toi", azaz "Neked" vagy "Érted", természetesen arra célozva, hogy góljait elhunyt barátjának, Foénak dedikálja.

Bár végig a Mallorca uralta a meccset, a bíró vitatható körülmények között érvénytelenítette az huelvai Xisco gólját az első félidő hajrájában, Eto'o első találata pedig lesgyanús körülmények között született. (A videófelvételeket utólag elemezve nem volt az.) A Mallorca 87 éves történelmének első "komoly" trófeáját szerezte Gregorio Manzano edző irányításával, ha az 1988-as spanyol szuperkupát nem tekintjük komolynak...

A meccs után Palma de Mallorcában, a Baleári-szigetek fővárosában megkezdődött a fieszta, az utcák piros-feketébe öltöztek, s hajnalig tartott a dáridó, a tömeg a meccs hőse, a valószínűleg hamarosan távozó Eto'o nevét skandálta.

Apropó, Eto'o. A csatár a meccs lefújása után azonnal Párizsba repült, ahol vasárnap este pályára lép a Kamerun-Franciaország Könföderációs Kupa-döntőn. 24 óra alatt két ilyen mérkőzésre kevesen vállalkoznának, Eto'o azonban azt mondta, ennyivel tartozik hazájának és néhai barátjának. Abban, hogy Kamerun döntőt játszhat, óriási szerepe van a centernek, hiszen a torna nyitányán az ő góljával verte Kamerun 1-0-ra a világbajnok Brazíliát.

Eto'ót két éve hét és fél millió eurónak megfelelő összegért, 1,250 milliárd pesetáért szerződtette a Mallorca a Real Madridtól, 2007-ig. Ez tulajdonképpen kölcsönadás volt, s ha a szigeti csapat bárkinek továbbadja Eto'ót, a vételár fele a Madridot illeti meg, ugyanakkor hét és fél millió euróért bármikor vissza is vásárolhatja a játékost. Aminek most meg is nőtt a valószínűsége, ám Eto'o kijelentette: csak akkor megy vissza Madridba, ha a legnagyobbakkal - Ronaldóval, Raúllal, Beckhammel, Zidane-nal, Figóval - egyenlő elbánásban részesül. "Lehet, hogy nem vagyok olyan szép, mint Beckham, de játszani én is tudok!" - nyilatkozta minap a center.

Eto'o most könnyen beszél, hiszen a Leeds United és a Valencia is verseng a kegyeiért, utóbbi egyenesen 18 millió eurót, plusz Diego Alonsót kínálja a kameruniért.

Real Mallorca - Recreativo Huelva 3-0 (1-0)
Elche, 39 000 néző
vezette: Iturralde Gonzalez
gól: Pandiani (19., 11-esből), Eto'o (73., 84.)

Real Mallorca: Leo Franco - Cortés, Nino, Nadal, Poli - Alvaro Novo, Ibagaza (Marcos, 85.), Lozano, Riera - Pandiani (Carlos, 81.), Eto'o (Campano, 87.).
Recreativo: Luque - Merino (Oscar Arpón, 69.), Loren, Alex, Pernía - Javi García, Mario Bermejo (Xisco, 40.), Diego Camacho, Benítez (Joaozinho,78.) - Viqueira, Raúl Molina.

A Bajnokok Ligájában a Real Madrid, a Real Sociedad, a Deportivo La Coruna és a Celta Vigo, az UEFA-kupában a Valencia, a Barcelona és a Real Mallorca képviseli Spanyolországot.

Ch. Gáll András