Vágólapra másolva!
Hivatalosan december tizenhetedikén hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal az angol Rio Ferdinandot és a spanyol Rubén Baraját.
Forrás: EPA
Rekordösszegért szerződtette a ManUnited


1999 nyarán állítólag a Real Madridnál és az FC Barcelonánál merült fel a neve, végül 2000 novemberében váltott klubot, a Leeds United 18 millió fontot fizetett érte. Ferdinand a Leedsszel jól szerepelt a BL-ben, s ennek köszönhetően a válogatottban is alapember lett.

Az év nem kezdődött valami jól Ferdinand számára, hiszen a Leeds, amely decemberben még az első helyet foglalta el a tabellán a Premiershipben, szép lassan egyre lejjebb csúszott. Rio ugyan nem futballozott rosszul, de nem tudott sok mindent tenni a visszaesés ellen, ráadásul még szerencséje sem volt, a Liverpool elleni bajnokin például öngólt vétett.

A válogatottbeli helyét persze így sem fenyegette veszély, és a világbajnokságon alapembere volt a háromoroszlánosoknak. Mindegyik mérkőzésen a kezdő tizenegyben szerepelt, és végigjátszotta a találkozókat. A dánok ellen gólt is szerzett, és őt választották meg a mezőny legjobbjának, összességében véve pedig a másik középhátvéddel, Sol Campbellel együtt a legjobb teljesítményt nyújtotta az angol válogatottból.

A vébét követően természetesen az volt a legnagyobb kérdés, hogy elhagyja-e a Leeds Unitedet, vagy sem. Érdeklődőben nem volt hiány, és végül a Manchester United lett a befutó, amely rekordösszeget, 45 millió eurót fizetett ki a középhátvédért.

Manchesteri karrierje sem kezdődött valami jól, hiszen megsérült, az első két bajnokit ki kellett hagynia, majd a szezon közben is kihagyott pár meccset. Kétségtelen azonban, hogy jelenltével alaposan feljavult a Vörös Ördögök hátsó alakzata.