Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a spanyol Raúlt és az angol David Beckhamet.
Fotó: EPA
A válogatottal szerényebb sikerei vannak Fotó: EPA

Első klubja az Atlético Madrid volt, ám amikor az egyesület megszüntette utánpótlás-csapatát, akkor a Realhoz került. A királyi gárdában az 1994-95-ös idényben a C, a B és az első csapatban szerepelt, utóbbiban 17 évesen és négy hónaposan debütált, ami rekord a Realnál. Első idényét kilenc találattal zárta, és azóta egyetlen szezonban sem rúgott ennél kevesebb gólt.

Klubszinten mindent megnyert, ami csak lehetséges, gólkirály is volt már, ám a válogatottal eddig nem tudott nagy sikert elérni. A 2000-es Európa-bajnokságon mindez rajta is múlt, a franciák elleni negyeddöntőben ugyanis az utolsó percben tizenegyest rúghatott, de fölé bombázott. Ennek ellenére az elmúl évek egyik legkiegyensúlyozottabban futballozó világsztárja.

Az elmúlt években rendre egyenletesen magas teljesítményt nyújtó Raúl számára a 2002-es év egyéni szempontból korántsem volt olyan jó. Míg tavaly ősszel kiválóan futballozott, és egyetlen percet sem hagyott ki a Realban (nem mellékesen 13 gólt szerzett), addig tavasszal kisebb sérülés miatt több meccset ki kellett hagynia, és a bajnokságban csak öt találatra volt képes. A BL-ben kétszer vette be az ellenfelek hálóját, igaz, ezek nagyon fontos gólok voltak: az egyik a Barcelona elleni elődöntőben, a másik pedig a fináléban született.

Ötvenen jelöltek az Aranylabdára/sport/focivilag/20021119otvenen.htmlÉrdemtelen Aranylabda-jelöltek/sport/focivilag/20021120erdemtelen.htmlAz Aranylabda-jelöltek portréi/sport/focivilag/20021126aranylabdajeloltek.htmlKié lesz az Aranylabda?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31073

Érezni lehetett, hogy nagyon készül a világbajnokságra, és a World Cupon nem is futballozott rosszul: a nyitómeccsen a szlovánok ellen betalált, és őt választották meg a mérkőzés legjobbjának, akárcsak Dél-Afrika ellen, ahol kétszer volt eredményes. Az írek elleni nyolcaddöntőn azonban megsérült, és így Korea ellen nem is játszhatott, a kispadról nézte végig, amint a hispánok kiesnek.

Ősszel is sérüléssel bajlódik, talán ezért nem tud olyan jól futballozni, mint korábban. Felvillanásai persze vannak, amikkel még így is mérkőzéseket tud eldönteni, a bajnokságban öt gólt szerzett, a BL-ben pedig kétszer volt eredményes. Sokak szerint megérdemelné az Aranylabdát, de az elmúlt két évben sokkal inkbb járt volna neki, mint most.