Vágólapra másolva!
A kilencvenes évek elejének legnagyobb angol futballsztárja, Paul Gascoigne immár több mint fél éve csapat nélkül "sínylődik", és bár több klubnál felmerült a neve, tavaly április óta hivatalos mérkőzésen egyáltalán nem lépett pályára. Könnyen lehet azonban, hogy ez a helyzet hamarosan megváltozik, mert a hírek szerint a máltai bajnokságban szereplő Marsaxlokk FC szívesen leigazolná Gazzát.

Paul Gascoigne a nyolcvanas évek végének és a kilencvenes évek elejének David Beckhamje volt Angliában: a korszak legkiemelkedőbb tehetségű futballistája és egyben legnagyobb médiasztárja.

Igaz, a bulvárlapok őt nem azért kedvelték, mint a MU középpályását, hiszen Gazza távolról sem volt vonzónak nevezhető, és nem volt popsztár felesége sem, viszont nála bohémabb, "bolondabb" futballistát nem nagyon lehetett találni.

Amekkora játékintelligenciával rendelkezett, legalább annyira híján volt a józan észnek: nem vetette meg az alkoholt, előfordult, hogy belebüfögött a mikrofonba, legsúlyosabb sérülését, ami sokak szerint derékba törte pályafutását (pedig ezt követően még öt éven keresztül válogatott volt), úgy szedte össze, hogy ő szabálytalankodott.

A szurkolók rajongtak érte, és ha jó formában volt, akkor Gascoigne fantasztikus dolgokra volt képes. Utolsó nagy fellépése az 1996-os Európa-bajnokság volt, az 1998-as vébén már nem lépett pályára, Glenn Hoddle az utolsó pillanatban kihagyta a keretből. Gazza ekkor a skót Rangers játékosa volt, nem sokkal később a Middlesbrough-ba szerződött, majd eddigi élvonalbeli karrierjét az Evertonban fejezte be 2002 márciusában. Ezt követően még egy hónapig a harmadosztályú Burnley-ben futballozott, április óta viszont nem lépett pályára.

Ez persze nem akadályozta meg az angol lapokat, hogy rendszeresen írjanak róla, és a brit sajtó kedvelt témája volt: vajon hol bukkan fel legközelebb Gazza? A veterán középpályás szerepelt próbajátékon az amerikai Washington DC Unitednél, de egyhetes edzést követően visszautazott Angliába, az ősszel majdnem az ausztrál bajnokságban szereplő, ám új-zélandi Auckland Kingz játékosa lett, kapcsolatba hozták a Gillinghammel, az Exeter Cityvel és a Southallal is, ám ez utóbbi híresztelések egytől egyig csak kacsáknak bizonyultak.

Egy időszakban az angol lapok azt írták, hogy anyagi gondjai vannak, de Gazza ezt cáfolta, és kijelentette: még két-három évig mindenképpen futballozni szeretne, azt követően pedig legszívesebben edzőként dolgozna. Azt is kifejtette, hogy három éve nem volt ilyen jó fizikai állapotban, edzésben van, de végre szeretné kipróbálni magát a futballpályán.

Elképzelhető, hogy erre hamarosan lehetősége adódik, még ha nem is ott, ahol sokan gondolták volna. A máltai Marsaxlokk FC alelnöke, Herman Schiavone ugyanis az egyik helyi televízióban elmondta, hogy Gascoigne hamarosan megérkezhet a szigetre, és csatlakozhat az együtteshez, egyelőre egy próbajáték erejéig.

A gárda fennállása során először szerepel a máltai élvonalban, és meglehetősen jól áll, hiszen az ötödik helyet foglalja el, márpedig az első hat jut be a rájátszásba. A klub már a nyáron sem spórolt, hiszen összesen 15 új futballistát igazolt, és a vezetőség januárban újabb labdarúgókkal szeretné megerősíteni az együttest annak érdekében, hogy biztosan bejusson a playoffba. Gascoigne leigazolása ráadásul a média érdeklődését is felkeltheti a Marsaxlokk iránt, vagyis a lépés reklámfogásnak sem lenne utolsó.